Na drugim miejscu może być śluza Borek Szlachecki na kanale Łączańskim: WG - 214,8m - 215,3m; WD - 204m czyli od 10,8 do 11,3m. (na podst. danych RZGW Kraków)
Pozdrawiam
Marek
Ja też dość często spotykałem się z informacją, że różnica poziomów na śluzie Borek jest ok 12 m ale dane w tej tabeli wskazują, że jednak jest trochę mniejsze. Jak jest naprawdę ?
Zapomnieliśmy, że w międzyczasie [ponad 20 lat] zbudowano stopień wodny Kościuszko...a jego cofka sięga dolnych wrót śluzy Borek Szlachecki i podniosła lustro wody na dolnym progu ponad 1 metr...:)
i stad te "około 12 m" zapamiętane przed laty na wykładach z locji...a potem z licznych śluzowań w latach 70-tych przy przewozie węgla z Gromca na Zabłocie ...
No tak, to chyba wyjaśnia wszystko. Informacje o tych 12m metrach, z którymi i ja się spotykałem pochodziły z przed okresu budowy stopnia Kościuszko. Dzięki za podpowiedź :)
Pozdrawiam
Marek
Największy spad ma śluza Leśniewo Dolne na Kanale Mazurskim.
W zasadzie miałaby, ponieważ Niemcy nie zdążyli jej ukończyć.
Jakby ukończono kanał to powyższe podsumowanie wyglądałoby tak:
1. Leśniewo Dolne - 17,2 m (Kanał Mazurski)
2. Leśniewo Górne - 17,0 m (Kanał Mazurski)
3. Śluza Ozierki - 15,5 m (Kanał Mazurski - strona rosyjska)
4. Włocławek - 12,8 m
5. Piaski - 11,8 m (jedyna zachowana w pełni śluza na Kanale Mazurskim - ukończona)
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies