Tyle kurcze "rzek" w Łodzi a u źródeł żadnej z nich jeszcze nie byłem. Chociaż od kilku lat mnie nosi. Nie będą to zapewne tak malownicze miejsca ale postaram się dotrzeć do źródeł naszych, łódzkich cieków i zdam relację
pozdrawiam
Andrzej
pozdrawiam z największej Łodzi w Polsce
Andrzej
Edytowany przez dziadek1077 dnia 27.05.2010, 16 lat temu
Masz rację Janusz!! Zawsze trzeba zaczynać do źródła i tym "źródłem informacji" jesteś właśnie Ty.
Dziękuję, że jesteś ponownie na tym portalu i przesyłasz nam jak zwykle ciekawostki z Twojego rejonu "działania".
Pracując wiele lat temu w tzw. "charterze" na terenie NRD / A.Podgórski był wtedy jednym z kapitanów pchaczy BIZON prowadząc zestawy pchane z Binnenrederei /
Poznałem tego ciekawego człowieka kapitana niemieckiej żeglugi, który zrobił z nami kilka rejsów jako pilot.
Jego hobby było i jest jego zawodem a konkretnie wszystko co dotyczy rzeki po której pływał.Był więc u źródeł : Odry, Łaby, Sale, Haweli, Szprewy, Wery, Fuldy, Emsu, Menu, Mozeli i oczywiście Renu.
Spotkałem Go ponownie w ubiegłym roku będąc w stoczni Tangermünde przy ujściu rzeczki Targe do Łaby. Oczywiście był również u jej źródeł....
Jednym z najczęściej powtarzających sie słów na tym portalu jest słowo "Odra". Nim Odra stanie się na którymś kilometrze żeglowna (przynajmniej teoretycznie) ma ona swój początek ..... źródło. Miałem okazję być tam w minioną sobotę.
Źródło Odry znajduje się na Pogórzu Kozłowskim w obszarze Niskiego Jesioniku u podnóża Góry Fidłowej, a dokładniej w Lesie Odrzańskim na obszarze wojskowym Libava między gminą Kozlov i nieistniejącą już wioską Worboszl w płytkiej przełęczy z rozległymi torfowiskami. Muszę przyznać, że trzeba dobrze się wpatrywać aby zauwazyć tam znikomą ilość sączącej się wody.
Odra od źródła aż do gminy Mankowice ma charakter rzeki górskiej i do dziś zachowała swój pierwotny charakter.
W jej bezpośrednim pobliżu budowano stawy rybne, a woda z Odry poprzez systemy jazów kierowana była do kanałów zasilających młyny wodne.
Na uwagę zasługuje Skała Marii w miejscowości Klokocuvek. Wysoka skała z grotą i figurą Matki Boskiej wznosi się nad przepływajaca u jej podnóża Odrą
Miejsce szczególnie urokliwe. Tuż obok niewielki hotelik, a woda w Odrze czysta i latem zdatna do kąpieli. Idealne miejsce na weekend - z Gliwic jakieś 130 km.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies