O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Port Koźle - zagadkowy herb

Ostatnia aktualizacja 16 lat temu
M
Marian JanasPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Zamieszczenie informacji o tych herbach przypomniało mi, że w nieistniejącym już miesięczniku "MORZE" była taka rubryka "Domy pod okrętami". Z wrocławskich akcentów pamiętam okręt który widnieje na budynku który jest w sąsiedztwie obecnego hotelu "Wodnik" przy ulicy na Grobli. Budynek ten jest po prawej stronie hotelu patrząc w kierunku Odry. Budynek ten został ostatnio gruntownie odnowiony ale wspomniany okręt w dalszym ciągu na nim się znajduje.
Pozdrawiam Marian Janaś
Adam ReszkaAdam ReszkaUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Tak, Panie Januszu! To są kłosy zboża, czego nie dostrzegłem uprzednio i co mnie jeszcze bardziej utwierdza w przekonaniu o związku tego herbu z dawnym handlem zbożem i młynarstwem.

Pozdrawiam - ARes.
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano 16 lat temu
Wielce Szanowny Panie Adamie
Pana domysły są ze wszech miar uzasadnione zwłaszcza jeśli uwzględnimy identyczny herb na obiekcie tego samego przeznaczenia we Wrocławiu. To co Panu skojarzyło się z piórami, mnie przywołało na myśl kłosy zboża, ale ta różnica nie zmienia trafności Pana domysłów.
Bardzo cenię sobie i dziękuję za wszystkie Pana komentarze, zarówno do tego jak i do poprzednich moich wątków na forum.
Pozdrawiam
Janusz
Adam ReszkaAdam ReszkaUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Ni chciałbym Panie Januszu wciskać nikomu "ciemnoty", ponieważ w tej kwestii lepiej byłoby, gdyby podjął ją jakiś doświadczony heraldyk. Niemniej jednak podzielę się moimi domysłami i powiem, że herb ten moim zdaniem należał do cechu młynarzy i handlarzy mąką lub zbożem. Wskazuje na to symbol wiatraka, cechowy kapelusz z piórami i żaglowiec jako godło żeglugi i spławu. Nie jestem w stanie rozszyfrować litery "K" na żaglu, ale nie dotyczy to Koźla, ponieważ w czasach dawnych byłaby to litera "C". A swoją drogą zwrócenie przez Pana uwagi na ten "zagadkowy herb" jest niezwykle cenne!

Dobrze byłoby gdyby do komentowania tej kwestii włączył się ktoś kompetentny.
Edytowany przez Adam Reszka dnia 09.10.2010, 16 lat temu
B
behemotPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
We Wrocławiu, przy ulicy Rychtalskiej nad Kanałem Miejskim stoi poniemiecki elewator zbozowy z identycznym herbem.
http://wroclaw.hy...,foto.html
januszbnjanuszbnDoświadczony użytkownik Doświadczony użytkownik
Dodano 16 lat temu
Zapewne wielu z Was zna ten budynek. Ja też wielokrotnie ostatnimi laty koło niego przepływałem, ale dopiero wczoraj zauważyłem ten, dla mnie zagadkowy, herb. Czy ktoś może na ten temat powiedzieć coś więcej.

www.kanalgliwicki.net/apis/herb2.jpg

Zdjęcie zrobione z dużej odległości. Zoom cyfrowy pogarsza jakość.

www.kanalgliwicki.net/apis/herb1.jpg

Proszę zwrócić uwagę na znakomicie zachowane kolory pomimo upływu wielu lat.

Janusz
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.