Witaj "maxasa"
Jestem marynarzem i parę razy miałem okazję przepłynąć się po Dunaju. Spróbuję Ci troche pomóc. Ogólnie na dunaju obowiązuje język niemiecki ale praktycznie różnie to bywa.
Ja najdalej byłem w miejscowości Baja na Węgrzech.
Tu masz przepisy żeglugi po Dunaju do ściągnięcia w "pdf-ie" (w języku niemieckim): http://www.elwis....index.html
Spróbuj też zajrzeć na tą stronę; http://jkl.anv.pl...php?news=2
Ci ludzie organizowali taką wyprawę po Dunaju jaką ty masz w planie a nawet dłuższą, bo startowali z Regensburga. Skontaktuj się z nimi może Ci coś więcej podpowiedzą niż ja.
Mogę Ci jeszcze polecić zakup atlasu Dunaju składającego się z sześciu części (2 pierwszych nie potrzebujesz kupowac bo dopiero 3-cia jest od Bratysławy)
Atlas jest do kupienia na większości bunkierek na Renie (każda część kosztuje 26euro) i na przykład też na śluzie Kostcheim (pierwsza śluza na Menie niedaleko Mainz) lub też w Regensburgu na Bunkierce...
To na razie tyle, pozdrawiam i życze miłego rejsu !
Klusiu94
Klusiu94
Edytowany przez Klusiu94 dnia 27.09.2008, 18 lat temu
Witam wszystkich,
planuję przepłynąć jachtem pod żaglami Dunajem z Bratysławy do Morza Czarnego. Jakie przepisy obowiązują na Dunaju, czy można powiedzieć że Dunaj jest rzeką międzynarowową i czy można swobodnie nią płynąć. Czy muszę mieć zezwolenie np; na odcinku Serbskim, kiedy mogę przybić do grzegu , a kiedy nie????????
Pozdrawiam,
Jacek.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies