Witam wszystkich!Jestem w posiadaniu słownika zwrotów i słówek przydatnych na statkach żeglugi śródlądowej.Osobiście uczyłem się z niego ,dostałem go od kapitana(Holendra).Podstawą na statku jest znajomość komend
a nie niemieckiego, najpierw cię zarzucą robotą a potem jak będziesz dobrze pracował zaczną rozmawiać na lużne tematy.
Gdyby ktoś chciał to proszę pisać będę wysyłał.
Słownik jest po polsku ,holendersku, niemiecku, angielsku.
Chciałbym napisać że wysyłam ten słowniczek za DARMO (dostałem za darmo, daję za darmo) , jako plik spakowany.Chętnych proszę bez skrępowania pisać do mnie a ja postaram się wysłać jak najszybciej.
szczotka , wąż, szmata, pedzel , farba trzymaj, pusc to są komendy u holedra, a jak powiecie po niemiecku dzien dobry albo jak sie spalo to chwile z wami pogada ;) ludzie !!!!!!!!!!!!!!!!! szanujcie sięęęęęęęęęęęęę
szczotka , wąż, szmata, pedzel , farba trzymaj, pusc to są komendy u holedra, a jak powiecie po niemiecku dzien dobry albo jak sie spalo to chwile z wami pogada ;) ludzie !!!!!!!!!!!!!!!!! szanujcie sięęęęęęęęęęęęę
Kolego mefiu widzę że prawdziwym fochowcem jesteś.... Nie zgodzę się z Twoim myśleniem, ja np. pracuje teraz dla holendra i jest w porządku człowiekiem.Wcześniej robiłem też u belga i niemca. Wiadomo że zdarzają się idioci, ale zarówno holendrzy jak i niemcy. A taki słownik jest przydatny dla ludzi którzy z łodziarką jak i językiem niemieckim nie mieli wcześniej stycznośći. Daj im szanse może kiedyś będą tak zajebiści jak Ty.....
witam dawno mnie nie bylo ten rok caly przepracowalem na pasazerce w przyszlym tez mam propozycje pracy w tej samej firmnie i nigdy nieslyszalem slowa komenda kolega mefiu ma racje komendy są na policji i w szkole dla psow na statkach wykonuje sie prace ale chlopaki widze lubią wykonywac rozkazy.
Panowie, nie ma sensu się kłócić. Wiadomo jak jest - jedni mają normalnych szefów inni trochę mniej ;-). Z jednymi i drugimi dogadać się trzeba. Znalazłem jeszcze taki słownik http://dl.dropbox.com/u/6238068/fotki...99zyki.doc
Może się komuś przyda, słownictwo okrętowe po polsku, angielsku i niemiecku. Ok 1500 haseł. @maciej77- podeślij mi swój słownik, to tez powieszę gdzieś w sieci i będzie dostępny bez zawracania głowy mailami.
W zamierzchłych czasach jak zaczynałem pracę na śródlądziu to dostałem taki słownik w firmie. Najbardziej podobało mi się hasło: chodź ze mną na rufę :) Tak mi się przypomniało.
A co do samej idei to jest super, Holenderskiego i Niemieckiego nauczyłem się już na pokładzie. Startowałem z angielskim tylko.
Pzdr.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies