O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

umowa o pracę bezpośrednio u armatora belgijskiego, czy ktoś doradzi?

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
Bartek sailorBartek sailorNowicjusz Nowicjusz
Dodano 14 lat temu
Witam, przechodzę na umowę o zatrudnienie bezpośrednie u kapitana belgijskiego. Czy ktoś z forumowiczów pracuje u Belga albo ma jakies wiadomości na temat formy umowy jaką trzeba z nimi zawrzeć?

Kapitan odżegnuje się od ubezpieczania w Belgii bo to według niego za drogo.. Zapewne nie chce mu się też "bawić w papierkową robotę" i chce żebyśmy z kolegą zmiennikiem założyli działalność gospodarczą w Polsce i wystawiali mu faktury za naszą pracę.

Czy warto się na to zgadzać?? Wiadomo że jak kapitan płacił za nas składki w Belgii to mieliśmy świadczenia typu: emerytura belgijska, dodatki wakacyjne, ewentualne dodatki na dziecko. Nie wiem dokładnie ile to wynosi bo pracuję u niego dopiero od kilku miesięcy ale próbuję ustalić ile jaką stawkę powinienem negocjować żeby wyjść na swoje.
Z mojej wiedzy wynika że to muszę odprowadzić składki do Zusu, ubezpieczenie wypadkowe, muszę też sprawdzić czy takie usługi też są objęte VATem, trzeba też odprowadzić podatek do skarbówki bo już nie można tego "ukryć"Wink Dodam jeszcze że pływam posiadam aktualnie stopien bosmana, a niedługo sternika.

Jeśli ktoś z kolegów mógłby coś doradzić albo odnieść się do tego co napisałem to z góry dziekuję i pozdrawiam!
pingwinpingwinPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
Moja ogolna rada: nie zgadzaj sie na zakladanie dzialalnosci w Polsce poniewaz przestaniesz byc tzw "swieta krowa" czyli pracownikiem a staniesz sie kooperantem na zasadzie wspolpracy firm. O ile prawa pracownicze sa chronione , to z dochodzeniem naleznosci miedzy firmami miedzynarodowymi bywa roznie. Poza tym jak, sam zauwazyles, zaczniesz sie bawic z fiskusem. Jesli wskoczysz na zasady ogolne to zaplacisz podatek wg nast wyliczenia : przychod minus koszty uzyskania /praktycznie znikome/ x % uzalezniony od progu podatkowego. Pod koniec roku przestaniesz plywac, bo fiskus zezre ci wiekszosc wyplaty.
Avalon Passion
K
KuchcikNowicjusz Nowicjusz
Dodano 14 lat temu
Jakiś czas temu tez otrzymałem taką propozycje od belgijskiego pracodawcy. Ale szybko się rozmyśliłem głównie ze względów które podał kolega "Pingwin". Pozatym żeby wystawiać faktury na zagranice potrzebny jest "euronip", a otrzymasz go dopiero po minimum 3 miesiącach prowadzenia działalności i wystawianiu faktur na polske. Przynajmiej taki obraz sprawy przedstawił mi zus. Osobiście takze odradzam.
Bartek sailorBartek sailorNowicjusz Nowicjusz
Dodano 14 lat temu
Dzięki z Wasze opinie koledzy.
Nie wspominałem wcześniej o tym żeby nie komplikować ale prowadziłem już działalność gospodarczą i aktualnie jest ona zawieszona. Ogólnie kapitan poinformował mnie o tym bardzo późno i nie mam już czasu na negocjacje bo jutro jadę już na statek i na burcie będę negocjował. Zamierzam uwzględnić na fakturze podatek do skarbówki i VAT bo jestem płatnikiem Vat i dodatkową kasę na trzeci filar. Zamierzam pojechać jutro na barkę bo nie chcę po chamsku zostawiać zmiennika bez możliwości powrotu, utrzymać swoją ciągłość pracy a z kapitanem jakoś się dogadam na ten miesiąc bo wstępnie jest ustalone conieco. Jeśli nie spełni moich warunków to będzie to po prostu ostatni mój tam wyjazd na tą barkę.
Wdzięczny będę za jakieś dalsze głosy w dyskusji. Ahoj!
pingwinpingwinPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
nie wiem jak z fakturami na usluge, ale przy eksporcie towaru wpisuje sie tylko netto - sprawdz to w skarbowce
Avalon Passion
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.