O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Regulamin służby na statku

Ostatnia aktualizacja 17 lat temu
tomekzebratomekzebraNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Witam szanownych kolegów.
Mam ogromną prośbę ,może dysponujecie w swoich zbiorach takim właśnie regulaminem.Mam ogromną ochotę uregulowania pewnych kwestii z armatorem,bo mimo tego że jest kodeks pracy,dzienniki ustaw czy układ zbiorowy to i tak pozostają problemy dotyczące pracy,wachty i odpoczynku załogi i co za tym idzie wynagrodzenia.
Chciałbym taki dokument dostosować do potrzeb w mojej firmie.
Z Żeglarskim pozdrowieniem Kpt.Tomasz Zabrocki
tomek.zebra@wp.pl
tel.600073756
Edytowany przez tomekzebra dnia 09.06.2009, 17 lat temu
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
Tomek wiem że to nie na temat ale nie mogłem się oprzeć.

Przeklinanie i bluźnierstwo. O tym mówił artykuł I polskiej Ordynacji z 1571 r. Groziła za to: pokuta, utrata części łupów, pławienie w wodzie a nawet ciężkie więzienie. Prawo Oleronu z artykułów z 1644 r. za bluźnierstwo przewidywało przepalenie w języku dziury rozżarzonym żelazem. Za przeklinanie stosowano również karę polegającą na przywiązaniu marynarza na godzinę do masztu z żelazną szpilą w ustach (zwaną "speculum oris").
Bunt. Za spowodowanie zamętu na okręcie karano obcięciem dłoni. Za udział w buncie stawiano pod sąd
wojenny
Kradzieże. Prawa Oleronu karały za to ostrzyżeniem głowy, polaniem gotującą się smołą, posypaniem pierzem i wysadzeniem na pierwszym miejscu postoju.
Spanie na wachcie. W/g prawa morskiego ("Sea Laws") ustanowionego przez Henryka VIII sposób karania za spanie na wachcie był następujący: za pierwszym razem przywiazywano delikwenta do masztu i wylewano na niego wodę, za drugim razem przywiązywano mu dodatkowo ręce do góry i wlewano dwa wiadra wody przez rękawy, za trzecim razem przywiązywano mu do ramion kule działowe, a za czwartym razem wieszano go na koszu na bukszprycie z chlebem, piwem i nożem - wisiał tak długo aż umarł z głodu, albo się odciął i wpadł do morza. Kary za spanie na wachcie na wodach nieprzyjaciela były dużo cięższe: delikwent tracił dzienną rację żywnosciową, otrzymywał karę chłosty (którą wykonywała cała załoga) i zanurzano go trzykrotnie w wodzie z noku rei. Po trzykrotnym zaspaniu na wachcie marynarz tracił wszystkie swoje pobory i otrzymywał dodatkowa karę ustalona przez większosć załogi.
Znieważanie współtowarzyszy. Artykuł V polskiej Ordynacji z 1571 r. przewidywał za to przewinienie (podobnie za marnotrawstwo pożywienia) przywiazywanie do masztu, grzywnę lub przeciąganie pod stępką. Ta ostatnia kara polegała na przywiazaniu marynarza liną, wrzuceniu dowody i przeciągnięciu go pod dnem okrętu. Prawa Oleronu za zniesławienie, oczernienie lub przeklnięcie kolegi karało grzywną w wysokości takiej ilości uncji srebra ile razy nastąpiło znieważenie. W XVII kara ta została zmieniona na kneblowanie i skrobanie języka. Kneblowanie polegało na tym, że skazanego zakuwano w żelazo, ręce wiazano z tyłu, a w usta wpychano sworzeń, który mocno przywiązywano z tyłu głowy do masztu i trzymano tak aż do utraty przytomności.

znaleziono na stronie-http://www.europomorze.pl/stare-prawa-morskie-5619.html
K
kolczakNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Też nie mogę się oprzeć i dorzucę jezcze jedną "perełkę"...

Atak na współtowarzysza. Za wyciągnięcie miecza lub noża przeciw koledze artykuł XI polskiej Ordynacji z 1571 r. przewidywał przebicie skazanego za rękę do masztu, wręczenie mu noża do drugiej i pozostawienie go do czasu aż się sam nie uwolni. Prawa Oleronu za wyciągnięcie broni przeciw kapitanowi karało ucięciem prawej dłoni. Kapitan natomiast nie miał prawa bić marynarzy bez powodu - ale każde pierwsze uderzenie przez kapitana należało znieść cierpliwie, dopiero po drugim wolno było się bronić.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.