O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Chcę kupić jacht - przegląd...

Ostatnia aktualizacja 14 lat temu
maja123maja123Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
Witam..przegladam czesto ogloszenia polskiej firmy ktora zajmuje sie sprowadzaniem jachtow z holandi mozna tam natrafic na ciekawe jednostki..adres str. www.orangeboats.eu
pozdrawiam..
maja123maja123Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
Witam..przegladam czesto ogloszenia polskiej firmy ktora zajmuje sie sprowadzaniem jachtow z holandi mozna tam natrafic na ciekawe jednostki..adres str. www.orangeboats.eu
pozdrawiam..
przylodzprzylodzWeteran Weteran
Dodano 14 lat temu
Czytam o różnych jachtach, barkach turystycznych, ale nikt nie przytoczył popularnego w Polsce Weekenda 820. Ma zanurzenie 35 cm, co daje mu możliwość poruszania się po wszystkich dostępnych do żeglugi ( teoretycznie, choć mocno zapuszczonych) szlakach. Jest to jacht ( barka - jak kto woli) z bardzo obszernym wnętrzem. Jego wymiary 8,20 x 2,85 pozwalają na dowolną aranżację wnętrza. Sam jestem użytkownikiem takiego jachtu i bardzo go sobie chwalę.
Link do strony producenta: http://argo665.republika.pl/
zapraszam na mojego bloga:
http://wioslem.blogspot.com/
S
svieticNowicjusz Nowicjusz
Dodano 14 lat temu
Witam,
Obiecałem kilka adresów stron, gdzie można znaleźć używane Penische. Oto one, choć w tej chwili akurat okazji tam nie ma:
www.locaboat-indu...
www.h2ofrance.com...
norfolk.boatshed.com/peniche_130ft-boat-136220.html

Miłego podniecania
tomiltomilUżytkownik Użytkownik
Dodano 14 lat temu
Witam,
Dzięki przmyślnie zorganizowanemu forum, które samo powiadamia o ruchu na poszczególnych wątkach możemy wracać do nawet pozornie wygasłych tematów. A ten dotyczący jednostek nadających się do pływania po naszych płytkich wodach jest zawsze aktualny.
Sam miałem problem z zanurzeniem mojeje łodzi. Jest to tzw. holenderka i zanurzenie wynosiło 90 cm. Wobec tego zdecydowałem się na przeróbkę i teraz mam 65 cm i mogę pływać swobodnie. Przebudowałem jeszcze 2 następne podobne łodzie.
Ale tego było mi mało więc "odkurzyłem" nabyte umiejętności i obecnie jestem na etapie dopracowania projektu łodzi=barki turystycznej na nasze wody. Przyjąłem założenie aby zanurzenie nie było większe niż 60 cm. Ostatecznie wyszła barka o L=10,7 m B=3,2 m i zanutrzeniu T=0,55 m. Mam nadzieję, że uda mi się ją zbudować.
Pozdrawiam
Tomek
p.s.
Jak napisał Włodek Penichette budowane jest przez Locaboat na własne potrzeby i prawie nie ma ich na rynku wtórnym.
wklimczakwklimczakUżytkownik Użytkownik
Dodano 14 lat temu
Witam ponownie,
Dla zobrazowania moich poczynań załączam link do kilku zdjęć budowanego kadłuba: http://marzenieadmirala.pl/minigaleri...index.html . Oceńcie sami ile ma wspólnego z Penichette, jak go postrzegacie ?
Pozdrawiam -Włodek.
wklimczakwklimczakUżytkownik Użytkownik
Dodano 14 lat temu
[img] Witam,
Piękne dzioby BM-ek cumujących całymi rzędami w Bydgoszczy, a oglądane z pokładu "maleńkiego" Maka 666 i mnie zafascynowały.
Wody na młyn dolała Penichette, którą pływałem na Mazurach. Nawiasem mówiąc jest to typ produkowany wyłącznie na potrzeby firmy Locaboat, tak przynajmniej twierdził Polski Przedstawiciel, stąd brak rynku wtórnego.
Efektem tych fascynacji była przebudowa KS-100 na barkę turystyczną, ale poszedłem trochę dalej, bo dziób radzieckiego kutra ma się nijak do naszych peniszówek i zbudowałem nowy kadłub. Łączy on sprawdzone i sprawne przekroje KS-100 z tym "pękatym dziobem". Do kompletu tunel ze śrubą częściowo wynurzoną i ruchomą klapą pawężową pozwala płytko siedzieć na wodzie i swobodnie wszędzie pływać.[img] [/img]

Pozdrawiam -Włodek.
S
svieticNowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Witam Panie Davidzie,

Zupełnie nie byłem zorientowany,że toczyła tu się dalej taka ciekawa rozmowa i zupełnie nie jestem zorientowany, czy jeszcze ktoś tym tematem żyje, bo ucichł 18.02.2011r., ale odkryłem to wszystko teraz.
Odkryłem też teraz, że wręcz do mnie skierował swoje słowa Pan Adam Reszka i jest mi niezmiernie przykro, że nie mogę już podjąć tej rozmowy, bo odszedł od nas, zupełnie tak samo niepotrzebnie jak moj dziadek, od którego nie zdążyłem dowiedzieć się jak było na wojnie japońskiej - a był jej uczestnikiem.
Już wracam do tematu i przepraszam za dygresję, ale bardzo mnie porusza, jak przez własną lekkomyślność nie korzystamy z mądrości autorytetów, seniorów.
Nie wiem, kto produkuje Penichette, choć studiowałem tabliczkę znamionową tej, którą płynąłem, ale nowe, jak na moje pojęcia są koszmarnie drogie. Ustalmy, że na moje pojęcia cena dostępna to do 100 000,- zł. Rynek wtórny jest na prawdę nie zły. Oczywiście rynek, to Europa. Pogrzebię w internecie i za kilka dni załączę tu adresy stron, na których oferowane są barki używane.

Serdecznie pozdrawiam

Tomasz
W
WODNIKPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Witam Davidzie !
BUSTERA 800 produkuje Grzegorz z Inowrocławia.
W necie na www.firmabuster.pl są rysunki i opis , lub kontakt bezpośredni na PW do "ebe" który jest właścicielem firmy .
Obserwuję prace przy tej konstrukcji od samego pomysłu.
Pozdrawiam
Grzegorz Kluszczyński "WODNIK"
"nie ważne gdzie pływasz , ważne w jakim towarzystwie !"
K
kaczor_gUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
temat zszedł na boczne tory ::) więc cała masa historii
http://www.kustvaartforum.com/viewtop...3&start=15

ale żeby nie było , David
niestety w Polsce nie kupisz w sensownej cenie nawet kadłuba, chyba, że trafi ci się okazja złomowa.
Proponuję ci pojechać do Be-Ne-Lux'u tam jest rynek i we Francji na takie jednostki i tam najłatwiej coś ciekawego znaleźć.
U nas zapłacisz dodatkową kasę tym, którzy to sprowadzają z tamtych krajów.
Edytowany przez Apis dnia 17.11.2015, 11 lat temu
D
DavidNowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Witam Wszystkich,

Na początek chciałbym się wytłumaczyć dlaczego tak długo milczałem. Otóż po tym jak Administrator przeniósł mój temat do innej sekcji forum nie dostawałem żadnych powiadomień o przychodzących wiadomościach. Również sama akcja przeniesienia tematu nie spowodowała wysłania żadnego automatycznego maila z taką informacją. Do wczoraj byłem święcie przekonany, ze Administrator (lub ktoś inny z obsługi forum) po prostu skasował po "cichaczu" mój post... Bardzo mnie toi zniesmaczyło w tamtym momencie do tego forum.

Tym niemniej wyobraźcie sobie moje zdziwienie, gdy wczoraj przypadkiem latając sobie po różnych tematach na forum wpadam na mój własny post sprzed paru miesięcy, klikam na temat, czytam.... i.... się okazuje, ze został tylko przeniesiony i wszystko co napisałem w przeszłości tam jest. Co więcej, znalazły się też osoby, które podzielają mój punkt widzenia... A to mi była wczoraj miła niespodzianka:)

Tak więc zebrałem się w sobie i postanowiłem odpisać, bo chyba i mój pomysł przypadł niektórym osobom do gustu.

malutki, podziękowania a zrozumienie mojego punktu widzenia.

Oficerze Adamie R., dzięki za info. Wyślę do Ciebie maila w niedługim czasie.

Skipper, gdyby nie Ty to pewnie nigdy bym nie znalazł tematu przywitania. Dzięki.

starypraktyk, dzięki za adres forum, z pewnością je przejrzę i być może jakieś pytania pozadaję.

Apisie i Wszyscy Pozostali. Przepraszam, ze temat nie znalazł się w tym dziale od samego początku (ogłoszenia), lecz wydawało mi się, ze tamten jest odpowiedni, ponadto struktura forum jest na tyle rozbudowana, ze można się w niej pogubić i być może, po prostu nie zauważyłem bardziej odpowiadającej sekcji.

Tak więc uzupełniając moją pierwotną listę mamy:
1. SunCamper 30
2. Haber 33
3. Trend 27
4. Bonito 700
5. Voyager 810
6. Bonito 760
7. Penichette 935
8. Buster 800

Tu moja prośba do wszystkich Forumowiczów. Jeżeli macie namiary na jeszcze jakieś inne modele to proszę o info na forum. Docelowo chcę zrobić coś w stylu małej bazy informacji o śródlądowych jachtach motorowych. Może tak jak mi pomoże to podjąć odpowiednią decyzję przy zakupie.

