O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Nauka j.niemieckiego

Ostatnia aktualizacja 10 lat temu
K
kar636Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 10 lat temu
Witam, odświeżę temat po latach. Ponieważ sam zamierzam wrócić do zawodu, a mam problemy z niemieckim, do nauki języków polecam nowy serwis, w którym miło się przyswaja obce słowa, a algorytm wałuje słowo z którym mamy problem: http://www.memris... stworzyłem też kurs niemiecki dla marynarzy z materiałów, które zostały mi po technikum żeglugi. http://www.memris...-i-zwroty/ Pozdrawiam.
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 18 lat temu
Dowiedziałem się że Radio Lublin nadaje kursy różnych języków na swojej antenie. A najciekawsze jest to że można je ściągnąć ze strony http://www.kursy-online.pl/lublin.php

A tutaj jest parę darmowych programów do nauki niemieckiego http://www.kursy-online.pl/niemiecki/...mieckiego/

Może się komuś przyda....
Edytowany przez Teos dnia 10.10.2008, 18 lat temu
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 18 lat temu
W Berlinie byłem z kolegą,który doszedł do wniosku,że zacznie się uczyć języka jak będzie miał już książkę. No i najpierw badania. Kobieta daje mu kubek( zwykły, plastikowy jak do kawy) i tłumaczy -Proszę iść do toalety,oddać mocz i zostawić na półeczce.Pytam się rozumiesz? Ja,Ja. No to poszedł. Po chwili wraca i niesie ten kubek.Kubek pełen po brzegi, prawie menisk wypukły.Kładzie na blacie przed nią i mówi- bitte. Ona patrzy się na niego i pyta Mam to wypić?. A on -Ja bitte.Smiechu było co niemiara. Język tzreba znać i koniec
Edytowany przez Apis dnia 08.09.2013, 13 lat temu
G
gryciaklukaszNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Jezeli ktos posiada i moglby przeslac mi nazwy jakis dobrych programow audio do nauki niemieckiego to bardzo prosze! Napewno mi sie przydadza. Obecnie dogaduje sie w pracy po angielsku ale jednak niemiecki tu bardziej przydatny chocby zeby szukac innej wiekszosc wymaga po niemiecku gadac:)
Gryciak Lukasz
M
matroseNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Osmiele sie dodac swoja wlasna opinie na temat nauki j.niemieckiego poniewaz osobiscie to przerabialem.Uczenie sie samych slowek niewiele daje,oczywiscie poza bardzo prymitywnymi mozliwosciami kontaktu koniecznego :) Nauka z kolegami z zalogi staje sie nudna po paru dniach i w efekcie koncowym dochodzi do niezdrowej rywalizacji kto jest lepszy a w dalszej perspektywie nawet do klotni.(nie jest to oczywiscie regula ale czesty przypadek) Najlepsza metoda jest koniecznosc ostateczna hehehe.... T.Z. stanac samotnie do walki o przetrwanie hihihihi :D Ja osobiscie zaczynalem sie uczyc jak juz nie mialem wyjscia.Zostalem sam na statku z niemcami i mialem wielkiego stracha ze z powodu nieznajomosci jezyka wylece z pracy.W ciagu kilku tygodni opanowalem podstawy na poziomie komunikatywnym a po pieciu latach zdawalem patent renski w jezyku naszych sasiadow.Faktem jest ze mialem zawsze jakies pomoce naukowe ale najlepsza pomoca byl moj kapitan(gadula nieprzecietny) u ktorego uczylem sie jezyka a przy okazji fachu zeglarskiego. Serdecznie pozdrawiam i zycze wymiernych wynikow w trakcie nauki j. niemieckiego B)
U
ustanNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Jestem za...! Będę się cieszył z każdej możliwości nauki łodziarskiego j niemieckiego na naszej stronie:)
Umiński Stanisław
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 18 lat temu
Może nawet "zamiast"....
To dobry pomysł i proponuję go rozwinąć. Może zrobimy coś w rodzaju podręcznego słownika zwrotów, wyrażeń i terminów żeglugowych po niemiecku?
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
U
ustanNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Samemu jakoś ciężko się zabrać do nauki..., na statku w załodze, wśród swoich byłoby rażniej. Kapitanie, może w ramach "stałego konkursu" na stronie?
Umiński Stanisław
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 18 lat temu
Z wielką pomocą naszego Skippera, z uwagami Mirka Rajskiego, Jurka Hopfera, Adama Reszki i innych powstał niemiecko-polski słownik komend manewrowych, którego jakoś teraz nie wolno nam tutaj opublikować....

Ja już dostałem po łapach za to, ze ośmieliłem się "bez zgody" opublikować u nas swoją własną pracę...
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Edytowany przez Apis dnia 26.04.2008, 18 lat temu
U
ustanNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
A może osobny dział na stronie do nauki j. niemieckiego....? ( fachowych słówek zwrotów, komend). Raz lub dwa razy w tygodniu nowa lekcja... Kadra wirtualnego statku to wysokiej klasy fachowcy, biegle posługujący się językiem naszych zachodnich sąsiadów. Kapitanie co o tym myślisz?

Pozdrawiam
Umiński Stanisław
VD/1978
Umiński Stanisław
E
edytapPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 19 lat temu
Ma ktoś moze slownik polsko-niemiecki ze slowkami dla zeglazy??
freelancerfreelancerPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 19 lat temu
A ja poszedłem do zawodu z angielskim i po 3 latach mogę się dogadać po angielsku, niemiecku a moje kapitany katują mnie komendami po holendersku. Polecam niemieckie kreskówki :) gupie ale pomocne. Pozatym książki na patent reński mam po holendersku i czytam z dwoma słownikami. Pozdrawiam i życzę sukcesów.
Kłania się rocznik 1995 kędzierzyńskiej Żeglugi.
Dodano 20 lat temu
Niestety nie mam kontaktu z mówionym niemieckim :-(
Ale mam nadzieję że to się zmieni.
Wracając do metod nauki to zapomniałem napisać o najprostszej z nich.
Zrobiłem sobie z słownika zestaw papierowych fiszek - z jednej strony słowo/zwrot po
niemiecku, z drugiej po polsku. Wrzuciłem je do metalowego pudełka po cukierkach i wolnych chwilach bawię się w loterię.
Polecam ten sposób, jest naprawde niezły.
N
negoNowicjusz Nowicjusz
Dodano 20 lat temu
kazda metoda bedzie dobra ale najlepsza to taka gdzie stale ma sie do czynienia z danym jezykiem. i uczenie sie slowek. a tak przy okazji to powiem ze sam sie biore za j. niemiecki bo sam mam zamiar wrocic do zawodu. i jak narazie mam ksiazke i cd. tylko narazie jakos checi nie te :))))) pozdrawiam
bosman
Dodano 20 lat temu

Cytat

Bravo napisał/a:
Polecam w przerwach między czytaniem i klepaniem słówek włączać jakiś kanał niemieckojęzyczny na satelicie czy kablówce.
Pozdrawiam.

Tą metodę znam, ale ze względu na to że moja rodzinka to anglofile, staram się unikać latających siekier :D:D
MonikaMonikaUżytkownik Użytkownik
Dodano 20 lat temu
nooo mój syn taką żółta gąbkę na niemieckim kanale bez przerwy ogląda i nas katuje np. od 7 rano w sobotę hihihiihih jakoś Szpon Szpong to jest czy coś :D Tak więc ja jestem wraz z mym mężem uczona metodą wstrząsu typu Sita (oczy zamknięte a pod powiekami siekiery)
Monia (nz) Cool
TrawersTrawersPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 20 lat temu
Polecam w przerwach między czytaniem i klepaniem słówek włączać jakiś kanał niemieckojęzyczny na satelicie czy kablówce. Starać się w skupieniu słuchać wiadomości (te najłatwiej zweryfikować - tzn zweryfikować zroazumienie).

Pozdrawiam.
WladekWladekUżytkownik Użytkownik
Dodano 20 lat temu
Bardzo Ci dziękuję Teosiu!!!
Skorzystam z Twoich podpowiedzi odswierzenia j.niemieckiego.
Jakie efekty to przyniesie , nie wiem, może i moje szare komórki ruszą do pracy.
Pomysł Twój bardzo dobry.
Pozdrawiam
Władek
Władek 75 Vd
Dodano 20 lat temu
Witajcie,
w związku z planowanym powrotem do żeglugi zacząłem się dość intensywnie uczyć w/w języka. Od tych pięknych czasów, gdy Agata próbowała wbić do tępych głów podstawy niemca, minęło sporo czasu.
Nie miałem w tym czasie żadnego kontaktu z językiem mówionym, sporadycznie z pisanym - siłą rzeczy większość wiedzy się ulotniła (jak mówią nieuzywany organ zanika ;))
Zabrałem się ostro do nauki:
- zgromadziłem jak największą liczbę literatury i kursów w wersji audio oraz programów do nauki
- do przenośnego odtwarzacza MP3 wgrałem zawartość płyt audio i słucham przy każdej okazji, również w samochodzie przez radio.
- znalazłem stronę http://www.german.pl/ a na niej świetny program Teachmaster
http://fudart.webd.pl/www.german.pl/t.../index.htm do nauki słówek.
- dostałem od Klusia94 słownik żeglugowy polsko-niemiecki jego autorstwa (był dostępny na poprzednim forum TŻŚ) i przerobiłem go na bazę do Teachmaster'a
(375 słówek i zwrotów) i tłukę przy każdej okazji.
- staram się codziennie od pół do godziny spędzić z programem Reflex Deutsch.

Po co to piszę ?
Nie po to aby się chwalić ale by wywołać dyskusje na skutecznymi metodami
nauki języka. Ma ktoś jakieś pomysły, doswiadczenia ?
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.