O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

ŁOŚ-K-11

Ostatnia aktualizacja 19 lat temu
ValdemarasValdemarasAdministrator Administrator
Dodano 19 lat temu
ŁOŚ-K-11

TYP STATKU: pchacz typu Łoś
ROK I MIEJSCE BUDOWY: 1968; Krakowska Stocznia Rzeczna, Kraków.
NR. BUD.: PS200/803
WYMIARY:
długość-19,60 m, szerokość-4,47 m, zanurzenie-0,60 m.
SILNIKI GŁÓWNE
1 silnik wysokoprężny typu: 57H6A; 6 cylindrowy; prod.: Zakłady Mechaniczne im. M. Nowotki w Warszawie; moc: 200 KM.
PĘDNIK: 1 śruba; PRĘDKOŚĆ: 10 km/godz. ; ZAŁOGA: 3 ludzi.

PRZEBIEG SŁUŻBY:

1968: ŁOŚ-K-11 - Przedsiębiorstwo Państwowe Żegluga Krakowska, Kraków.
1995: ŁOŚ-K-11 - Przedsiębiorstwo Handlowo-Usługowe Anex, Kraków.
1999: - nowy silnik typu SW680/17; 6 cylindrowy; prod.: Wytwórnia Sprzętu Komunikacyjnego w Mielcu; moc: 230 KM.
2002: ŁOŚ-K-11 - Przedsiębiorstwo Prywatne Żegluga Krakowska, Kraków.
2007.II: DEREŃ - Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe "Piaskarz" S.A., Warszawa.
Waldemar Danielewicz
Edytowany przez Valdemaras dnia 26.07.2007, 19 lat temu
J
JAN GALKANowicjusz Nowicjusz
Dodano 19 lat temu
W LUTYM TEGO ROKU SPRZEDANY PRZEZ WŁAŚCICIELA DO WARSZAWSKIEGO PRZEDSIĘBIORSTWA EKSPLOATACJI KRUSZYWA ''PIASKARZ''
A
AcorusPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 19 lat temu
ŁOŚ-K-11 to obecnie DEREŃ.
Armatorem jest Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe PIASKARZ S.A. z Warszawy.
Port macierzysty: Warszawa.
ValdemarasValdemarasAdministrator Administrator
Dodano 19 lat temu
Uzupełniłem, dziękuje za informacje.
Waldemar Danielewicz
Z
zgredPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 19 lat temu
DawnyŁoś K11. Jestem kapt. tego statku. Obecnie jest on praktycznie odbudowywany w bazie remontowej w Płocku, jak też uległ pewnym zmianom konstrukcyjnym- zmiana napędu ze strugowodnego na śróbowy. Po remoncie będzie jak nowy.
Adam ReszkaAdam ReszkaUżytkownik Użytkownik
Dodano 19 lat temu
Panie Mirku!
Prosimy o informację, jak Pański statek będzie się sprawował z nowym pędnikiem. Pradopodobnie na przemiałach lepiej, niż ze starym strugowodnym. O ile nowego nie wystawią poniżej linii dna. Niegdyś znałem Pańskiego ojca - pływał u mnie za marynarza. Teraz mnie Pan kojarzy?
Pozdrawiam - Adam Reszka.
Z
zgredPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 19 lat temu
Witam Panie Komandorze. Na przerubkę napędu na śrubowy zdecydowałem się głównie ze względu właśnie na łatwość pokonywania przemiałów i wzrost uciągu statku. Napęd strugowodny na przemiałach jest niezmiernie kłopotliwy, a ostatnimi czasy na Wiśle mamy ciągle niskie stany wody. Dotychczas silnik główny był wyregulowany na 1550 ob. max. Przy napędzie strugowodnym zwiększenie obrotów nie miało sensu, nie wzrastał uciąg ani prędkość. Przy zastosowaniu śruby silnik będzi miał obroty takie jak powinien czyli 2000, a w nadmocy 2200. Śruba w dyszy korta będzie umieszczona w półtunelu czyli powyżei dna statku.Sądze, że te zmiany konstrukcyjne wpłyną na znaczne zwiększenie uciągu ale spadnie sterowność, szczególnie przy jeżdzie wstecz. No cóż, coś za coś ale w manewrach ten statek będzi pływał naprawdę rzadko. Oczywiście kojarzę Pana. Mieszkał Pan w Młocinach po sąsiedzku z moją rodziną. Na Wiśle pracował nie tylko mój ojciec ale już dziadek i stryjowie. To oni uczyli mnie Wisły i zaszczepili mi zamiłowanie do pracy na tej rzece. Zawodu nie zmieni bym nigdy.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.