Teos, dzięki za ostrzeżenie. Myślę jednak, że moje konisko ma trochę zapasu mocy. Pod prąd na Odrze płynę prawie tylko na włączonym biegi ( bez gazu, na wolnych obrotach). Zapas mocy mam więc znaczny. Wprawdzie Skipper też ostrzega, ale jeszcze się nie zdecydowałem ( w myśl mądrości wschodu o ośle i siodle!) Cały czas się zastanawiam nad tym jak i którędy mam płynąć do tej Francji.
Również przyłączam się do życzeń. W dobie nadchodzącego kryzysu, aby przyszły rok nie był gorszy od mijającego! Myślę, że to już by było sukcesem. Prócz tego, wszystkim życzę zdrowia! Jak zdrówko będzie to resztę się kupi ;). Każdy ma jakieś marzenia, plany i będzie miał Noworoczne postanowienia – oby wszystko się spełniło! Gorąco życzę wszystkim!!!!! Paweł i Dorota – m/y Krabbe Szczecin
Wszystkim Kolegom Turystom, którzy chcą zdobywać kolejne kilometry rzek i kanałów życzę stopy wody pod kilem. Kolegom Kapitanom, aby nie zbrakło im wyrozumiałości dla nas, bądź co bądź, niedzielnych "kapitanów" i żeby potrafili być dla nas tolerancyjni i życzliwi. Wszystkim nam, wodniakom życzę wielu przyjemnych doznań płynących z obcowania z wodą. Dosiego Roku!
Decydentom zaś, żeby umieli zauważyć coś, co dla nas, normalnych, zwykłych ludzi jest już od dawna oczywiste! Ahoj Przygodo!
Bardzo radośnie witam Wszystkich!!!!!!!
Skrótowo - jesteśmy juz w Lohnde! Ren za nami!!!! Nie było łatwo, ale również nie było żadnego harcerstwa. Wszystko zgodnie z dobrym żeglarskim rzemiosłem. Zaliczyliśmy pożar, kolizję (małą z mostem) 9 st. w skali B na jeziorze, a od doby mamy awarię pompy chłodzącej. Jutro jest niedziela i dalej jedziemy do Kraju. Nasz rekord to w piątek 140 km !!! Gorące pozdrowienia do chłopaków z barek!!!!!!!!!!!!!!!!!! Po powrocie wszystko opiszę! Krzepiące jest zachowanie NASZYCH za granicą!!!!
POZDRAWIAM!!!!!!!!!!!
Paweł
P.S.
Trzy kontrole Policji i trzy razy gratulacje! (nie wiem za co, ale chwalili za MAPY I DOKUMENTY - (na radio).....?!
Zrób foto-relację z rejsu do Polski. Jesli fotki podeslesz potem do mnie - zrobię z nich prezentację mogącą być wspaniałym uzupełnieniem kilku słów jakie napiszesz o wrażeniach. Taki artykuł zamieślibyśmy - wzorem artykułów Adama (@przlodz) - w dziale "Nie tylko zawód" http://www.zeglug...p?cat_id=4
Kilo wody pod stopą! :D
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Witam,
4,00 wyjazd do Akkrum, jeszcze dziś na jqchcie. Wszystko przygotowane (przynajmniej tak myślę). W miarę możliwości będę podsyłał świerze informacje. Dziękuję WSZYSTKIM za słowa otuchy i pomoc !!!! POZDRAWIAM i do zobaczenia na wodzie!
przypadkowo znalazłem to forum (i portal) i jako stary motorowodniak z sentymentem sobie poczytałem...
ale ad'rem... Pawle, gdyby coś nie wyszło drogą wodną to mój kolega nie dawno sprowadził z Holandii do Torunia łódź w podobnych wymiarach
drogą lądową (przyczepa niskopodwoziowa) co uczyniło kwotę rzędu
1300 E, do Szczecina bliżej to i pewnie taniej...
Witaj Pawle,
Stopy wody pod kilem i do przodu, wszystko będzie dobrze. Myślę, że z paliwem nie będzisz miał problemu ani w Holnadii ani w Niemczech jedynie w Polsce.
Pozdrawiam i powodzenia
Tomek
Paweł!
Przykro mi, ale (nie sprawdziłem tego jeszcze) w Niemczech nie możesz prowadzić łodzi na dyplom kapitana ŻW, ba nawet na kapitana ŻŚ nie można.
Można natomiast wymienić taki dyplom na patent motorowodniaka.
Ja tak zrobiłem kilkanaście lat temu.
Mam teraz dwa patenty sportowe na śródlądzie i wody morskie.
