Erich von Daniken napisał jeszcze kilkanaście książek ,których powstanie poprzedziły liczne badania pozostałości dawnych kultur na całym świecie, ich mitów i religi i na poparcie swojej tezy przedstawia fakty historyczne, a czy czytelnik zgodzi się z tym czy nie to inna para kaloszy i moim zdaniem nie jest manipulantem,nikogo do niczego nie nakłania tylko broni swojej tezy w bardzo jasny sposób opierając się na faktach ..........a czy np. chrześcijaństwo nie jest manipulacją.........?
Żeby nazwać film kontrowersyjnym, musi on budzić kontrowersje.
Jeśli by wszyscy dęli w jedną trąbkę, gdzie te kontrowersje?
Czasem lubię włożyć kij w mrowisko, tam, gdzie można sobie na to pozwolić. Nie miejcie mi tego za złe Koledzy.
Trudno mi cos powiedziec na temat kontroli w autobusach, ja podrozuje autem i do tej pory jeszcze nie bylem zatrzymany przez sluzby celne lub policje.Wracajac do dr Ratha i jego wystapien, to nie widze w nich nic innego jak tylko proby manipulowania faktami i jesli ktos w te glupoty wierzy,to jest wlasnie manipulowany.Taka jest moja ocena tych filmikow,tych i wielu podobnych,ale kazdy ma prawo miec swoje zdanie.W koncu swiadkowie jechowy tez glosza swoja prawde,tak samo jak scietolodzy itd itp. Ile to wszystko jest warte to kazdy z nas potrafi ocenic sam.
Odnosnie postu 9,gdzie chyba powinienem czuc sie wywolany: nie wiem co oznacza ksztaltowanie po "amerykansku", ale jako odpowiedz proponuje zajrzec do postu 7.
Osobiscie uwazam, ze przystapienie Polski do "Schengen"w wielkim stopniu uproscilo nam zycie.
Też tak uważam, chociaż pierwotnie kląłem na Schengen jak diabli.
Jeździłem wówczas do pracy autobusem i zamiast być budzonym o określonej porze na granicy jeden raz byłem budzony nawet 4 razy w rożnych dziwnych porach przez służby celne i policję zarówno polska jak i niemiecką. Ostatnio najczęściej latam do pracy i do domu (KOCHAM TANIE LINIE !!!)więc nie wiem czy się poprawiło.
Inna spraw że każdy odbierze rewelacje Ratha rożnie, np. kolega który cały czas jest przeciwnikiem UE tylko przyklasnął bo to się zgadzało z jego przekonaniami. Ja jestem zwolennikiem UE (ale przeciwnikiem "mierzenia bananów") dlatego uznałem film za interesujący ale kontrowersyjny.
Józef:
Powiedziałbym Ci kto to są ONI ale się boję, bo jak się ONI dowiedzą to ....... ;-))))
W gruncie rzeczy przyznaję Wam rację. Ten film, to też próba manipulacji.
@Marand. W to, że jesteśmy bezustannie manipulowani nie tylko wierzę ale jestem o tym głęboko przekonany, ba! mam pewność. Przecież to widać gołym okiem! Inna sprawa, w jaki sposób do tego podchodzimy. Ja na informację, że kolejny świadek w sprawie Olewnika, czy Papały ginie jak mucha, za "własną przyczyną", wzruszam tylko ramionami. Kiedy słucham wiadomości o kolejnej grypie ptasiej, świńskiej ( ciekawe, jaką nam zafundują w przyszłym roku), też tylko wzruszam ramionami. Ale to są tylko pojedyńcze, incydentalne intrygi. Nie staram się ich powiązywać w całość, choć niekiedy samo się to narzuca. Zgodnie z maksymą Józka żyję tak, żeby innym nie wadzić. Myślę jednak o przyszłych pokoleniach, które będą łatwiej ulegały takim zbiorowym psychozom strachu, są bowiem kształtowane "po amerykańsku", na (przepraszam za wyrażenie) ograniczonych matołów z płytką i wybiórczą wiedzą. Nimi da się manipulować już bez zastrzeżeń.
