O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Mówimy po polsku na niemieckiej barce - problem

Ostatnia aktualizacja 14 lat temu
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 14 lat temu
Witajcie,
zastanawiam się czy to ja mam pecha czy to jest norma ?
O co chodzi ?
Pływam obecnie na mojej trzeciej niemieckiej barce i o ile na pierwszej gdzie pływałem dość długo, problemu w ogóle nie było to na ostatnich dwóch szefowie strasznie się denerwują gdy polska załoga rozmawia między sobą po polsku. Oficjalne stanowisko jest takie że mamy mówić po niemiecku bo w ten sposób uczymy się tego języka. Nieoficjalnie wiadomo że chodzi o brak zrozumienia o czym załoga rozmawia między sobą. Oczywiście wiem że zgodnie z europejskim prawem jest to mobing itd. i mam prawo do posługiwania się w rozmowie z kolegą do używania języka ojczystego ale jeżeli się postawię to pewnie będę szukał nowej roboty. Tak przy okazji jeżeli ktoś coś wie o pracy dla sternika to jestem chętny ;-) Jestem ciekaw czy wy się również spotykacie z takim, językowym problemem ?
Krzysztof WegnerKrzysztof WegnerPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
Niech się uczą języka Polskiego to będą wiedzieli o czym rozmawiamy...
Krzysztof Wegner H.M. NOTEĆ
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 14 lat temu
Ciekaw jestem, czy dotyczy to tylko Polaków... Czy Czesi, Słowacy, Filipińczycy, Węgrzy, Bułgarzy i inne nacje pływające "u Niemca" też mają zakaz używania ojczystej mowy... Może problem w tym, że nas jest więcej i częściej zdarza się na pokładzie dwóch Polaków niż dwóch Filipińczyków.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
M
matrosUżytkownik Użytkownik
Dodano 14 lat temu
ja jestem u holendra na bunkierce od marca jest nas 2 Polaków i na szczęście nie każą nam mówić po nl lub ang między sobą . Pozdr wszystkich
matros-str Krzysiek Skwara +48790488121 bunkerbarge ANTVERPIA
pingwinpingwinPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
A nasz Holender zabronil mowienia po niemiecku. W mesie angielski a miedzy soba po naszemu . Jedynie owczarek Bobi szczeka po swojemu ale na haslo micha reaguje
Avalon Passion
domel-d4domel-d4Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
Czasami w żartach zdarza mi się usłyszeć, że na pokładzie mam rozmawiać w języku, który wszyscy będą mogli zrozumieć. Miałem tak w Belgii i miałem w Holandii. A rozróżniam to wg. wagi sytuacji na burcie. Bo jeżeli stoję z kolegą i rozmawiam o naszych sprawach rodzinnych, co tam u kogo w domu słychać to nie będę się wydurniał i mówił po niemiecku bo może szef usłyszeć. Schodząc na ląd po zmianie gdy trzeba szybko wymienić się jakimiś spostrzeżeniami na tematy ogólnie burtowe (drobne sprawy w maszynowniach, coś do dokończenia jeżeli chodzi o malowanie) robimy to też zawsze po polsku. Tak jest nam najłatwiej i jeden drugiego zrozumie do końca. Ale gdy rozmawiamy towarzysko ze swoimi szefami, nikt się nie spieszy i chcemy wszyscy brać udział w rozmowie to rozmawiamy po niemiecku bo tak jest grzeczniej ;-) nawet ja posługując się na co dzień niderlandzkim w towarzystwie zmiennika przestawiam się na niemiecki choć za tym językiem nie przepadam. Z drugiej strony tak na poważnie to nie miałem nigdy problemu, że nakazano mi mówić w tym czy innym języku. Może dlatego, że dogaduję się w pięciu... i to raczej przede mną szefowie "starają" się nie raz coś ukryć.. A najzabawniejszy był jeden z moich kapitanów w Belgii. Rodowity Belg a całe życie pływał po Renie i często z Polakami i Czechami, na burcie mówiliśmy wszyscy po niderlandzku a raczej flamandzku tylko on się jakoś uparł i ja do niego mówiłem w jego języku a on do mnie zawsze po niemiecku ;-D a jak go pytałem dlaczego to on nie wiedział skąd się to bierze, dodam, że z drugim kapitanem rozmawiali już po ichniemu :-) a jak jeden z kapitanów się kiedyś trochę czepiał, że ja z Czechem rozmawiamy po polsku w jego towarzystwie to my mu kazaliśmy z jego synem rozmawiać po niemiecku w naszym towarzystwie ;-)
Pozdrawiam. Daniel Kotur. mts Pamir ...but why is the rum gone?? Smile
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.