Miałem niewątpliwą przyjemność praktykować a później pracownia na SAMBORZE. Było to 92 r na Helu.
PBW Tczew prowadziło wtedy prace związane z "umacnianiem" półwyspu helskiego od strony Bałtyku.
Na Zatoce Puckiej (okolice od Chałup do Juraty) pracowały wtedy trzy pogłębiarki; KAZIMIERZ, ŻUŁAWY i świeżo wyremontowany GDAŃSK. Akurat SAMBOR holował tą pogłębiarkę. Holownik portowy doprowadził GDAŃSK do płytkich wód zatoki Puckiej, a dalej to już my lawirowaliśmy pomiędzy licznymi sieciami rybackimi.
Z uwagi na niewielkie głębokości, wraki i bardzo liczne sieci stawiane czasem w poprzek farwateru, nie było łatwo .......;)
Główną naszą bazą na Helu była Jastarnia. Tam stała koszarka DANUTA(?) oraz zazwyczaj cumowały kotwiarki; KACZKA, SŁONKA, LODÓWKA.
Sambor cumował przy rybackim pirsie w Kuźnicy.
Piękne to były czasy.....:)
sssss85 napisał/a:
Sambor dluzszy czas pływal po zatoce helskiej,PBW Tczew poglebialo zatoke w rejonie Pucka,Chałup,Kuznicy i Jastarni.Statek świetnie daje sobie rade na rzekach jak i na zatoce.pozdrawiam
Zatoka Pucka to rejon śródlądowy 2 czyli tak jak ma w symbolu klasy:) - przejście prez Zatokę Gdańską to może być ambitniejsze zadanie:)
Pozdrawiam
witam moglbym prosic jakies zdjecia sambora,najlepsza jednostka na jakiej mialem okazje plywac,jakby mozna bylo to bym prosil tez o koziolka w-02. Sambor dluzszy czas pływal po zatoce helskiej,PBW Tczew poglebialo zatoke w rejonie Pucka,Chałup,Kuznicy i Jastarni.Statek świetnie daje sobie rade na rzekach jak i na zatoce.chcialem dodac ze podnoszące sie sterowki na koziołkach to dobra rzecz,przy wyzszej fali nie chlapalo nam przynajmniej na przednia szybe:):):)pozdrawiam
sssss
Edytowany przez sssss85 dnia 20.04.2007, 19 lat temu
[quote]norbi napisał/a:
Dobry Wieczór jestem nowym użytkownikiem - pragnę się ze wszystkimi przywitać.
Ja widziałem tego pchacza podczas robót pogłębiarskich w porcie Gdynia, PBW
Tczew pogłębiało kanał przy nabrzeżu na nowy terminal kontenerowy.
Sambor holował (pchał) szalandę S-HB-22 na klapowisko na Zatoce Gdańskiej i przyprowadzał ją z powrotem do Gdyni. W symbolu klasy jednostki mam cyfrę 2 co znaczy, że może pływać, gdy fala ma ax. wysokość 1,2m. Ale w dobrych warunjach pogodowch może wychodzić też na Zatokę - rejon 1. Było to ambitne zjęcie dla jednostki:)
Pozdrawiam
WIDZIAŁEM CZENSTO TEGO "KOZIOŁKA" W TCZEWIE W PORCIE, JAK ROBILIŚMY PRZECHOLUNKI DLA STOCZNI TCZEWSKIEJ. NAWET, NAWET SIĘ WTEDY TRZYMAŁ. WIDZIAŁEM GO TAERZ PARE RAZY NA NOGACIE, JAK P.B.W. TCZEW POGŁĘBIAŁO NOGAT KOŁO BIAŁEJ GÓRY OD STRONY MALBORKA.
TYP STATKU: pchacz typu Koziorożec
ROK I MIEJSCE BUDOWY: 1985; Stocznia Odra, Szczecin.
NR. BUD.: B598/15
WYMIARY:
długość-20,27 m, szerokość-8,60 m, zanurzenie-0,90 m.
SILNIKI GŁÓWNE
2 silniki wysokoprężne typu:UE680/193/1; 6 cylindrowe; prod.: Puckie Zakłady Mechaniczne w Pucku ; moc: 329 KM
PĘDNIK: 2 śruby; PRĘDKOŚĆ: 13 km/godz. ; ZAŁOGA: 3 ludzi.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies