Czy na dzień dzisiejszy istnieje w Polsce jakiś zachowany i czynny parowiec śródlądowy? Ewentualnie które wśród zachowanych posiadają kotły i maszyny parowe - na pewno "Nadbór".
Valdemaras napisał/a:
Poza NADBOREM nie ma nic na chodzie. Nie mówiąc o kotłach czy maszynie.
Czy wiadomo cos o ewentualnym wykorzystaniu kotłów po zdjęciu ze statków, np do celów grzewczych lub wytwarzania pary, tak jak to często miało miejsce w przypadku kotłów parowozowych?
Do kiedy był czynny ostani parowiec na polskich wodach śródlądowych?
Zmierzch żeglugi parowej na śródlądziu nastąpił w 1977 roku kiedy to wycofano ostatni holownik "MALBORK". Jak na ironię odbyło to się w 150 lecie żeglugi parowej na Wiśle.
Co sądzicie o budowie małego bocznokolowca, ok 15 m długości ok 3 m szerokości, zanurzenie ok 45 cm, moc maszyny parowej 10KM ( czy to wystarczy?) kadłub ma być wykonany z drewna. Jednostka przeznaczona na ok godzinne rejsy z 12-toma pasażerami.
Zastanawiam się czy moc silnika nie będzie za słaba, nieznam się na tym.
Pozdrawiam
koj
Jak dla mnie te 10 KM to jest dużo za mało na taki kadłub. Wydaje mi się ,że minimalnie potrzebne jest przynajmniej 50 KM. Pytanie czy jednostka będzie pływała po wodzie stojącej czy na rzece. Ja osobiście oscylował bym między 60 a 80 KM.
Wiem, że 10 KM to trochę mało, ale to ma być taki lekki wycieczkowiec nie "ciężarówka" , ani pchania ,ani cholowania. Na pokładzie tylko ok 14 osób + silnik z kotłem. Każdy większy silnik=większy ciężar. Proszę popatrzyć jak to robią w Ameryce http://www.steaml...
Dodam jescze jeden link http://www.pcez.c...bsites.htm
Pozdrawiam koj
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies