O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Silnik (zaburtowy) elektryczny a spalinowy

Ostatnia aktualizacja 15 lat temu
W
wwwPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Witam,

Nie dotarłem jeszcze do informacji jak można porównać działanie obu silników na tą samą łódź. Chodzi mi o jakieś przeliczenie KM na W w odniesieniu do tej samej łodzi.
przy silnikach elektrycznych (allegro) często podawana jest tylko masa całkowita łodzi i czasami lbs. Jak to wykorzystać do porównania z mocą silnika spalinowego ...
marek56marek56Użytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Mam ten sam dylemat. Jak porównać silnik elektryczny do spalinowego. Teoretycznie można okreslić pobieraną moc silnika elektrycznego napięcie x maksymalny prąd i przyjmując jakąś sprawność - jaką ? próbować określić jaką moc jest w stanie oddać. Tyle, że jest to bardzo duże uproszczenie.
Jedno jest pewne, moc silnika elektrycznego w większości wypadków nie przekroczy 1 kW.
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 15 lat temu

Cytat

www napisał/a:
...Chodzi mi o jakieś przeliczenie KM na W w odniesieniu do tej samej łodzi.

Przecież współcześnie podaje się moc silników zarówno spalinowych jak elektrycznych w KW. Wystarczy przeliczyć moc spalinowego z KM na KW
http://www.v10.pl...HP,15.html
i porównać z elektrycznym (moc na tabliczce znamionowej jest przecież podawana - czasem jako kVA). Moc to moc...

Są przecież łódki z napędem elektrycznym zasilane bateriami słonecznymi (np. "Słonecznik" w Bydgoszczy).

en.odleglosci.pl/picture-036916/Tramwaj-wodny-Slonecznik-I.jpg

Przeczytałem w sieci o silnikach o mocy 4 KW (ca 5,5 KM) pozwalających rozwinąć sporą prędkość łodzi
http://www.elektr...07884.html oraz napęd hausboota
http://www.port21..._1523.html
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Edytowany przez Apis dnia 19.07.2011, 15 lat temu
W
wwwPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Niby tak, ale ... te mniejsze silniki zaburtowe częśto maja po 400-600 W a najmniejsze spalinowe to ponad 2 KM (2kW).

W spalinowych silnikach dochodzą straty na przekładni (jakie ?). Silniki elektryczne są najcześciej bez przełożeń. I stąd moje pytanie.
przylodzprzylodzWeteran Weteran
Dodano 15 lat temu
Ogólnie rzecz ujmując, sprawność silników elektrycznych jest wyższa niż spalinowych. Straty w silnikach spalinowych spowodowane przełożeniami są pomijalne.
zapraszam na mojego bloga:
http://wioslem.blogspot.com/
S
starypraktykUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Przeliczasz tak:
1kW = 1,33 KM
A tak z ciekawości spytam; - po co Ci to przeliczanie ?!
Podają wagę łódki abyś mniej-więcej zorientował się, jakiej mocy silnik / elektryczny / dobrać.
Chodzi bowiem o to, że silniki elektryczne posiadają z reguły niewielkie moce. Z tej prostej przyczyny służą głównie jako napęd pomocniczy.
Również z tej przyczyny podają te a nie inne parametry.
Ale to moja prywatna opinia i nikt z nią zgadzać się nie musi.
Pozdrawiam,
Jędrek P.
Edytowany przez starypraktyk dnia 31.07.2011, 15 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.