O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Internet w Niemczech od Aldiego

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 15 lat temu
Witajcie,
chciałbym w kilku prostych krokach opisać jak uzyskać prawdopodobnie najtańszy obecnie dostęp do internetu, przez komórkę, w Niemczech.

1. Idziemy do niemieckiego sklepu sieci ALDI i kupujemy:
a - starter - MOBILE STARTER SETS za 12,99 Euro
b - doładowanie - ALDI TALK GUTHABEN za 15 Euro
c - modem - MOBILER UMTS WEB-STICK za 39,99 Euro

razem wydaliśmy 67,98 Euro. Oczywiście można sobie darować kupno modemu jeżeli posiadamy takowy lub chcemy się łączyć z siecią przez komórkę.

2. Rejestrujemy naszą kartę SIM. Najprościej jest to zrobić przez internet. Wystarczy wejść na stronę https://www.alditalk.de/web/registrie.../index.php i wypełnić formularz.
Ponieważ oferta jest tylko dla mieszkających w Niemczech, należy wprowadzić niemiecki adres. Nie musi być prawdziwy , ważne żeby się kod z miejscowością zgadzał ;-) Po rejestracji otrzymamy informację że karta zostanie aktywowana w ciągu 6 godzin.
Można również rejestrować poprzez fax lub telefon, ja tego nie robiłem.

3. Instalacja. Wyciągamy modem z pudełka i wkładamy do niego kartę SIM. Można też do tego modemu włożyć kartę microSD i wówczas działa on jak czytnik kart. Następnie podłączamy modem do wolnego gniazda USB i spokojnie czekamy aż zostanie rozpoznany. Zezwalamy na zainstalowanie oprogramowania które się na nim znajduje. Jest to Medion Verbindungsassisten czyli menadżer połączeń.

4. Konfiguracja.
Jeżeli wszystko poszło dobrze to uruchamiamy Medion Verbindungsassisten. Uwaga - nie klikamy na ikonę "Verbinden". Najpierw klikamy na czwartą ikonę od lewej u góry okienka opisaną jako "Einstellungen". Wchodzimy na zakładkę "Prepaid...", po chwili po lewej stronie powinno sie nam wyświetlić satan naszego konta czyli ok. 10 Euro. To niestety za mało żeby uruchomić miesięczną taryfę. Teraz przyda nam się numer do doładowania, wklepujemy go w okienko poniżej napisu "Aufladen" i klikamy "Absenden" Po jakiejś chwili stan konta powinien wynosić ok 25 Euro. Teraz możemy sobie wybrać taryfę czyli "Auswahl Profil", wybieramy taryfę miesięczną czyli "Monatsflat" a następnie klikamy "Option neu buchen".
Z konta schodzi nam 15 Euro ale mamy przez miesiąc internet.
Oczywiście można wybrać Tagesflat za 1,99 Euro ale jest to mniej opłacalne.

5. Połączenie. W końcu możemy kliknąć na "Vebinden" i cieszyć się dostępem do sieci.

Jeżeli będzie zainteresowanie tematem to chętnie napisze jeszcze parę słów np. jak panować nad zużyciem transferu czy tez łączyć się poprzez inne urządzenia.
Edytowany przez Teos dnia 26.07.2011, 15 lat temu
M
MartinekNowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Witam,
bardzo fajnie wszystko opisane- szacuneczek.
Używam aldikowskiego netu już około 2 lat i jak narazie śmiga super...trochę słaby zasięg zawsze miałem w Ost ;-) Łączę się przez Nokię E51 która za pomocą kabla USB podłączona jest do komputera. W kompie mam nokiowski PC Suit gdzie znajduje się zakładka do łączeniem się z netem. Kabel USB a zwłaszcza możność jego przedłużenia pomocna jest gdy przy słabszym zasięgu wewnątrz wohnungu można telefon oraz także ten Mobiler UMTS położyć przy oknie a nawet wystawić na zewnątrz.
14,99 za miesięczny dostęp to naprawdę niewiele. Szkoda tylko że nie hula w Holandii he he.
Pozdrawiam.
S
SeehundUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Z całym szacunkiem dla Aldiego, ale taniej jest od Tchibiego. Na stoiskach Tchibo można nabyć modem za 19.99 z miesięcznym dostępem do internetu za 10 euro. Przy uruchomieniu do końca roku, pierwszy miesiąc gratis.
1. Idziemy do niemieckiego sklepu........ .

Jeśli będą zainteresowani, instrukcję mogę rozwinąć. Pozdrawiam.
Edytowany przez Seehund dnia 26.07.2011, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
Cześć Seehund,
widziałem tą ofertę Tchibo i nie kupiłem bo przeczytałem coś co było najmniejszym drukiem napisane. Za cholerę nie mogę sobie przypomnieć co ? ;-(( Jak sobie przypomnę albo przeczytam to dam znać) Rozumiem że kupiłeś i używasz ?
Jak z zasięgiem ?
Wracając do Aldika - modem o którym piszę to Medion S4012 czyli tak naprawdę Huawei E1550, w związku z tym można używać i według mnie zdecydowanie lepiej menadżera połączeń Mobile Partner od Huawei'a.
Ja kupiłem modem w drodze do sanatorium, bo komórka leży bezczynnie na barce, gdzie łączyłem się podobnie jak Martinek tyle że zamiast kabla USB używałem BT.

Dodane po chwili:
A jednak Tchibo nie jest tańsze, spójrz na taryfę
http://www.tchibo.de/Mobiles-Internet...04815.html
za 10 Euro masz 500MB transferu a później ograniczają prędkość.
Odpowiednik Aldika czyli 5GB kosztuje 19,95 E u Tchibo.
Edytowany przez Teos dnia 26.07.2011, 15 lat temu
S
SzygyUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Mam pytanie - czy można użyć nasz modem od Ery typu HAUWEI E 173 ?
Dodano 15 lat temu
Można, pod warunkiem że nie ma założonego SIMLOCK'A.
S
SeehundUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Cześć Teos, od kilku miesięcy jestem w klubie Aldiego. Oferta Tchibo jest dla mnie czymś nowym, nad czym się głęboko zastanawiałem. Wcześniej korzystałem z usług firmy Congstar z ofertą 2,50 lub 25 miesięcznie. Swego czasu był to najtańszy internet. Jakość połączeń jest podobna tzn. czasami super, a innym razem beznadziejnie.
Teos, życzę Ci powrotu do pełni formy i ( jeśli sam sobie tego życzysz?) na B.Litmeyer. Gdy czasami się mijamy, od czasu Twojej nieobecności, fascynuje mnie jakby trochę mniej. Pozdrawiam
domel-d4domel-d4Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Super opis Teos:) wielu będzie Ci wdzięcznych. Ja osobiście na Saronie dostałem:P /sami za to płacimy z drugim marynarzem/ internet na abonament, a właściwie dwa abonamenty holenderski i niemiecki. jeden usb stick, dwie karty, blokada roamingu i wszystko śmiga jak ta lala na kablu usb ok. 0,5m. Koszty dla jednego to 32 euro/ mies. ale neta mam teraz wszędzie:)) Neta mamy z Vodafone na sticku Hauwei-a K3765 /oznaczenie vodafona, fabryczny jest inny ale go nie pamiętam/, abonament wzięty na firmę przez holenderski 4com, limity w Holandii 10GB a w Niemczech 5GB. Nie jest to może najtańsza wersja dostępu do sieci ale wydaje mi się, że warto kolegom zainteresowanym tematem przedstawić więcej istniejących na rynku możliwości. Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia:) Pozdrawiam.
Pozdrawiam. Daniel Kotur. mts Pamir ...but why is the rum gone?? Smile
brunobrunoUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Ja śmigam na internecie od Blau.de. Miesięczny limit 1GB kosztuje 9 euro. Łącze bezprzewodowe Bluetooth przez komórkę. Korzystam po kilka godzin dziennie i jeszcze nigdy nie wykorzystałem limitu. Chodzi w miarę płynnie. Żadnych umów, opłata pre pay. Jak jestem w domu to nic nie płacę. Działa mi tez bez problemu w Delfzijl w Holandii.
parostatkiem w piękny rejs...
domel-d4domel-d4Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Dostaliśmy wczoraj rachunek za pierwszy miesiąc:) wyszło lepiej niż pisałem:) płace 26euro za miesiąc plus 26euro drugi marynarz Grzesiek:) i nie mam zamiaru narzekać:)
Dodano 15 lat temu
Witam Was serdecznie, cieszę się, że się wątek rozkręcił. W zasadzie powinien mieć tytuł "Internet w Niemczech od Aldiego i jego alternatywy" ;-)
Jeżeli chodzi o modem z Aldika to muszę dodać że jest bez simlocka, a więc można go używać również w Polsce.
Jedną z alternatyw nad którą się warto zastanowić jest internet od LIDL'a. Warunki cenowe takie jak Aldim, ale pracuje w sieci O2, w związku z tym jest inne pokrycie zasięgu, być może lepsze, nie wiem.
@Seehund - oczywiście że sobie życzę powrotu do zdrowia i na statek, myślę że we wrześniu możesz znowu spoglądać na Litmeyer'a z zainteresowaniem ;-)

@domel-d4 - Cześć Daniel, cieszę się że się odezwałeś. Ja mam na barce internet darmowy ale czasami 5 GB transferu do podziału na 3-4 osoby to trochę mało, zwłaszcza dla mnie ;-)
Dlatego szukam alternatywnych rozwiązań.

@bruno - Jak już wyżej napisałem, mam trochę większe potrzeby jeżeli chodzi o internet. Też używałem komórki przez BT ale okazuje się że może to być wąskie gardło w miejscu gdzie masz dostęp do szybszych technologii GSM.
Transfer przez BT to:
Bluetooth 1.0 - 21 kb/s
Bluetooth 1.1 - 124 kb/s
Bluetooth 1.2 - 328 kb/s
Bluetooth 2.0 - transfer maksymalny przesyłania danych na poziomie 2,1 Mb/s, wprowadzenie Enhanced Data Rate wzmocniło transfer do 3,1 Mb/s
Bluetooth 3.0 + HS (High Speed) - 24 Mb/s (3 MB/s)
Bluetooth 3.1 + HS (High Speed) - 40 Mb/s(5 MB/s)

Natomiast sieci UMTS/HSDPA zapewniają szybki dostęp do Internetu (od 384 kbps do 14,4 Mbps) - przy użyciu technologii MIMO - Multiple Input Multiple Output do 21 Mbps.

Z tego porównania wynika że jeżeli nie masz BT 3.0 lub wyżej to w zasięgu sieci UMTS działa on jak dławik.
Ja używałem Nokii 6021 http://www.mgsm.pl/pl/katalog/nokia/6...okia/6021/ BT v. 1,2
Mam też Nokię 6220 Classic http://www.mgsm.pl/pl/katalog/nokia/6...20classic/ tam jest już BT v. 2.0 ale mimo wszystko to nadal dławik. Z drugiej strony patrząc taki dławik może być przydatny - na dłużej transferu wystarczy ;-)
Edytowany przez Teos dnia 31.07.2011, 15 lat temu
T
ted35Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Witam to ja parę groszy
Jestem użytkownikiem mobilnego internetu w germani mój operator to o2.de
ceny oto stronka http://prepaid-wi...Er2m4p4ttB
za 25e masz 5Gb skype oraz telefonia sip bez problemu system pre paid tak że nie jakaś umowa
tchibo partner o2 i z takowej sieci korzystasz warunki te same a koszt mniejszy http://www.tchibo...08850.html tak że jak ktoś kupuje pierwszy raz to polecam tchibo a oto aldi najtańszy ale:) słaby zasięg w dużych miastach ok ale jak stoisz w lesie zapomnij o szybkim transferze lepiej dodać te 5e i mieć spokój co do połączenia ja używam nokie i kabel usb modem poszedł sobie na allegro podejrzewam że kupując samą kartę sim u danego operatora uzyskasz dostęp do internetu jak z usb sticiem co do modemów zakupionych w kraju tak jak kolega napisał musi być bez sima zdjęcie sima to około 20zł z naszych operatorów dodam że Blau.de ok ale 1Gb to stanowczo za mało:)
2
M
mariaszek12Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Witam Panowie.
Tutaj jest zestawienie wszystkich dostawców neta mobilnego w Niemczech

http://www.laptop...-BASE.html
Edytowany przez mariaszek12 dnia 02.08.2011, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
Witaj,
niestety a może na szczęście nie jest to zestawienie wszystkich dostawców internetu mobilnego w DE.
Takich zestawień jest więcej, np. to:
http://www.mobiles-internet123.de/
czy to
http://www.billig-tarife.de/mobiles_i...echner.php
Co ciekawe większość z tych zestawień nie zawiera najbardziej dla nas atrakcyjnych dostawców takich jak ALDI, LIDL czy TCHIBO.
Ciekawe dlaczego ?
T
ted35Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
Witam cd internet w niemczech sprawdzałem internet z lidla .de http://www.lidl.d...rnet-Stick internet oparty na sieci o2.de zakup jak na stronce 39.99 w tym TYLKO 1.99 A WIĘC JEDEN DZIEŃ NETA od razu zalecam zakup kary na miesiąc 14,99 http://www.lidl.d...n-Optionen rejestracja karty sim przez neta lub telefonicznie ale tu też uwaga jak dzwonisz leci ci z konta tak że możesz nie mieć na start polecam statkowy telefon:) rozmowa po angielsku i niemiecku pamiętajcie aby mieć adres z niemiec potrzebny przy rejestracji dotyczy to także tchibo i o2 ja mam adres sklepu :) teraz trochę technicznie z tego co zauważyłem nie widziałem różnicy między o2 a lidlem korzystałem 2dni i byłem zadowolony pozdrawiam
2
Krzysztof WegnerKrzysztof WegnerPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
Witam,dostałem kartę sim z ALDI TALK,używam modemu wbudowanego w laptop i jestem zadowolony z połączenia.Dotąd włączałem tylko na weekend opcje na 24h(APN tagesflat.eplus.de). Czy może mi ktoś napisać APN na opcje 30dni? Jak wpisałem APN internet.eplus.de, to 30 Euro zeżarło mi w 20 minut
Krzysztof Wegner H.M. NOTEĆ
Dodano 14 lat temu
Cześć,
może ściągnij sobie program Verbidnugassistent stąd:
http://www.webtogo.de/files/release/E...172600.exe,
być może zadziała z Twoim modemem. Jeżeli nie to musisz wrzucić kartę do komórki i aktywować 30 Tage Flatrate przez Hotline 1155:
Flatrate Optionen aktivieren oder den Status der Flatrate Optionen abfragen
1155 wählen und die 8 wählen
.
APN jest ok.
Internet-Einstellungen:
APN: internet.eplus.de
Benutzername: eplus
Passwort: gprs

Powodzenia
Dodano 14 lat temu
O.K. Dzięki,jutro wracam na burtę to sprawdzę.
N
noarafPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
witam. rowniez uzywam aldiego, choc ma on swoje wady. czesto gesto dostepny jest jedynie gprs, bo umts jest wylacznie w wiekszych miastach. a lecac np. NOKiem na polnoc, od Rozenburga do Holtenau nie ma nic :( kiedys uzywalem Vodafona, ale ten czesto w tajemniczych okolicznosciach potrafil pozrec cale doladowanie na raz i rozlaczyc sie z braku srodkow po kilkunasu minutach. 15jurkow szlo w niepamiec.. ;( a o tchibo nie wiedzialem w ogole ze taki istnieje :) natomiast wydaje mi sie, ze przedstawona tu oferta blau.de jest nader interesujaca :) obecnie jak wspomnialem - wykupuje sobie miesiecznego handy-flat w aldim (7,99) i mi to wystarcza. ze smartfona rzadko kiedy przekrocze 600Mb w miesiacu, a jesli nawet, to jak "zwolni" do gprsu to nie odczuje w wiekszosci przypadkow zadnej roznicy.
pzdr, Grzegorz
Dodano 14 lat temu
Ja modem podłączyłem do laptopa za pomocą przedłużacza USB a sam modem wisi sobie na oknie i jest przeważnie UMTS lub HSDPA (czy coś tam) wiadomo są braki w zasgu ale raczej rzadko.Sam program http://www.webtog...72600.exe, sprawia troszkę więcej kłopotu ponieważ blokuje niektóre funkcje komputera między innymi kamerke przy rozmowach przez skype.Niedawno Aldi rozszeżył oferte internetu,oprucz 24h za 1,99 i 30dni-5GB za 14,99 dostępne są jeszcze opcje 30dni-150MB za 3,99 , 30dni-500MB za 6,99 oraz 30dni-1500MB za 9,99
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.