O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Książeczka pracy Holenderska lub Niemiecka

Ostatnia aktualizacja 10 lat temu
M
MarandUżytkownik Użytkownik
Dodano 10 lat temu
Twoja niemiecka ksiazka jest wazna i nie ma zadnego okresu uplywu jej waznosci.
mefiumefiuUżytkownik Użytkownik
Dodano 10 lat temu
ważna jest
Spaß muss sein Wink
K
Krzysiek22Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
T
TadzikNowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
dziękuję bardzo za wyczerpującą i szybką odpowiedź,
pozdrawiam serdecznie.
domel-d4domel-d4Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Holenderski książeczke /dienstboekje/ wyrobić można tylko w Rotterdamie na vasteland /nazwa ulicy, numeru nie pamiętam/ jakieś 150m od mostu Erasmusa /biały most/. Urząd się nazywa SAB Vaardocumenten. Mówią po niemiecku i angielsku. Budynek ten od frontu na swojej szerokości ma kilka wejść do różnych instytucji ale to właściwe łatwo znależć tylko trzeba oznaczeń szukać kilka metrów nad chodnikiem. To jest drugie albo trzecie wejście od lewej /dawno tam nie byłem/ a samo biuro jest na pierwszym piętrze. do pierwszych szklanych drzwi trzeba dzwonić dzwonkiem a wtedy panie ze środka je otworzą. Wtedy tylko parę kroków do przodu i dużo cierpliwości się przyda plus kilkanaście euro na opłaty. Ile kosztuje wyrobienie teraz ksążeczki nie wiem, trzeba samemu sprawdzić ale myślę, że ok.20 euro . Do tego napewno zdjęcie i badania lekarskie dopuszczające do zawodu. Mojemu znajomemu przepisano z polskiej książeczki bosmana na stuurmana kilka lat temu bez jej tłumaczenia. Ale takie rzeczy może lepiej doprecyzować sobie telefonicznie żeby nie być odesłanym z kwitkiem. Procedura trwa ok. 40 minut o ile dobrze pamiętam. Powodzenia.
Pozdrawiam. Daniel Kotur. mts Pamir ...but why is the rum gone?? Smile
Edytowany przez domel-d4 dnia 12.06.2011, 15 lat temu
T
TadzikNowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Witam, chciałbym się dowiedzieć gdzie można w Holandii wyrobić książeczkę pracowniczą na podstawie Polskiej książeczki. Najlepiej w okolicach Almelo. Czy ktoś taką książeczkę sobie wyrabiał? Gdzie ewentualnie można szukać informacji na holenderskich stronach internetowych w tym temacie?

Z góry dziękuję za informacje, pozdrawiam
K
kapral78spNowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Witam
Mam taki szkopuł , a mianowicie w polskiej książce mam wpis marynarz niedawno byłem w Minden po niemiecką książkę w której dostałem wpis deckman .
i tu moje pytanie dlaczego deckman
tłumacząc na niemiecki ,,marynarz,, wychodzi matros
Czy trzeba w niemieckiej książce osobno wypływać na ich wodach stopień czy po prostu urzędniczka nie zrozumiała polskiego wpisu i wpisała deckman??
I czy deckman to inaczej młodszy marynarz dzięki za odpowiedź

a dobra znalazłem na forum
trzeba było mieć przetłumaczony patent
szkoada że kapitanat jest jeszcze w 20 wieku i piszą tylko w j.Polskim
:(
Edytowany przez kapral78sp dnia 13.05.2011, 15 lat temu
D
dmlody1065Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Hej! Nie wiem dokładnie jak jest teraz, ale z 5 lat temu wybrałem się nawet bez polskiej książki, a z patentem bosmana do WSA w Eberswalde. Najbliższe naszej granicy WasserAmty- urzędy żeglugi śródlądowej w Niemczech są też w Dreźnie czy np. w Magdeburgu.
Lepiej sprawdzić w internecie godziny urzedowania i przyjechać możliwie wcześnie rano. Tam kserują patent, dowód osobisty, zabieraja 2 zdjęcia i dają skierowanie do podległej przychodni medycyny pracy na badania. Opłaty ok. 20 euro w urzędzie za książkę i..50-80 euro świadectwo lekarskie z którym wraca sie do urzedu i od ręki odbiera książkę..Dlatego lepiej być wcześnie.Dziś honorują nasze patenty czy certyfikaty, ale z hologramem i najlepiej mieć tez jego tłumaczenie z Polski. Wtedy pamietam zaniżali stopień we wpisie np sternk z Polski miał bosmana, bosman..marynarza Powodzonka.
Z kobietą - jak z motocyklem..Chwila nieuwagi i lądujesz w rowie..
O
OsaNowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Mam książeczkę żeglarską oraz 2 certyfikaty. Na czym polega, jakie kroki mam uczynić żeby wyrobić taką książeczkę pracy?
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.