Przeliczasz tak:
1kW = 1,33 KM
A tak z ciekawości spytam; - po co Ci to przeliczanie ?!
Podają wagę łódki abyś mniej-więcej zorientował się, jakiej mocy silnik / elektryczny / dobrać.
Chodzi bowiem o to, że silniki elektryczne posiadają z reguły niewielkie moce. Z tej prostej przyczyny służą głównie jako napęd pomocniczy.
Również z tej przyczyny podają te a nie inne parametry.
Ale to moja prywatna opinia i nikt z nią zgadzać się nie musi.
Pozdrawiam,
Jędrek P.
Edytowany przez starypraktyk dnia 31.07.2011, 15 lat temu
Ogólnie rzecz ujmując, sprawność silników elektrycznych jest wyższa niż spalinowych. Straty w silnikach spalinowych spowodowane przełożeniami są pomijalne.
www napisał/a:
...Chodzi mi o jakieś przeliczenie KM na W w odniesieniu do tej samej łodzi.
Przecież współcześnie podaje się moc silników zarówno spalinowych jak elektrycznych w KW. Wystarczy przeliczyć moc spalinowego z KM na KW http://www.v10.pl...HP,15.html
i porównać z elektrycznym (moc na tabliczce znamionowej jest przecież podawana - czasem jako kVA). Moc to moc...
Są przecież łódki z napędem elektrycznym zasilane bateriami słonecznymi (np. "Słonecznik" w Bydgoszczy).
Mam ten sam dylemat. Jak porównać silnik elektryczny do spalinowego. Teoretycznie można okreslić pobieraną moc silnika elektrycznego napięcie x maksymalny prąd i przyjmując jakąś sprawność - jaką ? próbować określić jaką moc jest w stanie oddać. Tyle, że jest to bardzo duże uproszczenie.
Jedno jest pewne, moc silnika elektrycznego w większości wypadków nie przekroczy 1 kW.
Nie dotarłem jeszcze do informacji jak można porównać działanie obu silników na tą samą łódź. Chodzi mi o jakieś przeliczenie KM na W w odniesieniu do tej samej łodzi.
przy silnikach elektrycznych (allegro) często podawana jest tylko masa całkowita łodzi i czasami lbs. Jak to wykorzystać do porównania z mocą silnika spalinowego ...
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies