Mam pytanie do ludzi w temacie. ( Pewnie jacys sie znajda).
Rozwazam mozliwosc poplyniecia do Maroko statkiem ( zaglowiec z silnikiem diesla) drogami slodkowodnymi, bo jesli chodzi o morze, to moj statek w tej porze, bylby troche maly na podobna wyprawe.
Jestem w Bretanii. Ptrzeplyniecie Francji jest wykonalne, ale jesli chodzi o Hiszpanie to nie moge doszukac sie zadnych map na internecie i nie wiem nawet czy to jest w ogole do zrobienia. Czy nie podal by mi ktos adresu jakiegos situ z mapa rzek i kanalow Hiszpanii ( fajnie by bylo gdyby tez i Maroco ).Moj statek ma zanurzenie 88 centymatrow. Moze plywac po niewielkich kanalikach.
Tu masz link do mapki ze schematem hiszpańskich dróg wodnych: http://www.european-waterways.eu/e/in.../index.php
Pod spodem nazwy poszczególnych kanałów na która można kliknąć i powiększyć. Coś mi się wydaję, że te drogi wodne nie za bardzo Ci się nadadzą do tego co potrzebujesz.
Pozdrawiam Marian Janaś
Nie bardzo. Tam na M. Srodziemnym to bedzie "mistral" - to dmucha z sila 8 - 10 bofortow.
Moze kiedys zmienie statek na 9,5 - 10m. To by sie nadawalo do takiego plywania, ale z innej strony bylyby ograniczenia.
Przatestuje jeszcze co lepsze dla czlowieka.
Ale tez dzieki za link. W przyszlosci mnie jeszcze zainteresuje.
Jeżeli decydować się na przeprowadzenie jachtu wodą to istotnie najlepsza wydaje mi się wersja dotarcia Rodanem i kanałami w okolice Narbonne, wyjść na Morze śródziemne i "żabimi skokami" od portu do portu próbować żeglugi na południe wzdłuż hiszpańskiego wybrzeża. Oczywiście kierując się rozsądkiem i dobrymi (rzetelnymi) prognozami pogody. Powinno się udać. Lepsze to niż forsować Biskaje i Atlantyk. Nie wiem jak duży Kolega ma jacht, ale skoro jacht ma diesla to powinien pewnie mieć jakieś 6-7m długości, a to nie jest znowu tak mało na ostrożną żeglugę morską. No chyba, że jest to jednostka typowo śródlądowa. Ale znowu, te 88cm zanurzenia sugeruje, że jest to jacht kilowy, więc raczej morski.
A jeżeli nie wodą, to pozostaje transport lądowy na przyczepie (lawecie).
Pozdrawiam Marek Madura
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies