Witam, przechodzę na umowę o zatrudnienie bezpośrednie u kapitana belgijskiego. Czy ktoś z forumowiczów pracuje u Belga albo ma jakies wiadomości na temat formy umowy jaką trzeba z nimi zawrzeć?
Kapitan odżegnuje się od ubezpieczania w Belgii bo to według niego za drogo.. Zapewne nie chce mu się też "bawić w papierkową robotę" i chce żebyśmy z kolegą zmiennikiem założyli działalność gospodarczą w Polsce i wystawiali mu faktury za naszą pracę.
Czy warto się na to zgadzać?? Wiadomo że jak kapitan płacił za nas składki w Belgii to mieliśmy świadczenia typu: emerytura belgijska, dodatki wakacyjne, ewentualne dodatki na dziecko. Nie wiem dokładnie ile to wynosi bo pracuję u niego dopiero od kilku miesięcy ale próbuję ustalić ile jaką stawkę powinienem negocjować żeby wyjść na swoje.
Z mojej wiedzy wynika że to muszę odprowadzić składki do Zusu, ubezpieczenie wypadkowe, muszę też sprawdzić czy takie usługi też są objęte VATem, trzeba też odprowadzić podatek do skarbówki bo już nie można tego "ukryć"

Dodam jeszcze że pływam posiadam aktualnie stopien bosmana, a niedługo sternika.
Jeśli ktoś z kolegów mógłby coś doradzić albo odnieść się do tego co napisałem to z góry dziekuję i pozdrawiam!