O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

PATENT ŁABSKI

Ostatnia aktualizacja 16 lat temu
J
jaknek80Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
a czy mozna przystąpic do takiego egzaminu w Czechah?
M
MarandUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Musisz miec osiem kursow w gore i osiem kursow w dol, zeby przystapic do egzaminu.Trzy ostatnie w ciagu ostatnich trzech lat.
M
Marek MierwaNowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Ile trzeba mieć kursów po łabie,żeby zostać dopuszczonym do egzaminu?
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Otrzymywaliśmy informacje, że Niemcy planują liberalizację przepisów odnośnie wymaganych uprawnień na rzece Łabie.Dzisiaj dzwoniłem do Urzędu wodno-żeglugowego w Magdeburgu, żeby dowiedzieć się czy nastąpiły jakieś zmiany w uprawnieniach na tą rzekę i Dolną Havelę.

Nic się nie zmieniło i dalej wymagane są osobne patenty dla kapitanów samodzielnie prowadzących statki po tych rzekach.
Przypomnę, że obowiązek posiadania patentu na terenie Niemiec obejmuje Łabę od km 0 / granica z Czechami / do km 609 Oortkaten gdzie zaczynają się wody morskie, na które wystarcza posiadanie polskiego lub niemieckiego Patentu A, albo Patentu Reńskiego / do otwartego morza, tj. km 1035 /.

Zdawałem egzamin na swój Paten Łabski i Dolną Havelę w 1980 r. w Berlinie.
Miałem jako jeden z niewielu zaliczoną wymaganą liczbę rejsów ponieważ od października do grudnia 1979 r. pływałem w charterze NRD-owskiej firmy Binnenrederei na stanowisku sternika.
Również kpt. Andrzej Podgórski / już wówczas posiadacz Patentu Łabskiego / był w tym charterze dowodząc zestawem pchanym BIZON.

Swój Patent Łabski zrobiłem na odcinek od Aken do Hamburga oraz otrzymałem Patent na Dolną Havelę / byłe Märkische Wasserstraßen /.

Po zjednoczeniu Niemiec w 1989 r. stare NRD-wskie patenty zostały wymienione na " Schifferpatent " z adnotacją o rzece Łabie i Dolnej Haveli.
Posługuję się nim do dzisiaj mimo, że weszła już nowa generacja Patentów A i B, ale te " szare książeczki " zachowały swoją ważność.
Natomiast dla obecnie zdających egzaminy wydawane są już te nowe patenty.

Znam trzech Kolegów posiadających Patent Łabski na cały odcinek tej rzeki.
Są to kapitanowie : Jan Gerszyński, Zbigniew Hutnik i Zdzisław Hutnik / nie są rodziną /.

Żeby przystąpić do egzaminu na Patenty B z wpisem rzeki Łaby i ewentualnie Dolnej Haveli należy spełnić następujące warunki:

1.udokumentować wymagany okres pływania po danej drodze wodnej przedstwiając swoją potwierdzoną przez
Wasser- und Schifffahrtsamt / WSA / książeczkę służby statkowej - Schifferdienstbuch.
2.Złożyć wymagane dokumenty do państwowej komisji egzaminacyjnej:
a.Przedstawić świadectwo o niekaralności
b.Aktualne świadectwo zdrowia
3.Dobrze przygotować się do egzaminu
a.uczestnicząc w kursie przygotowywawczym
b. przygotować się samemu do egzaminu

Kursy przygotowawcze na Patent B odbywają się w Binnenschiffer-Ausbildungs-Zentrum Schönebeck koło Magdeburga .

B-A-Z Schönebeck
Herr Ehrlich
Baderstraße 11a
39218 Schönebeck
tel. +49 172 3925 344
http://www.ehrlic...

Kurs trwa 6 dni i całość z zakwaterowaniem kosztuje 760 euro.
Egzamin przed komisją WSA Magdeburg kosztuje 70 euro
Karta patentowa / po zaliczeniu egzaminu / kosztuje 68 euro

Adres komisji egzaminacyjnej :

Wasser- und Schifffahrtsamt Magdeburg
Fürstenwallstraße 19/20
39104 Magdeburg
tel.: +49 0391 530-0
http://www.wsv.de...index.html
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.