Instytucją, która to robi jest :
Deutscher Motoryachtverband e. V. Deutscher Motoryachtverband e. V.
Führerscheinstelle
Gründgensstraße 18 Gründgensstraße 18
22309 Hamburg 22309 Hamburg
Telefon: (040) 63 90 43 - 0 Telefon: (040) 63 90 43 - 0
Fax: (040) 63 90 43 - 11 Fax: (040) 63 90 43 bis 11
E-Mail: fuehrerscheine(at)dmyv.de E-Mail: fuehrerscheine (at) dmyv.de
Witaj Tomek,
w piątek wyjeżdżam do Akkrum. Teraz walczę z mapami, i zaopatrzeniem. (Największy problem z mapami elektronicznymi - nie trafiłem na żadną promocję i cena porażająca). Szkoda, że przyjdzie to robić w najgorszym okresie (pora roku). Dziś kupiłem dodatkowo agregat prądotwórczy i TV z DVD. Podstawa jest! Jak silnik szlag trafi (odpukać) to nie będę się nudził - he he he. Tak na poważnie to zakupy i zakupy. Zostało mi jeszcze ubezpieczenie, popas, etc. Boję się o paliwo, czy będzie o tej porze roku gdzie bunkrować. Biorę kanistry i kupiłem solidny wózek. No i czuję lekkie podniecenie. Ha ha i to nie z powodu kobiety!
Czekam jeszcze na odpowiedź z forum jakie karty GSM - prepaidy kupić na internet - będę puszczał informację np. gdzie spędzam Święta i Sylwestra ha, ha.
Pozdrawiam Cię i wszystkich na forum.
Paweł
Witaj Pawle,
Jak się realizują plany sprowadzenia Twojej łodzi z Holandii? Mam nadzieję, że wszystko przebiegnie bez najmniejszych problemów. Trochę Ci zazdroszczę takiego fajnego rejsu.
Pozdrawiam
Tomek
Brak czasu nęka mnie. Jak pozbieram się to odpowiem na pojawiające sie pytania do mojej osoby (również o proporzec). Ja mam pilne pytanie do "Skarbnicy Wiedzy" jeżeli chodzi o Ren :) Skiper, czy z papierami Kapitana Ż.W. można prowadzić na wodach śródlądowych łóź? W tym przypadku chodzi o Ren. Dokładnie to nawiązuję do przepisów danego kraju. W Polsce nie mogę na ten dyplom prowadzić jachtu żaglowego lub motorowego (śródlądzie). Proszę Cię o zorientowanie się jak to będzie interpretowane w Niemczech. Pozdrawiam !!
@przylodz - Jest też inny sposób - taki jak stosuje Janusz Niemczuk (januszbn) czy Teos. Oni posiadają własne strony internetowe (czyli także serwery dla nich) i mogą zamieszczać fotki u siebie a u nas wklejając link. Niemniej wszystkim innym polecam sposób trzeci. Dam sobie radę z jedną czy kilkoma fotkami.
Janusz Fąfara przysyła mi ich setkami :D. Składam z nich prezentacje na stronę, co jest o tyle fajne, że zamiast zamieszczać w tekście (i przesyłać na serwer) 150 fotek - robi się z nich pojedynczy plik prezentacji flash i tylko ten przesyła na serwer naszego serwisu. Podobnie znaczki w galerii filatelistycznej: Mirek Rajski przysyła mi olbrzymie skany, z których robię prezentacje we flashu. A jest tych znaczków u nas 267! każdy z nich to dwa pliki: miniaturka i właściwy obrazek, więc praca przy nich jest podwojona (ponad 530 obrazków)
@jacek B. - Co do drogi przez północno-wschodnią Holandię - to ja rzeczywiście nie byłem pewien czy nie ma wymogów posiadania przez turystów uprawnień na morskie wody wewnętrzne i brałem pod uwagę wyłącznie wody stricte śródlądowe. Potem jednak potwierdziłem fakt istnienia innej drogi wskazanej prze @Pana Jaworka przez Rutenbrockkanal do Haren nad Ems w Dolnej Saksonii, a więc bez konieczności wchodzenia na wody morskie: link - co przeoczył zapewne Tomil i Ty :D Wkleiłem nawet link do pewnej holenderskiej firmy video (taki mój kolega po fachu), zajmującej się rozpowszechnianiem DVD z nagraniami rejsów turystycznych.
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Skipper. Dzięki za uściślenie informacji o braku konieczności posiadania uprawnień reńskich dla jednostek sportowo turystycznych o długości nie większej niż 15m, bez określenia mocy silnika. To bardzo ważna informacja!
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies