Mam do przeprowadzenia jacht motorowy z Lubeki na Mazury.
Zamierzam płynąć Łabą od ujścia Elbe-Lübeck-Kanal do Dömitz.
Bardzo proszę o informacje czy na tym odcinku Łaby konieczne jest posiadanie specjalnych uprawnień do prowadzenia jachtu.
Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Jerzy Marczyński
Po pierwsze - witam na forum,
po drugie - mało informacji o sobie i o jachcie podajesz.
Generalnie jeżeli chodzi o żeglugę niezawodową to już od dłuższego czasu panuje pomiędzy Polską a Niemcami umowa o wzajemnym uznawaniu dokumentów, czyli jeżeli w Polsce możesz prowadzić ten jacht to również w Niemczech nie ma przeszkód formalnych. Natomiast specjalne patenty łabskie czy reńskie obowiązują w żegludze zawodowej. Ważne jest aby mieć na jachcie sprawne i pełne wyposażenie ratunkowe oraz wszystkie dokumenty (ubezpieczenie itp.) w razie kontroli WSP.
Jeżeli potrzebujesz jeszcze jakieś info chętnie pomożemy.
Witam Cię serdecznie.
Bardzo dziekuję za szybką odpowiedź. Co do mnie - mam uprawnienia starszego sternika motorowodnego. Spore doświadczenie co do pływania na Mazurach gdzie pływam od 1968 roku i trochę doświadczenia co do pływania barkami we Francji. Co do mnie więcej - mam firmę w Grecji i zajmuję się czarterami jachtów żaglowych na akwenie Morza Egejskiego i Jońskiego. Na tych akwenach jako sternik pływam od 10 lat. Bliższe informacje na : www.aniata.com.pl. Co do jachtu, który chcę sprowadzić aby pływać "na starość" na Mazurach - to jacht
"staroćka" (takie właśnie lubię), z kadłubem TWS, drewnianą sterówką i zabudową, wyprodukowany w 1973 roku, długość po pokładzie 12,8 m, dwa silniki Volvo Penta po 145 KM, zanurzenie 1,0 m. Pozdrawiam Cię serdecznie. Jurek
Martwi mnie to zanurzenie (1m) na naszych wodach. Wartę i Noteć może jakoś przebędziesz, ale Wisłę?Potem jeszcze są Narew i Pisa. Mam sporo obaw czy dasz radę z takim zanurzeniem, ale mimo wszystko życzę pełnego sukcesu!
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies