Buduję 8,5 metrowego stalowego houseboat-a z przeznaczeniem do żeglugi rzecznej i kanałowej.
Jestem na ukończeniu konstrukcji kadłuba i muszę podjąć decyzję jaki napęd zastosować. Do napędu użyję stacjonarnego diesla. Wstępnie policzyłem że konieczny będzie silnik o mocy 20-25 KM.
Podpowiedzcie proszę co lepiej zastosować : tradycyjny wał i śrubę, czy pompę i silnik hydrauliczny.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i sugestie.
Tomek Zgała
byle dalej i dalej i dalej......
Edytowany przez tata Przemka dnia 07.02.2010, 16 lat temu
Witam,
napęd hydrauluczny to nieustanna troska o szczelność wszelkich połączeń, stan przewodów, opasek zaciskowych, stan czystości i poziom medium, konieczność jego okresowej wymiany i utylizacji zużytego. W mechanicznym - troska o smarowanie i stan lożysk i uszczelniacza. Poza tym w Polsce brak wielkich tradycji w napędach hydraulicznych - że odniose się tylko do pojazdów trakcyjnych, bo na tym sie troche znam. Większość naszych "speców" onieśmiela widok hudrauliki napędowej, większum zaufaniem darzą zwykłą mechanikę.
Rozważ za i przeciw - zwłaszcza koszty i dostepność serwisu.
Pozdrawiam zradomia
Każdy z tych napędów ma swoje zalety i wady.Pływałem i nadal będę miał okazję pływać 8 metrowym jachtem motorowym z Dieslem i tradycyjnym napędem oraz 14 metrowym z Dieslem i napędem hydraulicznym.Generalnie ten z tradycyjnym napędem jest dość hałaśliwy i paliwożerny ,szczególnie w jeżdzie pod prąd kiedy trzeba dołożyć obrotów.Natomiast w tym hydraulicznym jest o wiele ciszej i zużycie paliwa też jest racjonalniejsze.Po ustabilizowaniu obrotów silnika sterowanie obrotów wału pędnego i pędnika ustala się regulacją przepływu płynu hydraulicznego. Oczywiście moc silnika musi być odpowiednio dobrana do masy jachtu oraz warunków w jakich ma ten statek pływać.Mam kolegę który przerobił ten temat dość gruntownie metodą prób i błędów.Ale aktualnie napęd hydrauliczny w jego 14 metrowej łodzi stalowej /ok.15 ton/ z silnikiem Dederowskiej Ify /moc ok 60 KM/ sprawuje się doskonale na Odrze zarówno w dół jak i w górę.Więcej informacji,jeśli to Ciebie Tomku interesuje mogę przekazać na PW.
Jeśli jacht został zaprojektowany na napęd stacjonarny to nie ma żadnego znaczenia na który.Oba napędy ,mechaniczny czy też hydrauliczny potrzebują podobną ilość miejsca.W hydraulicznym pompa najczęściej zamocowana jest na silniku spalinowym ,a w miejscu przekładni zainstalowany jest silnik hydrauliczny.
Pozdrawiam!
Myśląc o napędach hydraulicznych kierowałem się głównie ich niezawodnością, oraz faktem że odpadnie mi problem przeciążeń silnika czy zerwania sprzęgła jak trafię w coś śrubą. Dodatkowo za przemawia fakt łatwości przekazania napęd np. na windę kotwiczną lub ster strumieniowy.
Obecne technologie powodują że nieszczelnością układu hydrauliki zupełnie się nie przejmuje.
Co powiecie na temat konieczności schładzania oleju?
Na rynku jest sporo zestawów Diesel+ pompa do małych maszyn budowlanych /kopareczki itp./ mają opinię bardzo niezawodnych.
Podobno silniki jachtowe JANMAR-a to te same jednostki które stosuje się w koparkach KUBOTY.
Temat układów chłodzenia na wodzie jest niezmiernie ważny.Generalnie silniki zaburtowe chłodzone są wodą zaburtową.Natomiast w silnikach stacjonarnych stosuje się, zamiast chłodnic wymienniki ciepła w układzie zamkniętym ,schładzane wodą zaburtową.Często ten sam wymiennik schładza olej z hydrauliki.Spotykane też są osobne wymienniki schładzające ten olej.Warto tutaj nadmienić ,że przy silnikach stacjonarnych stosuje się odrębne schładzanie wodą zaburtową układu wydechowego,co jest niezbędne do zachowania bezpieczeństwa oraz właściwego funkcjonowania silnika głównego.Tak wiec reasumując , przy stosowaniu napędu stacjonarnego występuje szereg problemów do rozwiązania,szczególnie kiedy sami nie będąc fachowcami chcemy marynizować nasze napędy./Mam tu na myśli wszelkie zestawy do pracy na lądzie/.Dlatego najbezpieczniej jest instalować napędy już przygotowane do tego rodzaju sprzętu pływającego.A jeśli już weżmiemy się za to sami ,to dobrze jest konsultować to z ludżmi ,którzy już to przerabiali.Unikniemy wtedy powtarzania szeregu błędów.
Pozdrawiam, życząc udanych eksperymentów.
Józef Bosman Feliga
Edytowany przez Bosman Jozef dnia 08.02.2010, 16 lat temu
Witam od kilku lat pływam po zalewie Koronowskim na stateczku ZGŁOWIĘDA ma napęd hydrauliczny i zdaje on egzamin. Nie rozwija on co prawda jakichś oszałamiających szybkości, ale nie to jest ważne na statku spacerowym. Pozdrawiam Zbychu
Edytowany przez zbychu1949 dnia 08.02.2010, 16 lat temu
Przy podejmowaniu decyzji o przeniesieniu napędu z silnika na śrubę decyduje też usadowienie silnika względem rufy.Jeżeli silnik ma być w tylnej części łodzi nie ma dużego sensu rezygnować z przełożenia mechanicznego(wał) Jeżeli natomiast silnik jest na śródokręciu jak np w Zgłowiedzie czy też w Hausboocie http://www.zeglug...cle_id=284 który ja buduję gdzie linia wału przekracza zdecydowanie ponad 4 metry już jest techniczne i ekonomiczne uzasadnienie przełożenia typu pompa i silnik hydrauliczny.
W przypadku stalowego kadłuba wymiennik do schładzania oleju w tej hydraulice można trwale przytwierdzić do poszycia co w zupełności wystarczy do schłodzenia jeśli oczywiście nie będzie tego oleju za mało (zbiornik wyrównawczy kilku na sto litrowy}
W każdej firmie zajmującą się hydrauliką siłową potrafią to wyliczyć.
Pozdrawiam
Kolego:
Napęd hydrauliczny: silnik napędza pompę a ta silnik hydrauliczny na wale śruby. Sprawność tego napędu jest dużo mniejsza od klasycznego wału i śruby. Konieczność dbania o szczelność i czystość oleju hydraulicznego jest oczywista. Jeżeli korzystasz z gotowego rozwiązania np Volvo Penta to sprawa jest prosta, jeżeli sam kompletujesz wszystko to musisz sie znać na hydraulice siłowej. Te rozwiązania są bardzo proste i prymitywne. pompa, silnik rozdzielacz, zawór, przewody zbiornik, chłodnica.
Zaletą jest możliwość ustawienia silnika gdziekolwiek, pracuje on łagodniej i nie ma problemów z drganiami.
Napęd klasyczny ma najmniejsze straty ale wymaga miejsca na linię wału, przy złej centrówce i wyważeniu śruby są drgania przenoszonę na całą konstrukcję łodzi. Sam musisz wybrać znając swoją łódź.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies