kiniuPoczątkujący użytkownik 
Dodano
17 lat temuWybieramy się w sierpniu na rejs do Amsterdamu małym jachtem motorowym. Zaczynamy w Ślesinie, potem Warta, Odra. Polski odcinek znam dość dobrze płynęliśmy nim kilka razy. Niestety nie mam locji na kanały niemieckie i holenderskie. Może ktoś z Was posiada informacje, które przydadzą się nam w tej podróży. Chodzi nam przede wszystkim o mapy, mariny oraz możliwość zatankowania benzyny, czy zjedzenia czegoś smacznego w pobliżu kanałów. Z góry dziękuję za informację....Kiniu
przylodzWeteran 
Dodano
17 lat temuNiestety Kolego! Brak map, przewodników i locji, nawet na rodzime wody to nasza powszechna bolączka. W j. polskim nie ma takich opracowań. Trzeba szukać w Niemczech.
przylodzWeteran 
Dodano
17 lat temuZa Ślesina do Kostrzyna płynie się szybko, sprawnie i przyjemnie. Nie ma sposobu, żeby zbłądzić. Szlak jest żeglowny, choć płytki. Jeśli nasz Kolega nie ma statku o zanurzeniu w granicach 1m, to z całą pewnością sobie poradzi. Rzeczywiście. Przypomniałem też sobie o tym świetnym filmiku z "Panem Promilem" w roli głównej na stronie Mapy,kanały locje. Faktycznie, można z tego skorzystać. Jeszcze ten link do księgarni podany przez Teosa i książka p.t. "Vom Rhein zur Nord-und Ostsee" Świetnie się nada do tego celu. Jeśli dostanę nową ( czego szczerze pragnę), mogę Ci Kolego odstąpić kserokopię. Też poproszę o uzupełnienie metryczki rejestracyjnej przynajmniej o nazwisko i imię oraz miejscowość zamieszkania.
Edytowany przez przylodz dnia 28.11.2009,
17 lat temu
tomilUżytkownik 
Dodano
17 lat temuPokonałem podobną trasę 2-krotnie tylko, że w odwrotnym kierunku. Na całym Kanale Śródlądowym posługiwałem sie "Gewasserkarte Deutschland Nordost" i "Gewasserkarte Deutschland Nordwest". Moim zdaniem to zupełnie wystarczy żeby nie pobłądzić. Te mapy obejmują również część Renu. Na wody holenderskie miałem mapy dokładniejsze, które otrzymałem od Holendra razem z łodzią. Te na wody niemieckie można kupić w SAIL-HO. Co ważne, jak już wsponiał wcześniej MARAND to należy się zatrzymywać tylko i wyłącznie na miejscach przeznaczonych dla łodzi turystycznych (sportowych) i zgłaszać chęć śluzowania albo przepłynięcia akweduktu nad Łabą (Elbą). Na terenie Nimiec i Holandii jest sporo przystani gdzie można się zatrzymywać i raczej prawie w każdej można coś zjeść. Gdyby były potrzebne jeszcze jakieś informacje to proszę o kontakt na PW.
Pozdrawiam
Tomek
kiniuPoczątkujący użytkownik 
Dodano
17 lat temuDziękuje kolegom za pomoc, skorzystałem z waszej pomocy i wstępnie mam już opracowana locję do Amsterdamu. Oczywiście przepraszam, że się nie przedstawiłem. Jestem instruktorem żeglarstwa i uprawiam turystykę wodniacką. Przepłynąłem kilka razy "Pętle Wielkopolską", Wisłę, Zatokę Gdańską i Zalew Wiślany, pływałem na Balatonie i WJM no i oczywiście Bałtyk. W tym roku przepłynąłem z kolegami na "Orionie"z Węgorzewa do Ślesina ( WJM, Pisa, Narew, Wisła, Noteć) w sumie prawie 1000km. Jeszcze raz serdecznie dziękuję i do zobaczenia na szlaku...Kiniu
żeglarz szuwarowo-kanałowy