Witaj Kapitanie! Ja do Ciebie z zapytaniem.
Pływając lat pare jachtem miałem pod salingiem proporzec klubowy. Teraz jestem "niezależny". Miło i dumnie jest nosić znak "z kim trzymam" (Wikingowie już o tym wiedzieli ha ha). Co Ty i inni koledzy powiedzieli by na temat proporca z symbolem Towarzystwa Entuzjastów Żeglugi Śródlądowej? Znak jest pięknie zaprojektowany i bym był rad mogąc go umieścić pod salingiem.
Pozdrawiam - Paweł
Witam ponownie. Będzie Nam Wszystkim miło (mnie szczególnie jako projektodawcy) ale.... Trzeba taki proporzec wykonać. Medytowaliśmy o tym w tym wątku:
Medytacje dotyczyły wprawdzie odznaki w klapie, ale proporzec lub kalkomania na burcie, kominie, naklejka na auto .... Może wrócimy di tematu w tym właśnie miejscu?
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Jestem jak najbardziej za! (nalepki, znaczek, proporzec). Kapitanie proszę o wysłanie znaku w JPEG na mój e-mail - jaworski100@o2.pl
Widoczni nie tylko w mediach, a przede wszystkim na wodzie i ... np. drodze.
Pozdrawiam
Paweł Jaworski
Również popieram, wszystkie formy poparcia są ważne i mam nadzieję, że mogą być skuteczne. Czekam na możliwość nabycia takich znaków.
Pozdrawiam
Toamsz Milewski
Z całym szacunkiem Apis.
Wałkowaliśmy sprawę znaczka TEŻŚ nie na forum, lecz przy okazji Twojej propozycji w artykule ( sam cytowałeś link w poście powyżej). Ustalony przez nas wizerunek tego znaczka był zgoła odmienny od Twojej propozycji tutaj. Czy nie możemy powrócić do uzgodnionego przez nas wizerunku znaczka ( mógłby być też na proporcu). Proponuję zebrać zamówienia z przedpłatą ( 100% wartości zamówienia) i zlecić robotę komuś, kto zechce dobrze to wykonać. Sam chętnie nabędę, zarówno znaczek, jak i naklejki na burty, być może i proporzec, jeśli ustalimy jego wygląd.
przylodz napisał/a:(...) Ustalony przez nas wizerunek tego znaczka był zgoła odmienny od Twojej propozycji tutaj. Czy nie możemy powrócić do uzgodnionego przez nas wizerunku znaczka ( mógłby być też na proporcu).
To jakby dwie sprawy. Ja odpowiedziałem na:
Cytat
Pan_Jaworek napisał/a:(...) Co Ty i inni koledzy powiedzieli by na temat proporca z symbolem Towarzystwa Entuzjastów Żeglugi Śródlądowej? Znak jest pięknie zaprojektowany i bym był rad mogąc go umieścić pod salingiem.ł
Autor zapewne miał na myśli znak-logo naszej strony internetowej, który jest jak sądzę przydatniejszy do "płaskich" nadruków. Zaprojektowana odznaka, o której tak gorąco dyskutowaliśmy musiała mieć inną formę z wielu powodów w dyskusji wymienianych (odznaka jest bryłą, napisy poza bryłą niewykonalne itp.). Doszły w niej też elementy takie jak tradycyjna flaga "Ż" i dodatkowe "pole" pod napisy. Miała być też mapa. Coś, co na odznace ma uzasadnienie na proporcu niekoniecznie je posiada (flaga na fladze).
Zaproponowałem jednak powyżej, aby wrócić do tematu właśnie tutaj. Propozycję odznaki przyjęliśmy, ale o proporcu czy innych formach możemy podyskutować. Może więc to być tez taki proporczyk:
Podyskutujmy też o samym wykonawstwie: odznakę być może zamówimy tam gdzie wykonano odznakę absolwenta (link). Proporczyk i inne formy - oczekuję propozycji :D
Andrzej 'Apis' Podgórski
Faktycznie, taka wersja proporca nie bardzo mi leży, ale jako znaczek i naklejka na burtę są BARDZO OK!. Proporczyk musi chyba mieć inne tło, nie białe, a sam znaczek w wersji jak jest na naszej stronie też będzie OK. Oto moje skromne zdanie.
Brzmi zachęcająco. Oczywiście, że tak. A jak się mają błękit z zielenią. W naturze się nie gryzą, a na proporcu? Woda ( błękit) jest na dole. Zieleń, na górze. Kolor logo ze strony OK, niczym słońce. Zobaczymy.
Może po odbiorze dodasz fotkę. Ja jestem otwarty na sugestie, które potrafię wizualizować. Mój pierwszy odruch (białe tło) był motywowany bardzo trudnym doborem kolorów do "starego złota" znaczka-logo strony..
Andrzej 'Apis' Podgórski
Mnie się podoba. Kolory wypełniły tło i wydaje mi się, że proporczyk będzie pełniejszy. Kolorystycznie chyba gra.Teraz pozostaje kwestia rozmiarów. Jak rozumiem, Paweł ma dostęp do wykonawcy. Możemy znać wstępną kalkulację kosztów wykonania takich proporczyków?
Tak się zastanawiam, znaczek, proporzec itd...może trzeba pomyśleć nad statutem ...i z towarzystwa zmienić się na Stowarzyszenie Entuzjastów Żeglugi Śródlądowej. Myślę, że może zmienić się to w dużą organizację z kołami terenowymi ... to taka lużna propozycja. Przynajmniej nie musiałbym członkom i Prezesowi Stowarzyszenia tłumaczyć co to jest śluza lub dalba, o bumsztakach nawet nie wspominam.
Absolutnie! Ja na prawdę tłumaczę te , rzeczy w "swoim" Stowarzyszeniu... Istnieje jeszcze coś, gdy się robi coś lokalnie , obojętnie co , nawet dbanie np o cmentarz wojenny odbierane to jest przez pewnych ludzi jako akcja polityczna. Nie potrafią zrozumieć, że ktoś może robić pewne rzeczy, bo po prostu jest to jego pasją.
Chyba zbyt głęboka dla mnie metafora, bo nie bardzo kumam o co Ci chodzi.
Już dawno z Kol. Bożymem optowaliśmy za przekształceniem Towarzystwa w Stowarzyszenie. Dałoby to pewne uprawnienia, których obecnie nam brak.
Ja też robię, co lubię. Świadczy choćby o tym moja obecność tutaj. Jestem amatorem, kajakarzem, żeglarzem i motorowodniakiem. Przyznam, że na pchaczu byłem raz, kiedy zaprosił mnie na jego pokład pewien sympatyczny kapitan. Jeszcze własną nalewką poczęstował. Nigdy nie płynąłem, nawet jako gość, barką, ani zestawem pchanym, mimo wszystko jestem fanem tego rodzaju transportu i gorącym jego orędownikiem, toteż wszelkie formy poparcia i rozpropagowywania uważam za słuszne i w pewnym stopniu skuteczne. Noszenie proporczyka na swoim jachcie poczytywał będę sobie za zaszczyt.
Adaś, Koj mówi o Stowarzyszeniu w którym działa tzn. Stowarzyszeniu Miłośników Ziemi Niepołomickiej. Tam - lokalnie - wszelkie jego inicjatywy - m.in. budowa małego bocznokołowca na Wisłę i rewitalizacja szlaku żeglownego w okolicach Niepołomic i Puszczy Niepołomickiej postrzegane jest zgoła inaczej niż pasja... :D
Żart polegał na tym, ze w "naszym" stowarzyszeniu nie trzeba nikomu tłumaczyć czym jest przysłowiowy bumsztak, czyli wyjaśniać, że kieruje nami pasja i miłość do polskiej żeglugi śródlądowej WSZELKIEJ (zawodowej i turystycznej).
Andrzej 'Apis' Podgórski
Dziękuję Andrzeju za wyjaśnienie. Nie dziwcie się Koledzy, że nie wiem o czymś, o czym nie pisze się jasno. To "Stowarzyszenie" Koja było gdzieś, między wierszami, toteż nie mogłem się domyśleć, o co mu chodzi. Swoją drogą, szkoda, że nie ma pośród nas więcej takich "zakręconych" pasjonatów.
Z całą sympatią dla Zbyszka.
Adam.:)
Witajcie,
Jestem tutaj od niedawna i muszę powiedzieć, że bardzo się z tego cieszę, że wreszcie do Was trafiłem. Nie jestem niestety związany zawodowo z żeglugą śródlądową, choć jakieś inklinacje w tym kierunku mam od dawna. Skończyłem na Politechnice Gdańskiej wydział Budowy Okrętów i tematem mojej pracy dyplomowej był projekt statku pasażerskiego przeznaczenego do pływania po Wiśle, takie miałem marzenia. Później losy potoczyły się inaczej i nie miałem kontakty z żeglugą. Teraz mam łódź turystyczną do pływania po sródlądziu i pływam. Niestety pływając (po Warcie) bardzo często w tym sezonie napotkałem na wodzie tylko 6 jednostek pływających. Mieszkam pod Poznaniem i niestety Poznań jest całkiem odwrócony tyłem do rzeki. Mówi się wiele o przywróceniu miasta rzece, ale nic się nie dzieje.
Dlatego popieram przekształcenie w Stowarzyszenie, może i na tej tak daleko "wysuniętej placówce" będzie można coś więcej zdziałać.
Pozdrawiam
Tomek
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies