O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

bez pilota na ren

Ostatnia aktualizacja 13 lat temu
rysiuwrysiuwNowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
panowie doszły mnie słuchy że od 1 lipca nie bedzie trzeba brać pilota na ren od dizburga w dół tylko wystarczy polski patent A ma ktoś szersze informacje ?
M
MarandUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
Witam i pozdrawiam.Zainspirowany Twoja wiadomoscia zasiadlem do komputera i przeszukalem skrupulatnie strony internetowe,nastepnie zadzwonilem do Ministerstwa Infrastruktury (Departament Bezpieczenstwa Zeglugi) i do ZKR (Centralna Komisja Zeglugi na Renie). Oto czego sie dowiedzialem:
Po wspolnie przeprowadzonych rozmowach pod koniec roku 2010 pomiedzy polskim MI a ZKR wynegocjowano nastepujace porozumienie.
ZKR uznaje polskie patenty kapitanskie A i B na odcinkach Renu pomiedzy Bazyleja a Iffezheim (km 334) i od granicy niemieckiej w dol Renu. Pomiedzy Iffezheim a granica z Holandia w dalszym ciagu wymagane jest posiadanie patentu "Renskiego"... czyli dla Polakow nic sie nie zmienilo i ustalenia zawarte przy wejsciu Polski do UE w roku 2004 pozostaly bez zmian. W zamian za to jednak,kazdy posiadacz patentu "Renskiego", obojetnie na jaki odcinek wydanego... moze byc nawet z Duisburga do granicy, ma prawo na podstawie tego dokumentu, dowodzic jednostkami na wszystkich srodladowych drogach wodnych Polski, bez jakich kolwiek wymagan i ograniczen. Czyz naszym dzielnym urzednikom w MI, niie naleza sie brawa i podziekowania za wynegocjowanie dla swoich obywateli tak korzystnych warunkow.
Osobiscie zastanawiam sie, czy podczas tych prowadzonych rozmow, strona polska rozumiala co negocjuje, czy moze tlumacz uczyl sie jezyka niemieckiego przy zbiorze winogron na nadrenskich wzgorzach.Wydaje mi sie Kolego @rysiuw, ze na odcinek od Duisburga do granicy z Holandia, nadal bedziesz potrzebowac pilota.
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 15 lat temu
Andrzej dzięki za Twoją dociekliwość. Być może za niedługo jedyną legalną możliwością zdobycia uprawnień na pływanie po Odrze będzie patent Reński ;-) Przy obecnym ruchu na polskich rzekach może być problem z uzyskaniem wymaganego stażu w Polsce ;-(
Edytowany przez Teos dnia 02.07.2011, 15 lat temu
M
Dodano 15 lat temu
No tak... z tej strony na to nie popatrzylem.Masz racje Tadeusz, biorac pod uwage ze na odcinku ponizej Brzegu Dolnego mozliwa jest jedynie zegluga "na fali", ciezko bedzie nowym adeptom nazbierac wymagane rejsy,zeby spelniac warunki dopuszczenia do egzaminu.Prosciej tez bedzie zdac kawalek Renu i nabyc patent uprawniajacy do zeglugi na wszystkich srodladowych wodach Polski, anizeli wykuwac ponad dwa tysiace kilometrow locji polskich rzek.
E
egonzeglarzPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Witam Kolegów,wiadomość z "pierwszej ręki"..od lipca egzamin na odcinki Renu tylko ze znajomości odcinka i osiem rejsów w górę i w dół ....no i jazda na egzamin!
Powodzenia!!!
Eryk M.S ZEUS
M
Dodano 15 lat temu
Witaj Eryk, skad ta wiadomosc z "pierwszej reki... kilka dni temu dzwonilem do WSD Würzburg, Mainz i WSA Duisburg i nikt nie byl w stanie powiedziec mi czegos konkretnego.Jedynie pani w Würzburgu zorientowana byla, ze "ma cos tam wejsc", ale konkretow zadnych nie potrafila mi podac.Czy istnieje jakis telefon lub biuro, gdzie mozna uzyskac jakies informacje?
W Centralnej Komisji Renskiej tez nic sie nie dowiedzialem... przepis jest, wszedl w zycie od pierwszego lipca,ale jak to sie ma do egzaminow nie wie nikt.
Pozdrawiam z MS Rhenus Lünen
Andrzej
B
Bartosz BalwierzPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Witam, jesli jest sie posiadaczem jakiegos innego patentu to zeby podejsc do egzaminu na Ren potrzeba, j/w napisane 8 podrozy w dol i w gore albo chyba nawet nie, nie pamietam dokladnie, ale wszystko jest napisane RheinSchiffarht cos tam Ordnung , ktory mozna znalezc na Elwis, tyle, ze ten zapis egzystuje juz dlugo. Jedyne co wiem napewno to, ze Austriacy i Slowacy z patentami na Dunaj beda mogli plywac po Renie, ale tez beda potrzebowac jakies dodatkowe potwierdzenie i mozliwe, ze szanowni Koledzy cos takiego uslyszeli, lecz nie dokladnie, mimo wszystko pzdr
Nie ma fachowca nad Zeglugowca!
E
egonzeglarzPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Witaj Andrzeju,tą wiadomość ma od p.Sturmma ,z którego usług jako pilota korzystam od dłuższego czasu ,a który zasiada w komisji egz w Wurzburgu
Pozdrawiam z Godorf
Eryk M.S ZEUS
M
Dodano 15 lat temu
Witam Kolegow i dzieki za info... to ze przepis wszedl, to jest pewne.Dotyczy on nie tylko Austryjakow i Slowakow,ale takze Polakow i Niemcow z innym patentem.Wlasciwie to byl on zawsze, tylko od pierwszego lipca troche go odswiezono.Zobaczymy jak bedzie z jego wykonaniem.Bede probowac zebrac informacje,jesli dowiem sie czegos konkretnego to dam znac.
Od 1 lipca wazne sa juz polskie ksiazki pracy,wiec ich posiadacze nie pozwalajcie sie szykanowac niemieckim i holenderskim policjantom.
Pozdrawiam z Rotterdamu
J
jakasanNowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Witam serdecznie kolegów! Jestem jednym z tych kapitanów A których ten nowy przepis interesuje. Mam już wypływane od Lobith do Koblenz. Niestety pani Martina Badelt z Wurzburga nie jest w stanie określić daty ,nawet w przybliżeniu, egzaminu. To musi potrwać. Do kolegów posiadających patent ADN zrobiony w Polsce--od 01.07.2011r jest nieważny na terenie całych Niemiec. Pozdrawiam wszystkich ,Jacek .
Dodano 15 lat temu

Cytat

jakasan napisał/a:
Do kolegów posiadających patent ADN zrobiony w Polsce--od 01.07.2011r jest nieważny na terenie całych Niemiec.

Witam serdecznie na naszym forum, możesz podać na jakiej podstawie polskie ADN jest w Niemczech nieważne ?
Ja co prawda nie mam ale pewnie wielu kolegów to zainteresuje.
J
Dodano 15 lat temu
Parę dni temu miałem kontrolę policji na Renie.Między innymi sprawdzali moje dokumenty. Jak zobaczył mój polski ADN powiedział że od 1-go lipca jest nie ważny.Na moje zdziwienie i i stwierdzenie że na kanałach jest napewno ważny , poszedł do motorówki i po pewnym czasie powrócił z -na ksero odbitą ustawą . Direktion Wasserschutzpolizei -SG3-57.04.20\7- . Według WSP jest to Sachkundebescheinigungen nach Kapitel 8.2 ADN.
mefiumefiuUżytkownik Użytkownik
Dodano 15 lat temu
to co teraz mam zrobic: mam polskie ADN pracuje na niemieckim tankowcu w firmie DT i powiedziałem ze mam ADN które są wazne w niemczech, dostałem podwyżkę co teraz mam powiedzieć szefostwu. kto mi odda kase za kurs i papiery ktore sa wazne tylko ws polsce?? ale po co polska wystawia takie papiery skoro my nie mamy tankowców(pod polską flagą i tylko pływających w polsce)???????
Dodano 15 lat temu
No to wygląda na to, że masz Mefiu pecha, ciekawe czy ci to wychwycą przy najbliższej kontroli.
A propos kontroli to warto sobie obejrzeć pdf-y które leżą tutaj:
http://www.polizei-nrw.de/wasserschut...ollen.html
Jest to taka lista rzeczy do sprawdzenia na statku w trakcie standardowej kontroli.

A wracając do ADN, to dokopałem się do strony http://www.elwis.de/Schifffahrtsrecht.../ZSUK/ADN/
gdzie podają że najpóźniej do 30 Czerwca 2011 również w odniesieniu do śródlądowych dróg wodnych wchodzi DYREKTYWA 2008/68/WE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY
z dnia 24 września 2008 r.
w sprawie transportu lądowego towarów niebezpiecznych

tekst dyrektywy tutaj:
LPfftDF' target='_blank' title='http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:260:0013:0059PfftLPfftDF'>http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/L...='Pfft'>DF
Szczerze mówiąc mnie to nie dotyczy na razie więc nie chce mi się dalej kopać.
Trochę przepisów na ten temat jest również tutaj:
http://www.esqula.pl/pl/nowosci_prawn...rawne.html
Edytowany przez Teos dnia 10.08.2011, 15 lat temu
H
heliozzPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Kolego jakasan, nie zostawili ci może odbitki tej ustawy, bo wydaje mi się że są to jakieś ich wewnętrzne przepisy (niemieckie), a obowiązuje prawo unijne wg którego ADNR został zastąpiony ADN, a Polska świadectwa eksperta ADN wydaje, więc nie rozumiem o co chodzi. Jeśli możesz wrzuć ten tekst na forum, bo WSP jest akurat znane z tego, że lubi bez powodu do polaków się doczepić.

Pytanie z innej beczki: wie ktoś może który z polskich certyfikatów tolerują panowie z WSP: VHF, IWC czy SRC? Oczywiście chodzi mi o niemiecki kawałek Renu, bo tam mają ci Panowie największe "jazdy".
Edytowany przez przylodz dnia 12.08.2011, 15 lat temu
Dodano 15 lat temu
A
anton681Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Witam serdecznie, zainteresowal mnie ten temat, ja jestem posiadaczen niemieckiego ADN, ale wielu moich kolegow teraz robi takie uprawnienia w Polsce, wlasnie przegladam ADN kapitel 8.2 w ktorym jest napisane ze osoba taka zdobywa uprawnienia po skonczeniu 18lat (8.2.1.1), po odbyciu szkolenia z egzaminem (8.2.1.3),(opis szkolenia jak powinno wygladac jest tez zamieszczony), po pieciu latach ponowny kurs powtorzeniowy (8.2.1.4), info na temat kursu na gazowce (8.2.1.5) i (8.2.1.6), info na temat kursu na chemikaliowce (8.2.1.7 i 8.2.1.8) i tu dochodze do punktu 8.2.1.11 gdzie jest opisana forma takiego zaswiadczenia (8.6.2) jest tu zalaczona jako zalacznik (opis, format A6, kolor pomaranczowy itd) , moze szanownej policji chodzilo o dokladne odzwierciedlenie tego dokumentu , ktory jest w jezyku niemieckim, a nasze dokumenty sa wydawane z tego co wiem w jezyku polskim i angielskim, moze trzeba zagladnac do polskiego wydania ADN i porownac jak tam jest opisany nasz dokument, mialem juz nieraz male ,,problemy,, z niebieskimi panami i zdazalo sie ze po krotkiej rozmowie gdy widzieli , ze ich rozmowca troche przegladal odpowiednie dokumenty, poprostu odpuszczali (jedna sprawa trwala u mnie ponad pol roku i po wymianie pism zawierajacych ich i moje racje odpuscili)Trzeba zawsze dokladnie poprosic zeby pokazali na jakiej podstawie cos twierdza, dokladnie gdzie to jest napisane, poprostu grzecznie o to poprosic i wtedy ewentualnie dalej ,,walczyc,, NIE ODPUSZCZAJCIE NIGDY !!! pozdrawiam tych ktorzy maja sile i checi rozwiazywac takie problemy
PortaPortaPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
Czy ktoś z Was już pływa z patentem kapitana A w komplecie z zdaną znajomością odcinka Renu?
J
Dodano 13 lat temu
Tak , ja pływam od 10.10.2012r. Zrobiłem uprawnienia w Duisburgu na odcinek od Duisburga km.784 do Lulsdorf km.667.
PortaPortaPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 13 lat temu
Dzięki Jakasan. Mógłbyś krótko opisać jak wyglądał egzamin? Interesuję mnie czy zdaje się egzamin wyłącznie ze znajomości odcinka czy jednak przepisy Reńskie równierz trzeba zaliczyć?
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.