O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

INTERNET na łodzi?

Ostatnia aktualizacja 6 lat temu
krokodylkrokodylPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Czołem załogo!

Wybieram się do Holandii i chciałbym zapytać kolegów "bardziej opływanych" jak się mają sprawy z internetem?

- czy wifi jest dostępne (w portach i na śluzach)
- czy może lepiej kupić jakąś kartę GSM (tylko jaką i na jakich warunkach)?

Jak wiadomo "SKYPE" jest chyba najtańszym srodkiem łączności z rodzinką.

Jeżeli macie jakieś doświadczenia to napiszcie.

Krokodyl
Dodano 17 lat temu
NIKT nie używa ???:o:o:o
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 17 lat temu
Cześć,
spokojnie tutaj na odpowiedź trzeba czasami trochę poczekać ;-)
Wracając do pytania, nie wiem jak jest w Holandii bo pływam głównie pomiędzy 200 a 600 km Renu, ale tutaj (Niemcy nad Renem) raczej trudno złapać otwartego Hot Spot'a. Zdarzają się w portach ale najczęściej zabezpieczone (jedne lepiej inne gorzej ;) ) Na niektórych barkach jest wifi ale to jeszcze rzadkość. Na początek proponuję kupić jakąś kartę pre-paid tylko tego celu i zobaczyć jak wyjdą koszty. Kartę wrzucasz do komórki której używasz jak modemu. W Niemczech takie karty można kupić np w Plusie - tutaj masz taryfę na dostęp do sieci http://www.plus-kom.de/app?page=plus%...rvice=page
Dla łodziarzy największym problemem jest ciągły ruch i roaming. Jeżeli wykupisz stały dostęp do sieci przez GPRS/UMTS (30 -50 Euro miesięcznie) to wówczas musisz uważać żeby nie używać sieci w innym kraju bo wówczas to trochę drooogo kosztuje, Skipper kiedyś pisał o tym.
Dodano 17 lat temu
Dzieki i za to !

pozdrawiam

Krokodyl
T
ted35Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
w śluzach brak wi-fi po za tym nie masz czasu na łapanie sieci w śluzie:) w portach różnie na standartowym laptopie nic nie złapałem w antwerpi sieć płatna w porcie ogólnie dobry zasięg reszta zależy od szczęścia i bliskości zabudowań pozdrawiam
LeonardLeonardPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
po 6-cioletnim okresie pracy na holenderskim zestawie mogę ze spokojnym sumieniem stwierdzić że internet bezprzewodowy w holandii do dość spory wydatek :/ przy abonamencie masz już niezłą kwotę i ograniczony transfer a prepay dosłownie żeżre Ci portfel ... niestety hot spoty też należą do rzadkości, holendrzy noszą się z zamiarem utowrzenia sieci wzdłuż wszystkich dróg wodnych ale widząc ich zaangażowanie w tym kierunku można spokojnie usiąść i poczekać :D dla mnie najlepszym rozwiązaniem były zawsze kafejki internetowe które będąc prowadzone przez marokańczyków występują tutaj dość licznie i w każdej większej miejscowości... życzę powodzenia
freelancerfreelancerPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
My plywamy glownie po DE wiec zainwestowalismy w modem w sieci Vodafon DE. Po pierwsze trzeba sobie OBOWIAZKOWO kupic antenke zewnetrzna, wtedy dziala ze az milo. A oplaty? 38.50 za miesiac i w tym jest 4 GB. Jeszcze sie nam nie udalo wykozystac limitu ani raz, przez roczne urzytkowanie.
Pozdrawiam.
Kłania się rocznik 1995 kędzierzyńskiej Żeglugi.
Dodano 17 lat temu
zgadza się ! na terenie niemiec jak najbardziej :) mam również kartę xpress z vodafonu z zewnętrzną anteną, ale ja zaadoptowałem do tego celu antenę samochodową do telefonu komórkowego (taką na magnesie) jedynie wymagała zmiany wtyczki :) ale za to śmiga jak złoto :) wszędzie umts minimum dwie kreski ;) jedynie ja mam ograniczenie do 5 GB :)

ps odradzam modem T-Mobile w formie usb-sticka można zapomnieć o zasięgu (no może jedynie w dużych miastach)
Dodano 17 lat temu
Dziękuję Kolegom za informacje. Niestety Holandia na razie nie wypaliła i chyba będą to jednak prędzej DE.
Mam kumpla, który gładzi ściany Holendrom już 7 rok. Powiedział że widział jakąś reklamę abonamentu za 27 euro/m-c - ma to sprawdzić dokładniej przy obecnym pobycie. Jak będę miał jakieś inormacje to siępodzielę.
A w sprawie wtyczek, anten i innych dupereli czy to do wifi czy do modemów to mogę spokojnie polecić : www.wasserman.pl
Handlowałem z człowiekiem i wygląda na solidnego.
Handluje też sporo na Allegro - to można go sprawdzić po komentażach.

Pozdrawiam Wszystkich

Piotrek
P
Pan_JaworekPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Idąc za tematem.... Jaką kartę prepaid'ową zakupić do Holandi oraz na Niemcy. Wiem, że bedzie drożej, ale potrzebuję je na krótki okres czasu i będzie niewielki transfer daanych. Tak by sprawdzić maila, pogode i zajrzeć na ulyubiony pokład :)
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 17 lat temu
Ja już wcześniej podawałem linka do niemieckiego Plusa, jest to sieć marketów gdzie możesz kupić za 5 Euro pakiet startowy w którym masz właśnie to 5 Euro do wygadania. Internet kosztuje 25 centów/1 MB, naliczane co 10 kB.
Każde doładowanie to 15 Euro w kasie marketu. Plus korzysta z infrastruktury dużej niemieckiej sieci E-Plus w której mam również numer Ortel do połączeń z domem - rozmowa na telefon stacjonarny w Polsce to 5 centów na minutę
http://www.ortelmobile.de/index.php?t...ws_id=98#t
Na temat Holandii niestety nic nie wiem w tym temacie.
Jeżeli ktoś zna konkurencyjne taryfy to proszę się chwalić, sam chętnie skorzystam :D
P
PiotrzwPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Witam Teos !
W Belgii i Holandii jest podobnie, dane z wiosny 2008 roku.
Pozdrawiam.
Dodano 17 lat temu

Cytat

Piotrzw napisał/a:
Witam Teos !
W Belgii i Holandii jest podobnie, dane z wiosny 2008 roku.
Pozdrawiam.

Ale jakie sieci w Belgii a jakie w Holandii

pozdrawiam Piotrek
P
PiotrzwPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu

Cytat

KROKODYL napisał/a:

Ale jakie sieci w Belgii a jakie w Holandii

pozdrawiam Piotrek
Witam
Oczywiście chodzi o Plusa Nl /Be
Pozdrawiam
Edytowany przez Piotrzw dnia 18.11.2008, 17 lat temu
Dodano 17 lat temu
Belgia - Ortel
Holandia - Lebara

najtaniej :)

oczywiście są to wyłącznie pre-pay'e
Edytowany przez Leonard dnia 19.11.2008, 17 lat temu
freelancerfreelancerPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Ja kozystam w Niemczech z Ortel (siec E-Plus) a w Holandii Lyca - to samo co Ortel NL. Ceny niziukie takze 30 E na miesiac w zupelnosci wystarczy (15 DE i 15 NL). Pozdrawiam.
BTW od jutra ma padac snieg :( a my wlasnie z Iffezheim wyplynelismy w kierunku Dordrecht. Oj bedzie zima.
Kłania się rocznik 1995 kędzierzyńskiej Żeglugi.
T
ted35Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
witam znalazlem ciekawa oferte dla nas siec o2 w niemczech cena 69.99 urzadzenie na usb plus 1miech za friko system prepajdowy na miesiac cena 25euro tak ze jak jestes w domu nie wykupujesz kary mysle ze ciekawa propozycja w abonamecie placisz przez caly rok pozdrawiam
przylodzprzylodzWeteran Weteran
Dodano 17 lat temu
Czy ktoś wie, jak mają się te sprawy w Polsce?
Chciałbym korzystać ( dorywczo - poczta, nasza strona i wiadomości meteo) z laptopa, ale obawiam się wolnych łączy ( np. bluconect) i drogich łączy ( tu nawet przykładu nie będę podawał, bo wszystkie są piekielnie drogie!). Może ktoś ma dobre doświadczenia w tej kwestii?
P
Pan_JaworekPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
od powstania usługi byłem klientem Orange. Ostatnio kosztowało to 50zł netto za 1GB transferu. Generalnie zasięg miałem wszędzie, prędkość .... różnie bywało. W moim przypadku skazany jestem na internet przez GSM. Teraz jestem w Play'u = 45zł brutto za 4GB. Chodzi to w HSDPA ale to tylko teoria (prędkość). Zamula i zrywa często połączenie, tylko cena jest atrakcyjna. Mapkę zasięgu znajdziesz na stronie Playmobile.
Sprawdezić pocztę i wejść na stronkę wystarczy. Tam gdzie pływam zasięg mam jednak prędkość pozostawia wiele do życzenia.

pozdrawiam

Paweł
Dodano 17 lat temu
Witam!

Ja używam w naszym kraju "orange free". Kupiłem modem na allegro taki jakiś Huaway E630 (chyba) i zestaw startowy w Orenge-u. W ten sposób mogę sporadycznie (nawet za 5 zł) mieć chwilę z internetem. Płacisz za ilość pobranych i wysłanych danych. Cennik masz na stronie. A co do zasięgu - to w grudniu ubiegłego roku płynąłem zestawem z Koźla do Szczecina i muszę powiedzieć, że moja komórka pokazywała w większości zasięg 3G, więc prędkości powinny być fajne.

pozdrawiam Piotrek
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.