Czytajacy przedstawiony referat Dr. Matthaias Rath jest swiatowym dzialaczem na rzecz pokoju i zdrowia na swiecie.Jednak problemem tego pana, oprocz jego dzialan zaslugujacych na uznanie, jest fakt ze Pan Rath wbil sobie do glowy, ze cale zlo tego swiata powoduja koncerny farmaceutyczne, ktore zarabiaja ogromne pieniadze na chorobach i wrecz zamiast leczyc,dofinansowuja rozwoj chorob.Pan Rath jest takze wielkim eurosceptykiem i na tej bazie zbudowana jest jego teoria zdrady.Ujawnione po ponad szescdziesieciu latach dokumenty z archiwow norymberskich i zawarte w nich fakty,pomogly mu w stworzeniu teorii o totalnej kontroli koncernow farmaceutycznych nad swiatem i jego rozwojem.Zgadzam sie z Panem Januszem, ze takich lub podobnych materialow mozna znalesc w internecie bez liku.W podobny sposob, zdobywaja sobie swoich sprzymierzencow lub "towarzyszy broni" sekty lub organizacje zbrojne.Wystarczy wynalesc "zlo",ktore trzeba slusznie zwalczac swoim "dobrem".Celem tych dzialan jest pozyskanie sily i wladzy i mysle ze to wlasnie ma na celu pan Rath,wykorzystujac do tego spory potencjal eurosceptykow.
Odnosnie ograniczen wolnosci,manipulacji,zabezpieczen w naszych dowodach osobistych czy paszportach, dodam tylko ze pamietamy pewnie doskonale czasy granic PRL/DDR , DDR/RFN.Wielogodzinne kolejki,szykany i wiecznie towarzyszacy strach. Wizy, pieczatki,UB i oddawanie paszportow zaraz po powrocie.Pamietamy granice sprzed 2004,kolejki i rzesze celnikow i pogranicznikow szukajacych skrzetnie punktu zaczepienia, gdzie tu mozna by jeszcze wyludzic pare groszy lapowki.Osobiscie uwazam, ze przystapienie Polski do "Schengen"w wielkim stopniu uproscilo nam zycie.Jestem wdzieczny za UE i za to ze Polska do niej przystapila.Nie czuje sie w zadnym stopiu manipulowany.
Podobnych "wykładów" w internecie można znaleźć bez liku. Ziarna, jak to określił Bosman Józef, jest tam całkiem sporo i czasami nawet dobrej jakości. Manipulacją jest powiązanie ich ze sobą i na to dają się łapać słuchający i czytający.
W latach sześćdziesiątych strasznego zamieszania, w umysłach czytelników i naukowców, narobił szwajcarski publicysta i pisarz Erich von Daniken swoją książką "Wspomnienia z przyszłości". Autor teorii wpływu istot pozaziemskich na życie ludzi w czasach przedhistorycznych ostatecznie został uznany za manipulanta, choć podawane fakty są prawdziwe. Część jednak stała się gorliwymi jego wyznawcami, efektem czego jest rosnąca popularność tzw. kościoła scientologicznego.
Jedni manipulują dla osiągnięcia wpływów politycznych, inni dla pieniędzy, a jeszcze inni są nieświadomi bycia manipulantami. Manipulacja to nie wymysł ostatnich wieków. Jestem przekonany, że istniała od powstania homo sapiens. Fakt, efekty manipulacji są wyraźniejsze im szybsza jest możliwość ich propagowania, a dziś jesteśmy globalną wioską.
Rozpisałem się ponad miarę więc ....
Cytat
Bosman Jozef napisał/a:
Róbmy po prostu swoje.Żyjmy tak jak potrafimy najlepiej dla siebie ,swoich bliskich i otoczenia.Żyjmy tak aby nie szkodzić i oczekujmy tego samego od innych.
Uciec też jest gdzie .... choćby nasze "dziewicze" niemal wody śródlądowe.
Spiskowa teoria świata jest stara, prawie, jak ten świat.Ma tylu zwolenników co i przeciwników.Panowie !Nie dajmy się zwariować.Nie dajmy się również manipulować zarówno przez zwolenników jak i przeciwników.Obie strony bezwzględnie wykorzystują słabostki ludzkie.Szczególnie naiwność i głupotę, która jak nigdy dotąd zagnieżdziła się wśród decydentów.Jednym z takich gniotów jest wykład Pana Ratha.Ile w tym ziarna a ile plew ????Sądzę że jeśli jest w tym ziarno ,to marnej jakości i jakieś takie stęchłe.A i plewy są jakieś takie mizerne.Róbmy po prostu swoje.Żyjmy tak jak potrafimy najlepiej dla siebie ,swoich bliskich i otoczenia.Żyjmy tak aby nie szkodzić i oczekujmy tego samego od innych.Teos - ja też myślę że to w stylu TV TRWAM.Adasiu skąd u Ciebie tyle pesymizmu????" możesz bardzo wiele i to właśnie "Tu".I nie próbuj nawet nawiewać bo apatia jest wszędzie taka sama!Nie wiem tylko dlaczego Pan Dr Rath nie zaczął od Bismarka.Żeby wyrobić sobie jako takie zdanie o Panu Doktorze wystarczy poszperać troche w internecie!
Przerażające, w samej rzeczy. Najgorsze z tego wszystkiego, że ja, jakoś podświadomie czuję, że jesteśmy manipulowani. To prawda o szerzeniu nienawiści do Muzułmanów ( przecież niemal zawsze zestawia się dwa wyrazy: (MUZUŁMAŃSKI - TERRORYSTA). To oczywiste, że tylko po to, żeby zasiać w nas ziarno zbiorowej, histerycznej nienawiści. Straszenie kolejnymi odmianami chorób zakaźnych to też nagonka psychologiczna. Wystrszymy się i będziemy skłonni zrezygnować z kolejnej części naszych praw w imię (niby) obrony nas samych. Zresztą, przecież wciąż ogranicza się naszą wolność wprowadzając kolejne ograniczenia ( popatrzmy choćby tylko na kolejne zabezpieczenia w dowodach osobistych i paszportach, na kolejne obostrzenia przy kontrolach osobistych na lotniskach) Tylko czekać, kiedy zacznie się, oczywiście dla naszego dobra wstrzykiwać nam, ludziom czipy zawierające wszystkie dane o nas, możliwe do odczytania nawet na odległość - BRRRR! Popatrzcie też na tę histerię z globalnym ociepleniem. To też tylko przykrywka dla sprzedaży gazu ( wszak buduje się wielką rurę z Rosji do Niemiec, a czemu nie do Polski, skoro ta należy do UE, a Rosja argumentuje, że nie chce pośrednictwa Ukrainy i Białorusi, bo te państwa podkradają gaz i ropę). Przecież do Polski byłoby krócej! Polska nie jest tak naprawdę traktowana równorzędnie ze starymi państwami UE. Mamy być skansenem. To do Polski będą przyjeżdżać władcy tego świata, żeby odpocząć sobie z dala od przemysłu w naturalnych warunkach przyrodniczych i o to tutaj chodzi. Popatrzcie z jaką konsekwencją się to realizuje. Zebraliśmy się w Towarzystwo Entuzjastów Żeglugi Śródlądowej - malowniczą trupę komediantów, którzy wykrzykują, że Polsce potrzebna jest żegluga śródlądowa, a decyzje w tej sprawie zapadły, tylko nie tu!
Najgorsze, że podobnie jak Teos, czuję się obezwładniony, zagubiony i ( co najgorsze) beznadziejnie bezsilny, bo jestem tu, gdzie nic nie mogę, a nawet uciec nie ma dokąd...
Cześć Marand,
film dla mnie jest powodem do refleksji jaka część wiedzy którą codziennie podają media, którą wynieśliśmy ze szkoły, z lektury czy wreszcie znaleźliśmy w Internecie jest prawdziwa ???
Na ile jesteśmy manipulowani przez całe życie i co z tego wynika ?
Podejrzewam że film jest w dużej części sprytną manipulacją ale nie jestem historykiem i nie potrafię "oddzielić ziarna od plew".
Trochę mnie to wkurza.....
Witaj Teos, film kontrowersyjny w samej rzeczy.Mysle, ze tylko dlatego nie jest puszczany codziennie w TV Trwam, gdyz przedstawiajacy referat mowi po niemiecku.Sprytnie zmanipulowany zbior tragicznych faktow z historii Europy i dopasowany do potrzeb wlasnych.Gdyby nasi ekofile np. z klubu gaja, potrafili w podobny sposob manipulowac faktami, juz dawno po naszych rzekach plywalibysmy co najwyzej na tratwach.
Niedawno trafiłem przypadkowo na taki film w internecie: http://video.google.com/googleplayer....4906&hl=pl
Jest to wykład na temat wpływu wielkich koncernów chemicznych na współczesną historią- od II WŚ do UE.
Zastanawiam się nad wiarygodnością przedstawionych tam informacji...
Naprawdę polecam i zachęcam do dyskusji.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. nie możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies