O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Statki pod cypryjska bandera.

Ostatnia aktualizacja 15 lat temu
L
lynioPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Jestem obecnie zatrudniony pod cypryjska bandera.Czy moze ktos sie orientuje jaki jest tam socjal,czy nalezy mi sie jakis Kindergeld,albo jakies inne dodatki.Dziekuje za wszelkie informacje.Gwoli ciekawostki szef mi mowil,ze zastanawia sie nad przeniesieniem firmy do Polski,bo juz jakis holenderski statek jest zarejestrowany w Szczecinie i plywa z polska flaga i ze Holendrzy pracujacy na nim sa zatrudnieni w Polsce i ze koszty sa nizsze.Moze wkrotce bedziemy pracowac w Polsce na zachodnich warunkach finansowych.Pozdrawiam.
J
jurand56Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Tka była mowa w latach 90-tych.Każdy grecki kapitan tak mówił matrosom,tylko jak zmieniliśmy bandere to z cypryjskiej na Panamską i to na środku Atlantyku!Stadek w dryf załoga na stelingi i zmienialiśmy też nazweW tym miej więcej czasie nasze statki zaczeły uciekać z pod polskiej bandery a w Limassoll na Cyprze bióro to był jeden pokuj obstawiony faksami,i zamknięty na klucz,raz na tydzień przychodził umyślny odebrać faksy.Tak to wygłąda i dziś,statki rejestrują tam gdzie naprawde tanio i niema restrykcyjnych przepisów!Statek był wykonany w naszej stoczni dla NRD.potem był Grecki zarejestrowany na cyprze,Hodziliśmy w czrterze PLO-linia śród ziemno morska. Te same porty co Ploska OSTROŁĘKA.Przyszliśmy do Gdyni na Helskie i tam się zaczeło !Zejściówka do maszyny nie była pod takim kontem i trzeba było ciąć i przerabiać-zamało dostali Jśka wędrowniczka i papierosów!Jak statek był swojego właściciela to zejściówka była pod dobrym kontem.Ale Amerkańce przebijają wszystkich nawet Angoli!ZDROWYCH I WESOŁYCH ŚWIĄT!JUREK
R
RysiekUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Kolego Lynio!
Wierzysz w cuda? Ja nie, ale wiara czyni cuda. Oby bylo tak jak piszesz. Pozdrawiam
M
MarandUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Kolego Jurand56, jeszcze nigdy nikomu nie zwracalem z tego powodu uwagi i zawsze toleruje,ale Twoja gramatyka juz wola o pomste do nieba.Stylistyka tym bardziej.Zanim cos napiszesz to zagladnij moze do slownika.Pozdrawiam i przepraszam
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Marand-albo bardzo pobieżnie przeglądasz forum albo faktycznie Kolega Jurand56 jest tą przysłowiową kroplą,która przelała kielich twojej wyrozumiałości i tolerancji, bo mi osobiście wydaje się,że ww kolega nie jest wcale orłem wśród dyslektyków.
A powracając do postu lynia, to faktycznie po Renie pływa holenderski tankowiec pod polska banderą i portem macierzystym Szczecin. Widziałem go jak kiedyś wypływał z Nordhafen w Lu.
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Witam,

Mój zmiennik najpewniej zmienia firmę i udaje się na innego tankera pod cypryjską banderę.
Czy moglibyście coś Panowie (i Panie) o takowej napisać?
Macie z nią związane jakieś doświadczenia??

Obecnie jesteśmy pod NL, jednakże warunki finansowe na "cyprze" lepsze.

Tylko jak tam jest z podatkami/rozliczaniem się w PL?
Zwrotem podatku, o ile takowy istnieje ??
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
A może ktoś coś o tym Cyprze napisać ??

Lynio - pracujesz już tam jakiś czas (prawie pół roku sądząc po dacie) możesz się wypowiedzieć ??
L
lynioPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Pracuje pod ta bandera juz ponad rok.Po 5 pelnych,przepracowanych latach,gdy osiagnie sie wiek emerytalny(bodajze 63 lata)mozna otrzymac emeryture w wysokosci 70% uposazenia.O kindergeld mozna zapomniec,gdyz zeby je otrzymac nalezy przebywac na terenie Cypru ponad 4 miesiace w roku i udokumentowac to np. rachunkami za mieszkanie,prad itp.Poza tym sa to niewielkie pieniadze.Ubezpieczony jestes na Cyprze,a podatki placisz,gdy w roku kalendarzowym przekroczysz kwote 17000 euro dochodu.Znaczy twoj szef placi.Dlatego tak chetnie armatorzy zatrudniaja pracownikow poprzez Cypr.Ubezpieczenie zdrowotne zalatwia mi firma i musialem podpisac upowaznienie do reprezentowania mnie w polskim Zus,bo sie od nowego roku zmienily przepisy na Cyprze.Tyle wiem.Pozdrawiam.

Bylem rowniez w polskim urzedzie skarbowym i pytalem,czy musze skladac PIT,jesli jestem zatrudniony na Cyprze.Otoz,jesli nie mam dochodow w kraju,to nie musze tego czynic.
Edytowany przez Apis dnia 19.04.2012, 14 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.