O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Podatek

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
M
matrosUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
ja tez sie juz jednak rozliczylem dzis.Podatek wyniosl 0.Ksiegowa wypelnila mi PIT 36/14 pozdrawiam
matros-str Krzysiek Skwara +48790488121 bunkerbarge ANTVERPIA
M
Dodano 17 lat temu
bylem wczoraj w US w Koszalinie i na 4 pytane urzędniczki 2 odpowiedzialy mi czytajac konwencje pomiedzy polska a niderlandami,ze chyba powinienem sie rozliczyc,trzecia,ze nie powinienem,a czwarta,ze zalezy odemnie.Koledzy co u Was czy rozliczacie sie przeciez tak wielu z nas pracuje na barkach w holandii.Prosze odezwijcie sie i poprowadzmy dialog.Ide zaraz do biura podatkowego moze tam sie dowiem cos to jeszce napisze.Pozdrawiam łodziarzy
M
Dodano 17 lat temu
witam wszystkich.koledzy pracujacy w holandii mam pytanko czy rozliczacie sie w Polsce z dochodow osiagnietych tylko w holandii,bo z tego co pisze kolega freelancer to niby nie trzeba,ja w tamtym roku sie rozliczylem pierwszy raz od wielu lat z dochodow osiagnietych na barce w holandii,podatku nie placilem itd.,a le jesli by nie trzeba bylo to lepiej nie odwiedzac Urzedu Skarb.Wczesniej pracowalem w Danii na tankowcach 7 lat i sie nie rozliczalem w Polsce,w tamtym roku wezwal mnie US bo dunczycy przeslali moje dochody do kraju za kilka lat wstecz,bylem w strachu,ale zanioslem kontrakty,ze pracowalem na statku oraz zanioslem pismo z Dziennika Urzedowego ze marynarze pracujacy na dunskich statkach nie placa podatku w polsce urzedniczka to sprawdzila itd. i potwierzila,ze tak jest bo oni dostali tylko moje dochody,a tam nie bylo napisane,ze ja jestem marynarzem,gdybym pracowal na ladzie to musialbym sie rozliczac.Interesuje mnie jak jest pomiedzy RP ,a Hplandia,opiszcie koledzy swoje przypadki i czy trzeba sie rozliczac.Pozdrawiam matros
freelancerfreelancerPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Tak na szybko adres do konwencji: www.wehhaga.nl/do...
Kłania się rocznik 1995 kędzierzyńskiej Żeglugi.
freelancerfreelancerPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Warto by bylo w tej sprawie siegnac do "Konwencji miedzy Rzeczpospolita Polska a Krolestwem Niderlandow", gdzie w artykule 15 p. 3 czytamy: Bez względu na poprzednie postanowienia tego artykułu wynagrodzenie otrzymywane przez osobę mającą miejsce zamieszkania w Umawiającym się Państwie z pracy najemnej, wykonywanej na pokładzie statku morskiego, statku powietrznego albo na pokładzie statku żeglugi śródlądowej eksploatowanego w transporcie międzynarodowym, może być opodatkowane tylko w tym Umawiającym się Państwie.

I nie dac sie zastraszyc doplacaniem roznicy w podatkach. W tej sprawie byl juz wyrok Rzecznika Praw Obywatelskich, chodzilo wtedy o Danie ale z NL mamy taka sama konwencje podpisana.

Oczywiscie "panienka z okienka" kaze placic roznice. A jak sie Pani powie o konwencji to ona nic na ten temat nie wie.

Ja pracuje juz kilka lat i nadwyzki nie place. Pracowalem w Holandii i Belgii.

Pozdrawiam.
Kłania się rocznik 1995 kędzierzyńskiej Żeglugi.
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 18 lat temu
Z każdym krajem jest inaczej. Wszystko reguluje umowa międzypaństwowa o unikaniu podwójnego opodatkowania. I tak np.w Niemczech i Szwajcarii jak się płaci podatki to w Polsce jest się zwolnionym. Natomiast z Holandią nie wiem jak teraz,ale jeszcze 4 lata temu trzeba było dopłacać różnicę w Polsce.
K
Kulas100Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Hej ja mam małe pytanko co do rozliczania się jak wygląda sprawa w Polsce też trzeba się rozliczyć z pracy w NL. jak tak to na jakiej zasadzie to działa i dużo to kosztuję. Serdecznie dziękuję za udzielone informacje pozdrawiam Artur.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.