O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Perkun

Ostatnia aktualizacja 19 lat temu
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano 19 lat temu

Cytat

Janusz Fafara napisał/a:
Ze względu na wartość dokumentalną a zarazem stan techniczny arkusza bylo możliwe tylko skopiowanie wybranych fragmentów w postaci fotograficznej. Zeskanowanie całego arkusza jest niemożliwe ze względu na spsów skladania i liczne naddarcia na zgięciach.

Podobny problem z arkuszem, którego nie można było przepuścić przez skaner wielkoformatowy, rozwiązałem fotografując go w mozliwie największej rozdzielczości (sześć fragmentów), a następnie poskładałem poszcz.zdjęcia w jedną całość. Wyszło prawie idealnie. Jest to uciążliwe i czasochłonne, ale możliwe do zrobienia.
Janusz FafaraJanusz FafaraAdministrator Administrator
Dodano 19 lat temu
No i sprawa się chyba wyjaśniła - konkretnie dotyczy znaku armatora na budowanych w holandii holownikach parowych. Znaki armatorskie zamieszczone na forum coś mi mówily że jest trochę inaczej. Nie pamiętam już kto opisywał mi je i trochę się różniły od tych zamieszczonych na forum , ale nie miałem dowodów aby to potwierdzić. Dopiero przypadek, a raczej konik mojego kolegi z firmy, ktory uważa że każdy szpargał przed zniszczeniem trzeba kilkakrotnie przejrzeć gdyż nie wiadomo co może być ukryte. No i miał nosa. To co uratował przed zniszczeniem wyjaśnia całkowicie jak wygladał znak armatora wraz z akceptacją, oraz numery budowy pozostałych holownikow. Cały arkusz jest sygnowany przez N.V. Haarlemsche Scheepsbouw. z 1948 r. Ze względu na wartość dokumentalną a zarazem stan techniczny arkusza bylo możliwe tylko skopiowanie wybranych fragmentów w postaci fotograficznej. Zeskanowanie całego arkusza jest niemożliwe ze względu na spsób skladania i liczne naddarcia na zgięciach.

www.zegluga-rzeczna.pl/images/armator/1.jpg

www.zegluga-rzeczna.pl/images/armator/2.jpg

www.zegluga-rzeczna.pl/images/armator/3.jpg

www.zegluga-rzeczna.pl/images/armator/4.jpg

www.zegluga-rzeczna.pl/images/armator/5.jpg

www.zegluga-rzeczna.pl/images/armator/6.jpg
Edytowany przez Apis dnia 25.03.2011, 15 lat temu
ValdemarasValdemarasAdministrator Administrator
Dodano 19 lat temu
Dziękuje za słowa uznania ! miło mi.
Waldemar Danielewicz
WladekWladekUżytkownik Użytkownik
Dodano 19 lat temu
Fantastyczna wiadomość Waldku!!!
Czyli jednak losy PERKUN i TRygławem zostały w Szczecinie /pytanie co się znimi stało?/,a RADGOST po wysyłce do Żegl Szczecińskiej ponownie wrócił na Sląsk.
To przynajmniej mamy braciszka PERKUNA.
Jestem pełen podziwu dla Twojej determinacji w pracy eksperckiej Waldku.
Pozdrawiam
Władek
Władek 75 Vd
Dodano 19 lat temu
No cóż konczymy sprawę statku "Barka" jest to na 100% ex Sylwia ex Radgost. Informacje bardzo szczedółowe otrzymałem dziś dzięki uprzejmości Urzędu Żeglugi Śródlądowej w Kędzierzynie-Kożlu. Według akt "Radgost" trafił do Żeglugi na Odrze exp. w Szczecinie jako magazyn. W 1975 roku trafił do PBH Odra 1 w Opolu. W 1978 r zmiennił nazwę na "Sylwia". Wycofany w 1979 roku. Trafił do ZHP w Opolu tam nazwany "Barka". Otrzymałem również informację że planowana jest zmiana nazwy na "Radgost" oraz uzyskanie funduszy z UE w ramach dziecictwa kulturowego celem jego zachowania i renowacji. Co daj Boże. Obecnie stoi w porcie w Opolu-Zakrzów.
Waldemar Danielewicz
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 19 lat temu
To nie tak, Zu.... Ja po prostu nie mam mozliwości dotarcia do źródeł, nie odpowiadają na moje prośby Urzędy u których szukam śladów. Ostatnio urwał sie tez kontakt z harcerzami w Opolu; byłem umówiony na połowę grudnia i nic z tego nie wyszło. Ale nie ustaję w poszukiwaniach i co najwyżej uzupełnię artykuły Valdemarasa o jakieś istotne detale (jesli takie sie pojawią).
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Dodano 19 lat temu
Lampka szampana Kapitanie o północy , a pomysł sam przyjdzie Ci do głowy.
Jak u Pomysłowego Dobromira.
A hoj !
Władek 75 Vd
Dodano 19 lat temu
to co "duże holendry" na artykuł calość czy można w częściach bo 1 część geneza gotowa
Waldemar Danielewicz
Dodano 19 lat temu
OK - nic się nie stało - po prostu o dużych Holendrach pisano też w "duzych i małych Holendrach" co teraz jest niemozliwe do oddzielenia, tak jak w Perkunie. Sam juz nie wiem jak to ugryźć zeby zrobic porządek.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Dodano 19 lat temu
Sorry za zamieszanie jakoś się nie dogadaliśmy. Co do drogi "Perkuna" ku Polsce to zrób ten wątek.
Waldemar Danielewicz
Dodano 19 lat temu

Cytat

Valdemaras napisał/a:
Myślę o zrobieniu historii dużych holendrów gdzie ją umiescić tu czy na przykład iine statki w Polsce ?.

Szkoda, że nie napisałeś mi jasno o co chodzi.

Niepotrzebnie narobiłem tych roszad. Teraz od duzych holendrów az się roi wszędzie. Szkoda ze wiadomości ogólne o WIELU holendrach sa umieszczane w watku PERKUN. Pojedynczych postów nie da się poprzenosić. Szkoda. Zrobił się bałagan nie do naprawienia.

A jeśli chodzi o HISTORIĘ DUŻYCH HOLENDRÓW to nie tak..... Po prostu napisz tekst i damy go jako ARTYKUŁ a nie na forum. ja chciałem odtworzyc drogę PERKUNA do Polski ale juz sobie w takim razie daruję.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Dodano 19 lat temu
Dziękuję bardzo i wzajemnie. Ja szykuje się powoli do pracy. U nas w Gdańsku wichura, sztorm i ulewa i trochę Motława wylewa dyżur bedzie trudny mam nadzieje że spokojny
Waldemar Danielewicz
Dodano 19 lat temu
Jak już pisałem znalazłem ślady "Radgosta" w PRS datowane na 1979 rok. Był on w PBH Odra 1 w Opolu jako koszarka wynika że od 1971 roku. Stacjonował na stałe w Opolu w Kanale Młynówki. Ostatnia wizyta inspektora PRSu - przegląd kadłuba 4.1971 a dokowanie 3.1971 klasa do 1980 roku jako koszarka.
Co jeszcze:
JAROWID - wycofany w 1964 potem baza obsługi technicznej ŻnO na Osobowicach
SWAROŻYC - wycofany 1972
RADGOST - wycofany 1969
ŁADA- wycofany 1971 - baza nurków ŻnO
TRYGŁÓW - wycofany 1970
DAŻBOCH - 1973
KUPAŁA - 1970
ŻYWIJA - 1970
PERKUN - 1970
To dane z PRSu.
Myślę o zrobieniu historii dużych holendrów gdzie ją umiescić tu czy na przykład iine statki w Polsce ?.
Waldemar Danielewicz
Edytowany przez Valdemaras dnia 31.12.2006, 19 lat temu
Dodano 19 lat temu
Do zjazdu jeszcze chwila czasu, to ustalimy to dokładnie. Muszę jeszcze spotkać się / najpierw odnaleźć tych znajomych / , którzy pływali na holownikach. Oraz dalej szperać - nie zdawałem sobie sprawy że to będzie takie zawiłe.
Niestety nie jest to germania gdzie porządek jest zawsze. Ordnung ist ordnung!! Nie u nas.
Dlatego poszukiwać należy dalej. Dopuki nie ma pełnej jasnosci czy to jest czy nie jest Perkun - to jest nadzieja ze moze trafimy na niego.
Poszukujący śladów Perkuna WładekB)B)B)B)
Władek 75 Vd
Dodano 19 lat temu
Tak widnieje w tej Książce Inwentarzowej.Pokazywał mi ją nasz kolega Zenon Miętkiewicz.
Dalszych wpisów brak. I na tym się jak do tej chwili opieram.Będę po Nowym Roku w Odratrans to poszperam. Może są jakieś inne źrodła informacji o tych holownikach.
Przedstawiam tylko to , co do tej pory udało mi się dowiedzieć ze źródeł pisanych - dostępnych.
Z innych informacji była też podpowiedź / Andrzej Solski/ że holownik " Barka " może być ŻYWIJĄ.
W styczniu szukam dalszych informacji.
Z pozdrowieniami dla Eksperta Waldemara Wladek Hostyński
Władek 75 Vd
Dodano 19 lat temu
Tej pewności jak Ty to nie mam. Ostatnia moja informacja źródłowa , do której dotarłem to był wpis w Książce Inwentarzowej w Odratrans. Wynika z niego , że Perkiun wraz Radgostem i Trygławem zostały przekazane do Żeglugi Szczecińskiej z dniem 31.05.1972 r
Nie pracuję w Odratrans od 1992 r.,gdzie zajmowałem się remontami barek pchanych.
Wiele się tam zmienilo po objęciu . Trudno dotrzeć do archiwali, prawdopodobnie "przeleciały przed komin.Gdybym wtedy wiedzial , ze będzie to celem naszych obecnie poszukiwań.......
:(:(:(.Jest mi niezmiernie przykro, że mialem kiedyś dostęp do niektórych dokumentów wycofywanych obiektów /w tym holowniki/, że jakiś dobry Duszek nie podpowiadał: Zbieraj to będzie potrzebne!!!
Władek 75 Vd
Dodano 19 lat temu
Do Żeglugi Szczecińskiej :o coś tu się nie zgadza czy oby na pewno. Według PRS Trygław i Perkun trafiły do Ekspozytury ŻnO w Szczecinie. Radgost poszedł do Opola.
Waldemar Danielewicz
Dodano 19 lat temu
Tej pewności jak Ty to nie mam. Ostatnia moja informacja źródłowa , do której dotarłem to był wpis w Książce Inwentarzowej w Odratrans. Wynika z niego , że Perkiun wraz Radgostem i Trygławem zostały przekazane do Żeglugi Szczecińskiej z dniem 31.05.1972 r
Nie pracuję w Odratrans od 1992 r.,gdzie zajmowałem się remontami barek pchanych.
Wiele się tam zmienilo po objęciu . Trudno dotrzeć do archiwali, prawdopodobnie "przeleciały przed komin.Gdybym wtedy wiedzial , ze będzie to celem naszych obecnie poszukiwań.......
:(:(:(.Jest mi niezmiernie przykro, że mialem kiedyś dostęp do niektórych dokumentów wycofywanych obiektów /w tym holowniki/, że jakiś dobry Duszek nie podpowiadał: Zbieraj to będzie potrzebne!!!
Władek 75 Vd
Dodano 19 lat temu
Bal balem a ja chciałem zakończyć w starym roku sprawę "Perkuna". Czy moi szanowni rozmówcy uczynili jakieś kroki aby z 100% stanowczością stwierdzić że stojaca w Opolu "Barka" to dawny holownik "Radgost" a nie "Perkun". Bo tak jest w dokumentach PRS. !!!. No i w końcu sprawę zamknąć ja o tym że jest to "Radgost" byłem przekonany dawno. Czekam na opinię pozostałych członków załogi.
Waldemar Danielewicz
Edytowany przez Valdemaras dnia 30.12.2006, 19 lat temu
Dodano 19 lat temu
Przepraszam Pani Kapitan , nie przeszkadzam w przygotowaniach do balu sylwestrowego?
Jezeli nie to chciałem się dowiedzieć , kiedy nastąpi zamustrowanie na nasz flagowy
okręt PERKUN.
Oczekujemy na rozkazy - znierciepliwiona załogaB)B)B)
Władek 75 Vd
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.