O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Rozliczenie podatkowe nie jest takie zle..

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
Elzbietka marynarzElzbietka marynarzUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Niedlugo bedziemy znowu zmuszeni do oddania pieniazków..jak co roku,rachunki,kalkulacje itd.Moze niektórzy z was józ wiedza i maja doswiadczenie,praca za granica niejest dla was taka zla...!!!
Jako Polacy mieszkajacy w kraju ,a pracujacy zagranica i mieszkajacy na statku(liczy sie od dwóch tygodni w miesiacu,czyli okolo 24 tygodnie minimum w roku)prowadzicie dwa gospodarstwa.Obojetnie czy statek jest pod polska czy inna flaga,liczy sie ze plywa po zagranicznych wodach.To drugie gospodarstwo jest mozliwe co roku do opodatkowania;koszty wyzywienia,odziez robocza jak i dojazdy zostana w wiekrzym stopniu zwrócone.Suma zalezy od miesiecznego wynagrodzenia.Jest jeden warunek : przez caly rok podatkowy trzeba te wszystkie swistki,kwitki paragony zbierac i jako kopie wraz z formularzem(niestety niepamietam jaki to byl nummer) i pieczatka od wlasciciela statu wyslac do bióra podatkowego lub sam wlascicil moze i wasz kapitan to zrobic .Caly proces zwrotu jest owiele dluzszy niz w kraju...trwa okolo 4 miesiecy(: chyba domyslacie sie dlaczego...

Ps..z wlasnego doswiadzenia', pozdrawiam sedecznie i powodzenia...$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
ELzbietka marynarz>a/b Ms Bayerischer Wald<....pozdrowionka..
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 16 lat temu
Rozliczenia podatkowe to dobra rzecz, zwłaszcza jak niemiecki urząd skarbowy nam oddaje kasę a nie odwrotnie ;-). Ja się rozliczam przez doradcę podatkowego, firmę Pana Jóźwiaka z Berlina, jak narazie jestem zadowolony z jego usług. Jeżeli ktoś ma jakieś pozytywne czy negatywne doświadczenia z doradcami podatkowymi to prosiłbym o zamieszczanie w tym wątku.
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Przez dwa lata rozliczał mnie p. Jóźwiak i nigdy nie miałem żadnej zagwozdki. Praktycznie wychodziła 13-ta pensja po rozliczeniu. Polecam wszystkim.
M
MarandUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Wiele pochlebnych opinii slyszalem o biurze p.Jozwiaka w Berlinie, z tego co slyszalem kazdy byl zadowolony z rozliczenia u niego.Kilku moich kolegow z Polski wybralo sie do biura w Braunschweigu i potem zalowali.
T
ted35Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
możecie podać namiary do p. Jóźwiak z berlina pozdrawiam
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
0049304313625
freelancerfreelancerPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
A ja mam propozycje dla tych co sa zatrudnieni u holendra badz belga. Jesli was urzad podatkowy zakwestionuje brak rozliczenia podatkowego w Polsce (bo kozystaliscie z art.15 konwencji o unikaniu podwojnego opodatkowania) co sie zdarza polecam lekture ustawy pdof i w szczegolnosci art.27g www.izbaskarbowa....
Kłania się rocznik 1995 kędzierzyńskiej Żeglugi.
domel-d4domel-d4Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Przepraszam Cię freelancer ale coś pokręcony ten Twój post. Traktujesz jednakowo dwa państwa które mają inne ustalenia co do marynarzy, że tak powiem najemnych. Jeżeli ktoś potrafi mi to wytłumaczyć inaczej niż ja to rozumiem to będę wdzięczny, bo czytając http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/...ielski.pdf i tekst http://www.mf.gov.pl/_files_/podatki/...ncuski.pdf a w szczególności art. 15 pkt 3, które nas dotyczą, doszedłem do wniosku, że ten kto pracuje w Holandii powinien płacić podatek w Polsce, ale zgodnie z powyższym tekstem umowy może odliczyć przy rozliczeniu z US podatek zapłacony za granicą. Natomiast marynarze zatrudnieni w Belgii nie mają żadnego obowiązku podatkowego w Polsce. Tak rozumiem pojęcie "przez osobę mającą miejsce zamieszkania w Umawiającym się Państwie ... może być opodatkowane tylko w tym Umawiającym się Państwie" dotyczące Holandii i "wynagrodzenia otrzymywane za pracę najemną ... podlegają opodatkowaniu tylko w tym Umawiającym się Państwie, w którym znajduje się miejsce faktycznego zarządu przedsiębiorstwa" dotyczące Belgii. Jeżeli chodzi tylko o mnie to pracuję u Holendra / jeżeli ktoś czytał artykuł "Nowoczesna BM-ka" to jest on o "mojej" łodzi/ i składam co roku rozliczenia w US na zero. Po prostu rozliczam się sam / bez żony/ i odliczam podatek zapłacony za granicą / o tym właśnie w jaki sposób to robić traktuje art. 27g ustawy , który tu przytaczasz/, który jest wyższy od naliczonego w Polsce. Dla mnie jest to proste i bezstresowe rozliczenie a właściwie tylko informacja jaką składam w US, ażeby nikt się do mnie nie przyczepił skąd mnie stać na jedzenie, dom i samochód. Pozdrawiam serdecznie wszystkich załogantów i zaręczam Wam, że rozliczenie wcale nie jest stresujące i nie jest specjalnie trudne tylko czasochłonne. Ale jeszcze gwoli wyjaśnienia, jestem księgowym z zawodu, który barkę zobaczył po raz pierwszy osiem lat temu w Antwerpii i zaprzedał duszę.
Daniel Kotur
Dodano 16 lat temu
No i masz racje z Belgia obowiazuje zasada wylacznosci wlasnie przez to slowko TYLKO. Ale jednak urzad w Bytomiu wlasnie tak to zanalizowal natomiast urzad w Strzelcach Opolskich (gdzie rozlicza sie kumpel) nakazal sie rozliczyc :) prawo prawem ale stanowa je ludzie ;) wszystko zalezy od pani z okienka. Ona ci moze powiedzic co chce, prawde mowiac, a tlumaczyc sie musisz przed inspektorem skarbowym. Wiec niektore panienki z okienka podchodza do sprawy bezstresowo - trzeba skladac zeznanie. I sa kryte, nikt ich z pracy nie wyrzuci. No ale jest tak jak napisales, masz racje. Ja tylko pisze ze najpierw trzeba sie dowiedziec w urzedzie. Bez stresow jest pozniej.
Dodano 16 lat temu
Dzisiaj dostalem odpowiedz od "specjalisty" podatkowego z Ministerstwa Finansow. Pozwole sobie przytoczyc odpowiedz na moje pytanie.
Pytanie: Czy pracujac w Belgii na statku zeglugi srodladowej, musze skladac jakiekolwiek zeznanie podatkowe w Polsce?

