O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Szukanie pracy za granicą!

Ostatnia aktualizacja 11 lat temu
P
PauloNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Zapotrzebowanie na wykwalifikowaną kadrę rośnie, ja dla przykładu mam polskiego marynarza, nie posiadam książeczki niemieckiej, mówię tylko po angielsku i po mino tego jakieś propozycje z zachodu się pojawiają, nawet jedna z belgijskich firm zaoferowała pomoc w wyrobieniu niemieckiej książeczki..
B
Bartosz BalwierzPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Paulo wyrobienie niemieckiej ksiazeczki to zaden problem, nawet latwiej niz u nas, musisz miec tylko badania, tylko ze na ren za polskiego marynarza chca dawac tylko deksmana ale to tez zalerzy od urzednika
Nie ma fachowca nad Zeglugowca!
P
PauloNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
W rzeczy samej, liczę się z tym, że zostanę deksmanem.. cóż mogę zrobic, jakoś zacząć trzeba.. ale z urzędnikiem będę trochę polemizować..:) co do badań to planuje zrobić w Polsce, następnie udać się do przysięgłego i w urzędzie załatwić wszystko w jeden dzień (jeśli się uda).. muszę tylko dokładnie wiedzieć jakie to badania, żeby się spodobałby niemieckim lub holenderskim urzędnikom.
B
Bartosz BalwierzPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Paulo, odradzalbym zrobienie badan w Polsce, moze to byc tylko strata pieniedzy i czasu. Ja zmienialem ksiazke w Duisburgu. Najpierw plywalem po renie z polskim bosmanem i przy paru kontrolach nikt nic nie mowil dopiero po 2 latach sie doczepili. Bylismy akurat w ludwigshafen i tam poszedlem do uzs i tam powiedzieli ze ok, ale na ren wpisza mi deksmana mimo ze juz jako bosman mialem praktyke Wiec im podziekowalem, nastepnie duisburg i spoko przepisal mi bosmana, ale najwazniejsze byly badania w klinice pracy, wszystko mi przebadali, nawet po jajach macali dobrze ze do dupy nie chcieli zajrzec :) Koszt 100 erykow 3 lata temu. Dlatego mozesz miec problemy z polskim zaswiadczeniem, ale mowie wszystko zalezy od urzednika, a jesli znasz angielski to sprobuj zadzwonic najpierw, oni tam raczej wszyscy w urzedach tez po angielsku gadaja Pozdro
Nie ma fachowca nad Zeglugowca!
P
PauloNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Masz racje, to trochę niepewna metoda, zadzwonie jak sugerujesz do Disburga i do Minden dla przykładu i popytam czy zaakceptują tego typu wyjście.. Będąc cały czas bez pracy itd. nie mogę specjalnie się udać do Niemiec po książeczke z róznych przyczyn... dopiero kiedy znajdzie się oferta pracy zrobię książeczkę w drodze na jednostkę.. inaczej nie dam rady:(
W Ludwigshafen potraktowali Cie bardzo niesłusznie, powiedziałbym ch..... z bosmana zrobić deksmana...? absurd
pozdro
S
sir_mateuszNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
cos nie chce mi sie wierzyc ze szkola nic nie daje
Piotrek1471Piotrek1471Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Nooo...już tak człowieka nie zniechęcajcie.Uważam,że imponująca jest determinacja z jaką dąży do realizacji swoich marzeń a tak między"Bogiem a prawdą" niewiele się od niego różnimy bo przecież wszyscy marzymy o realizacji przesłania jakie z sobą niesie nasz Wirtualny Statek - i oby ta misja nie pozostała tylko w sferze marzeń
Miłego dnia -Mietek
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu

Cytat

cos nie chce mi sie wierzyc ze szkola nic nie daje

Tak nie napisałem. Szkoła daje bardzo dużo, zwłaszcza taka,która nauczy Cie pracy w zawodzie. Chodzi o to,że na łodziarce potrzebny i konieczny jest młodszy marynarz,marynarz,sternik oraz szyper.
Wiesz, fajnie jest jak marynarz lub kapitan jest magistrem lub doktorem, tylko nie zapominajmy,że ten magister na barce musi być wykwalifikowanym marynarzem. Jeżeli UM w Szczecinie nauczy Cie tego to ok, natomiast jeżeli nie to i tak będziesz musiał zaczynać od początku, wszystkiego się uczyć. Natomiast studia bezapelacyjnie przydadzą się jeżeli zdecydujesz się pracować w administracji śródlądowej. Dlatego napisałem,że twoja droga jest okrężna. Najpierw studia a potem znowu nauka już na pokładzie.Zeby dojść do marynarza, na Renie trzeba mieć wypływane 3 lata. Czyli 5 lat studiów + 3 lata praktyki = 8 lat.
A gdyby zmienić kolejność czyli najpierw praca a potem lub w trakcie studia daje 3 lata-najkrótsza, tak mi się wydaje, "ścieżka"

Pozdro i powodzenia
B
bielenuisNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Witam,
sir_mateusz- od niedawna, dzięki kilku osobom właśnie z AM absolwenci ŻŚ, po odbyciu pół rocznej praktyki mogą podchodzić do egzaminu ze sternika (tylko praktyczny), także już nie jest tak ze nic nie daje. Co prawda za granicą sternik zostanie zdegradowany o stopień, ale to też zawsze coś.
Sam niedawno otrzymałem dyplom inżyniera i dzięki praktykom co wakacje już niedługo będę mógł ubiegać się sternika.
Warto w trakcie studiów też wyroić sobie niemiecki Schieferdienstbuch.
Pozdrawiam=]
P.S.

Cytat

A najgorsze jest to, że z tego co wiem,to oni nawet żadnych praktyk nie mają, więc może trochę teorii ( piszę może bo nie wiadomo kto tam będzie uczył )ale jestem przekonany, że poziom wiedzy będzie niższy niż we Wrocławiu,Nakle czy Koźlu.

Nie był bym tego taki pewien i zamiast pisać bzdury i zniechęcać kolegę to lepiej zasięgnąć informacji u źródła i dowiedzieć się jak jest naprawdę.
P
PetroPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Czy na AM w Szczecinie można już robić inżynierskie zaocznie lub eksternistycznie?
R
robolNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
witam czy komus udalo sie uzyskac prace za posrednictwem Oceawide Poznan i jak na tym wyszedl pozdrawiam
T
ted35Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Panowie i Panie szukający pracy:) nikt nie pisze jak to jest no ale zacznijmy temat mam nadzieje że admin się nie zdenerwuje bo to będzie monolog. Zacznijmy jak dzwonisz do armatora upewnij się że ty go rozumiesz i on!, póżniej wychodzą tylko problemy manewry śluza cumowania itp czujesz się orłem to ok masz intuicje też ok ale zawsze wychodzą nieporozumienia, co do panów i pań nurków stoczniowców spawaczy mechaników no i po kursach morskich to bryndza tu i tak na to nie patrzą bo i nie trzeba po co na rzece itr p,poż itp nie wiem jak zrobisz cw ale im tylko zależy na tym abyś miał praktykę na barce.no i lecimy dalej podpisując kontrakt warto sobie przetłumaczyć masz w tedy papier ja osobiście mam kontrakt cao +nadgodziny + transport limit 100e, szamka na mój koszt ,broń boże nie mów sir(filipini) jeśli mówią do ciebie po imieniu to ty też nie daj się zgnoić i za straszyć jeśli właściciel to gnój lepiej uciekać (mam praktykę 3dni na burcie:))zawsze coś znajdziesz rób swoje jak potrafisz najlepiej to lubią jeśli nie umiesz lub nie rozumiesz zapytaj się to nic nie boli a wyjdzie na twoją korzyść :)nie pytaj co masz robić z nudów zawsze możesz myć barkę po 17 korzystaj z internetu wchodz na strone jw:) a tu pomocna strona http://www.vaartm...
Elzbietka marynarzElzbietka marynarzUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
ja pozwole sobie dodac....uczcie sie jezyka...ja wiem ze duzo z was rozmawia po angielsku ale niezna wszystkicz tecznicznycz nazw i to czesto prowadzi do komplikacji z obu stron. pozdrawiam...
M
matrosUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
hej Tadziu ,masz rację popieram i pozdrawiam Ciebie i całą naszą brać żeglarską.
matros-str Krzysiek Skwara +48790488121 bunkerbarge ANTVERPIA
K
Kamil PieciunNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Witam.Jestem nowy wiec z gory przepraszam za bledy jesli takowe beda.Zaczne od tego ze kilka dni temu zrobilem papiery potrzebne do pracy w zegludze srodladowej,mam mlodszego marynarza i ksiazke pracy oprocz tego znam angielski w stopniu powiedzmy dobrym.I teraz pojawia sie magiczne pytanie gdzie szukac pracy ??przez agencje czy przez armatora??i czy wogole jest szansa na podjecie pracy.Dziekuje z gory za kazda odpowiedz.
domel-d4domel-d4Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Witam
Z tego co się orientuję w tej chwili może być Ci ciężko ze znalezieniem dobrej stałej pracy na masowcach w Holandii. Wszystko ze względu na "kryzys". Holendrzy narzekają na ceny frachtów, które są bardzo niskie, pracy mało. Zdarzają się postoje, Filipińczycy są tańsi i pracują po kilka miesięcy na burcie. Ja sam od roku nie mam zmiennika /moja łódź ma 135m/ i ostatnio się dowiedziałem, że nie ma szans by kogoś przyjęto. Do tego na jednostkach pływających po Renie preferowana jest znajomość języka niemieckiego chociaż to nie jest reguła. Nie piszę tego żeby Ciebie odstraszyć ale ostrzec że cierpliwości będziesz potrzebował. Daniel Kotur
A
ahojkamil10Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Witam!
Czy osoba po technikum żeglugi śrudlądowej dostanie bez problemu prace na zachodze bez znajomości języka niemieckiego?Angielski znam dobrze.
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Bez problemu pracę w żegludze śródlądowej "na zachodzie" dostanie osoba,która: zna j. niemiecki ( lub angielski-jednakże niemiecki jest milej widziany) ma niebieską lub granatową książkę( czeskie są chyba granatowe) i ma doświadczenie w żegludze.
A w Technikum Żeglugi Śródlądowej uczą jeszcze ortografii????!!!
Edytowany przez grzegorz dnia 16.05.2010, 16 lat temu
S
SeehundUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Kiedyś wytknąłem komuś błąd ( Czechtw pozdrawiam Cię bardzo serdecznie) i do dzisiaj jest mi głupio.
@grzegorz: przeczytaj swoje teksty i jeżeli niczego nie znajdziesz to masz problem. Chyba, że lubisz bałagan.
H
hcme76Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Witam wszystkich mam pytanie czy ma ktoś jakieś namiary na czeskie firmy zatrudniające marynarzy śródlądowych z góry dziękuję i pozdrawiam
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.