Ponadto szukam jakiś zdjęć Bustera 800. Nigdzie w necie nie mogę ich znaleźć.

Tak samo jestem ciekaw kto jest producentem Penichette 935 i ew. dystrybutorem na Polskę. Jeden z Kolegów wspomniał o rynku wtórnym dla tych barek, moje pytanie - na jakich stronach tego szukać - póki co nie udało mi się znaleźć.

Czy może ktoś się orientuje jaka może być cena Penichette 935 i Bustera 800 (tego drugiego planuję sprawdzić jeszcze u producenta - jeżeli w ogóle jest on produkowany)

Na zakończenie pozdrawiam Wszystkich
z 85-letniego Miasta z Morza i Marzeń
David
SP2BZWSP2BZWUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu

Cytat

starypraktyk napisał/a:Poza tym, szukam rozrusznika do Wichra M. Powinien być jednak sprawny

mamy już prawie Święta... więc jeszcze raz, ostatni - odpowiem - mam, mało używany, oryginalny, sprawny... jak śniegi ruszą to może też znajdę oryginalne uszczelki do silnika i inne części...

po Świętach, jak nadal nie będzie zainteresowania to w ramach porządków wiosennych w/w trafią na śmietnik (ku chwale złomioarzy) :)
pozdr. Darek @ IKAR
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 16 lat temu

Cytat

starypraktyk napisał/a:
Witam.
Czytam, szukam tych "piniszówków czy jak im tam i nic!
Może by tak Szanowni koledzy zamieścili choć parę fotek o temacie swoich propozycji.

Peniszówka (a ściślej Penichette - wyjaśnił to wyżej Adam Reszka) wygląda tak:

www.dovolena-na-lodi.eu/images/top4.jpg

Jest kilka typów o różnej wielkości i nieco innych rozwiązaniach zabudowy. Poniżej dwa przykładowe warianty:

Pénichette 1260 R

3w.en-peniche.com/image_boat/LOC_P1260R.jpg
3w.en-peniche.com/image_boat/LOC_P1260R_plan.jpg

Pénichette 935 W

3w.en-peniche.com/image_boat/mar_p930_plan.jpg

Jesli chodzi zaś o Peniche przerobione na statki turystyczne, hauseboaty - spójrzcie co mozna wykombinować:

www.multi-occasions.com/images/r_06/mocc_3568-1.jpg

www.evenementielpourtous.com/upload/5701_1.jpg
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
SP2BZWSP2BZWUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
leży gdzieś u mnie... i na pewno sprawny :)
pozdr. Darek @ IKAR
S
starypraktykUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Poza tym, szukam rozrusznika do Wichra M.
Powinien być jednak sprawny.
Jędrek P.
S
starypraktykUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Witam.
Czytam, szukam tych "piniszówków czy jak im tam i nic!
Może by tak Szanowni koledzy zamieścili choć parę fotek o temacie swoich propozycji.
Podejrzewam, że zaraz by się na forum ciekawiej zrobiło.
Wprawdzie ja już swojego wyboru dokonałem i jak się nauczę zamieszczać zdjęcia na naszym forum - pewnie to zrobię ale z przyjemnością obejrzał by człek, na czym konkurencja pływa.
Jędrek P.
Adam ReszkaAdam ReszkaUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
@svietic: Panie Tomku! Wydaje mi się, że racja jest po Pańskiej stronie. Mnie też zafascynowały barki-hausbooty Penichette na Kanale Burgundzkim i na kanale du Midi. Ubawiło mnie godzinne szkolenie przed wyczarterowaniem "okrętu" i zastanowiła blokada ograniczająca obroty silnika w ruchu. Zachwycała mnie za to sylwetka tych barek, przypominająca mi "Złotą Kaczkę", na której pływałem w młodości. Penichette chodzi na tyle płytko, że z powodzeniem można by z niej korzystać na Wiśle, Bugu czy Narwi. I jeszce jedno - penichette to deminitivum od frachtowej peniche - znanej u nas jako "peniszówka". Kilka peniszówek przywlekli Niemcy do Płocka po zajęciu Holandii, Belgii i Francji po r. 1940.

www.pareatis.be/images/06-pareatis.jpg

Poniżej Peniche przerobiona na hausboat
www.vivreapleintemps.com/images/peniche.jpg

więcej na ciekawej stronie tej barki: http://www.bateau...trice.com/
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Tak zgoda jest to Buster 800,ale pisałem do Kol.Blues-66.
Pozdrawiam.
Z
zwierusinskiNowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Moim zdaniem to jest to Buster 800
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Blues-66.Popieram jest ładne i niedaleko mnie budowane.
Pozdrawiam.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.