Odpowiedz: Jeżeli ma Pan w Polsce nieograniczony obowiązek podatkowy, to całość swoich dochodów powinien Pan opodatkować w Polsce. W przypadku uzyskiwania wynagrodzenia za pracę najemną, wykonywaną na pokładzie statku żeglugi śródlądowej, wynagrodzenia te podlegają opodatkowaniu tylko w Państwie, w którym znajduje się miejsce faktycznego zarządu przedsiębiorstwa (czyli z przedstawionego stanu faktycznego w Belgii). Zatem – jeżeli oprócz dochodów belgijskich nie uzyskuje Pan innych dochodów opodatkowanych wg skali podatkowej w Polsce lub nie chce się Pan rozliczyć w sposób preferencyjny tzn. wspólnie z małżonką lub jako osoba samotnie wychowująca dziecko – to nie ma Pan obowiązku składania zeznania rocznego w Polsce.

To chyba powinno rozwiać wszelkie watpliwosci dot. podatkow z Belgii. :)
domel-d4domel-d4Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Jest tylko małe ale jeżeli chodzi o Belgię a mianowicie zasiłek rodzinny wypłacany na dzieci. Nie dotyczy mnie to ale mojego kolegi. Tzw. rodzinne wypłacane jest nie jemu jako pracownikowi tylko przesyłane jego żonie pocztą. Z tego co pamiętam, to gdy te pieniądze zaczęły przychodzić do Polski, to poczta koniecznie chciała odprowadzać od nich zaliczkę na poczet podatku. I mocno na żonę kolegi naciskali więc jej poradziłem żeby wystosowała do nich pismo, że PP to jedynie pośrednik dostarczający przesyłkę nie znający jej charakteru i żeby dali jej spokój. Do tego o ile się nie mylę zasiłki rodzinne otrzymywane z zagranicy są wolne od podatku. To tak informacyjnie gdyby taka sytuacja się komuś przydarzyła. Daniel Kotur
Edytowany przez domel-d4 dnia 27.04.2010, 16 lat temu
M
matrosUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
ja pracowalem u dunczyka na tankowcu morskim przez 7 lat i nie musialem sie rozliczac z US w Polsce,ani nawet informowac US,a dowiadywalem sie i w US i biurze podadkowym,a teraz pracuje ponad 3 lata na rzekach u holendra i musimy sie rozliczac w polsce tak interpretuje to US i takze biura podatkowe,w zapisach sa tylko male roznice,ale wynika,ze praca na statkach dunskich w polsce nie jest opodatkowana,a w innych zawodach juz tak.W zeszlym roku wezwal mnie US na rozmowe ,ze mialem dochody w Danii od 2001 roku,a wiedzieli bo US dunski im przyslal,jak im powiedzialem ze bylem marynarzem i przynioslem ks.zeglarska i kontrakty to powiedzieli ze wszystko jest OK bo na pismie z danii nie bylo napisane w jakim zawodzie pracowalem jedynie dochody.Na 100% pracujac w holandii na statku żegl.śródl musimy rozliczac sie w polsce,ale mi ksiegowa zawsze wyprowadzi wszystko na 0 ,a koszt tylko 80 zl.Pozdrawiam
matros-str Krzysiek Skwara +48790488121 bunkerbarge ANTVERPIA
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.