Cześć,
spokojnie tutaj na odpowiedź trzeba czasami trochę poczekać ;-)
Wracając do pytania, nie wiem jak jest w Holandii bo pływam głównie pomiędzy 200 a 600 km Renu, ale tutaj (Niemcy nad Renem) raczej trudno złapać otwartego Hot Spot'a. Zdarzają się w portach ale najczęściej zabezpieczone (jedne lepiej inne gorzej ;) ) Na niektórych barkach jest wifi ale to jeszcze rzadkość. Na początek proponuję kupić jakąś kartę pre-paid tylko tego celu i zobaczyć jak wyjdą koszty. Kartę wrzucasz do komórki której używasz jak modemu. W Niemczech takie karty można kupić np w Plusie - tutaj masz taryfę na dostęp do sieci http://www.plus-kom.de/app?page=plus%...rvice=page
Dla łodziarzy największym problemem jest ciągły ruch i roaming. Jeżeli wykupisz stały dostęp do sieci przez GPRS/UMTS (30 -50 Euro miesięcznie) to wówczas musisz uważać żeby nie używać sieci w innym kraju bo wówczas to trochę drooogo kosztuje, Skipper kiedyś pisał o tym.
w śluzach brak wi-fi po za tym nie masz czasu na łapanie sieci w śluzie:) w portach różnie na standartowym laptopie nic nie złapałem w antwerpi sieć płatna w porcie ogólnie dobry zasięg reszta zależy od szczęścia i bliskości zabudowań pozdrawiam
po 6-cioletnim okresie pracy na holenderskim zestawie mogę ze spokojnym sumieniem stwierdzić że internet bezprzewodowy w holandii do dość spory wydatek :/ przy abonamencie masz już niezłą kwotę i ograniczony transfer a prepay dosłownie żeżre Ci portfel ... niestety hot spoty też należą do rzadkości, holendrzy noszą się z zamiarem utowrzenia sieci wzdłuż wszystkich dróg wodnych ale widząc ich zaangażowanie w tym kierunku można spokojnie usiąść i poczekać :D dla mnie najlepszym rozwiązaniem były zawsze kafejki internetowe które będąc prowadzone przez marokańczyków występują tutaj dość licznie i w każdej większej miejscowości... życzę powodzenia
My plywamy glownie po DE wiec zainwestowalismy w modem w sieci Vodafon DE. Po pierwsze trzeba sobie OBOWIAZKOWO kupic antenke zewnetrzna, wtedy dziala ze az milo. A oplaty? 38.50 za miesiac i w tym jest 4 GB. Jeszcze sie nam nie udalo wykozystac limitu ani raz, przez roczne urzytkowanie.
Pozdrawiam.
zgadza się ! na terenie niemiec jak najbardziej :) mam również kartę xpress z vodafonu z zewnętrzną anteną, ale ja zaadoptowałem do tego celu antenę samochodową do telefonu komórkowego (taką na magnesie) jedynie wymagała zmiany wtyczki :) ale za to śmiga jak złoto :) wszędzie umts minimum dwie kreski ;) jedynie ja mam ograniczenie do 5 GB :)
ps odradzam modem T-Mobile w formie usb-sticka można zapomnieć o zasięgu (no może jedynie w dużych miastach)
Dziękuję Kolegom za informacje. Niestety Holandia na razie nie wypaliła i chyba będą to jednak prędzej DE.
Mam kumpla, który gładzi ściany Holendrom już 7 rok. Powiedział że widział jakąś reklamę abonamentu za 27 euro/m-c - ma to sprawdzić dokładniej przy obecnym pobycie. Jak będę miał jakieś inormacje to siępodzielę.
A w sprawie wtyczek, anten i innych dupereli czy to do wifi czy do modemów to mogę spokojnie polecić : www.wasserman.pl
Handlowałem z człowiekiem i wygląda na solidnego.
Handluje też sporo na Allegro - to można go sprawdzić po komentażach.
Idąc za tematem.... Jaką kartę prepaid'ową zakupić do Holandi oraz na Niemcy. Wiem, że bedzie drożej, ale potrzebuję je na krótki okres czasu i będzie niewielki transfer daanych. Tak by sprawdzić maila, pogode i zajrzeć na ulyubiony pokład :)
Ja już wcześniej podawałem linka do niemieckiego Plusa, jest to sieć marketów gdzie możesz kupić za 5 Euro pakiet startowy w którym masz właśnie to 5 Euro do wygadania. Internet kosztuje 25 centów/1 MB, naliczane co 10 kB.
Każde doładowanie to 15 Euro w kasie marketu. Plus korzysta z infrastruktury dużej niemieckiej sieci E-Plus w której mam również numer Ortel do połączeń z domem - rozmowa na telefon stacjonarny w Polsce to 5 centów na minutę http://www.ortelmobile.de/index.php?t...ws_id=98#t
Na temat Holandii niestety nic nie wiem w tym temacie.
Jeżeli ktoś zna konkurencyjne taryfy to proszę się chwalić, sam chętnie skorzystam :D
Ja kozystam w Niemczech z Ortel (siec E-Plus) a w Holandii Lyca - to samo co Ortel NL. Ceny niziukie takze 30 E na miesiac w zupelnosci wystarczy (15 DE i 15 NL). Pozdrawiam.
BTW od jutra ma padac snieg :( a my wlasnie z Iffezheim wyplynelismy w kierunku Dordrecht. Oj bedzie zima.
witam znalazlem ciekawa oferte dla nas siec o2 w niemczech cena 69.99 urzadzenie na usb plus 1miech za friko system prepajdowy na miesiac cena 25euro tak ze jak jestes w domu nie wykupujesz kary mysle ze ciekawa propozycja w abonamecie placisz przez caly rok pozdrawiam
Czy ktoś wie, jak mają się te sprawy w Polsce?
Chciałbym korzystać ( dorywczo - poczta, nasza strona i wiadomości meteo) z laptopa, ale obawiam się wolnych łączy ( np. bluconect) i drogich łączy ( tu nawet przykładu nie będę podawał, bo wszystkie są piekielnie drogie!). Może ktoś ma dobre doświadczenia w tej kwestii?
od powstania usługi byłem klientem Orange. Ostatnio kosztowało to 50zł netto za 1GB transferu. Generalnie zasięg miałem wszędzie, prędkość .... różnie bywało. W moim przypadku skazany jestem na internet przez GSM. Teraz jestem w Play'u = 45zł brutto za 4GB. Chodzi to w HSDPA ale to tylko teoria (prędkość). Zamula i zrywa często połączenie, tylko cena jest atrakcyjna. Mapkę zasięgu znajdziesz na stronie Playmobile.
Sprawdezić pocztę i wejść na stronkę wystarczy. Tam gdzie pływam zasięg mam jednak prędkość pozostawia wiele do życzenia.
Ja używam w naszym kraju "orange free". Kupiłem modem na allegro taki jakiś Huaway E630 (chyba) i zestaw startowy w Orenge-u. W ten sposób mogę sporadycznie (nawet za 5 zł) mieć chwilę z internetem. Płacisz za ilość pobranych i wysłanych danych. Cennik masz na stronie. A co do zasięgu - to w grudniu ubiegłego roku płynąłem zestawem z Koźla do Szczecina i muszę powiedzieć, że moja komórka pokazywała w większości zasięg 3G, więc prędkości powinny być fajne.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies