Janie i inni pamiętam projekt modernizacji Kanału z lat 70 tych ub.wieku z racji mego wieku,a mianowicie miał być poszerzony,wybity palami larsenowymi!,miały być wydłużone śluzy do 120m.By mogły płynąć całe całe zestawy Bizon,Tur,etc, pobudowano wyciągarki z komór,by nie wyciągać pudeł ręcznie,lecz poszły o dziwo po zamontowaniu na złom,projekt upadł jak wiele innych kolego Koj.O pseudo modernizacji portu w Gliwicach to już nie będę pisał,szkoda słów ile utopiono tam milionów..
Z jednej strony narzekania,że transport wodny umiera, a z drugiej przewoźnicy traktowani są jak zło konieczne. Pomieszanie z poplątaniem, przecież autostrady też pracują w niedzielę i nikt łaski TIR-om nie robi.
Janusz Fafara napisał/a:
Pomimo tego nie rozumiem postępowania
Ja też nie bardzo rozumiem i nie miałem zamiaru szukać usprawiedliwienia, a jedynie głośno zastanawiałem się nad przyczyną. W naszym pięknym kraju nonsensy dopadają nas na każdym kroku i to w każdej dziedzinie życia i gospodarki. Pisałem i zastanawiałem się wcześniej gdzieś na forum, dlaczego np. doprowadzono do takiej ruiny port w Koźlu. Z drugiej strony można to zrozumieć jak się słyszy stwierdzenia typu: " mnie do elektrowni węgiel mogą wozić samolotami, ludzie prąd i tak muszą kupić". A można wodą. Tego nie da się nawet skomentować.
Pomimo tego nie rozumiem postępowania - przecież podczas śluzowań w niedzielę również są pobierane opłaty i Kanał zarabia na siebie. W praktyce wygląda to tak jakbyś miał firmę , zatrudniał pracowników i od zlecającego pobierał dodatkową opłatę dla pracowników plus opłata za wykonanie usługi. Chyba wiesz ile dzierżawcy płaca za przejazd przez Kanał i Górną Odrę . Są to naprawdę duże pieniądze. Skoro nie idą na wynagrodzenia dla pracowników RZGW to niech jasno określą status drogi wodnej, czy jest to arteria komunikacyjna czy skansen utrzymujący się z datków ,, co łaska".
Jeśli Zarządca nie ma pieniędzy na wynagrodzenia dla pracowników to niech zorganizyje parę balów charytatywnych, przecież to takie modne i szlachetne.
Janusz Fafara napisał/a:
... właściciel kanału , który pobiera opłaty i to spore od przewoźników za każde śluzowanie, za łaskę otwarcia kanału w niedzielę wymusza poniekąt dodatkową opłatę.
Być może wynika to z konieczności zapewnienia dodatkowego pracownika w soboty i niedziele (6 - 22) x 6 śluz. W dnie wolne od pracy obsada jest jednoosobowa, w przypadku śluzowań muszą być dwie osoby.
Jest jeszcze jedna bardzo ważna nowość - za dopłatą z firmy która głównie korzysta z dobrodziejstwa istnienia Kanału Gliwickiego uruchomiono przepustowość kanału również w niedzielę. Nie pamiętam dokładnie ale chyba od października poprzedniego roku. Wstyd, żeby właściciel kanału , który pobiera opłaty i to spore od przewoźników za każde śluzowanie, za łaskę otwarcia kanału w niedzielę wymusza poniekąt dodatkową opłatę . Nie mogę tego zrozumieć jak jednostka budżetowa jaką jest RZGW Gliwice mogła na to pójść.
Nic nowszego do mnie nie dotarło.
Z ciekawostek jedynie to, że pływano dłużej niż zwykle. Żegluga na kanale zakończyła się w zasadzie w tygodniu przedświątecznym, a w grudniu pływano nawet w soboty i niedziele.
W ramach cyklu audycji "Archiwum XX wieku" poświęconych historii Śląska, jedna z nich będzie poświęcona transportowi - Kanałowi Gliwickiemu, autostradzie i połączeniu kolejowemu Bytomia z Berlinem (Latający Ślązak). Emisja programu przewidziana jest na piątek 12.01 godz. 18.10 (powt. 14.01 godz 18.10). Ponadto będzie dostępna w archiwum Radia Opole. Dotychczas ukazało się 13 audycji - polecam wszystkim interesujacym się historią Śląska.
Można posłuchać
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies