Mimo wszystko powinniśmy, a może teraz tym bardziej, się zmobilizować i dawać znać o konieczności odnowy naszych dróg wodnych.
Popieram całkowicie wezwanie Adama: MUSIMY BEZ WZGLEDU NA WSZYSTKO WZIĄĆ UDZIAŁ W WYBORACH, aby później nie mieć pretensji do siebie.
Wracając do RDN i mojej propozycji do organizowania się choćby w małe grupki, to ja 18 czerwca wpływam na Wartę w Koninie i udaję się w dół rzeki. Niestety kończę rejs w Stobnicy. Jeżeli toś też ma takie plany to proszę o kontakt na PW.
Pozdrawiam
Tomek
Witam wszystkich wodniaków. To mój pierwszy post, ale forum oraz cały portal znam od dłuższego czasu. W ramach nagrody za obronienie pracy magisterskiej, postanowiłem sobie samemu 'zafundować' (jak się oczywiście obronię, w lipcu) rejs barką z Wrocławia do Szczecina. Oczywiście interesuje mnie wyłącznie wyprawa na barce z jakimś ponadgabarytem nawiązując tym samym do tematu mojej pracy dyplomowej ;)
Edytowany przez maxvong dnia 08.05.2010, 16 lat temu
Wygląda to tak:
1/ nie ma żadnych materiałów do kolportowania. Trzeba by je dać do drukowania. Nie ma na to pieniędzy.
2/ za swoje pieniądze wydrukuję dwa transparenty o treści: Rejs Dobrej Nadziei - Stop degradacji polskich szlaków wodnych!
i wywieszę je na relingach po obu stronach jachtu. Wypłynę w swoim czasie i będę korzystał ze szlaków. Ktoś tam przeczyta i chociaż pomyśli: " O co im chodzi?" Może wejdzie do internetu , a jeszcze lepiej na naszą stronę i przeczyta artykuł "Logicznie czy eko-logicznie?", wówczas wszystkiego się dowie...
3/ Już się zaopatrzyłem w stosowne zaświadczenia ( Wydział Ewidencji Ludności Urzędu Gminy, Dzielnicy, Miasta). Dostaje się dwa zaświadczenia ( na dwie tury wyborów) Jednocześnie jest się wykreślanym z listy obwodu głosowania, do którego z racji meldunku jesteśmy przyporządkowani. Dzięki takiemu zabiegowi, przedstawiając zaświadczenie oraz dowód osobisty, będę mógł oddać swój głos w dowolnym miejscu, nawet w przysłowiowej Koziej Wólce, byle funkcjonował w niej jakiś lokal wyborczy. Kłopot niewielki, ale dzięki niemu będę mógł spełnić swoją obywatelską powinność. Robię to po to,żeby po wyborach nie mieć pretensji do "NICH", że źle wybrali...
przylodz napisał/a
Wygląda to tak:
1/ nie ma żadnych materiałów do kolportowania. Trzeba by je dać do drukowania. Nie ma na to pieniędzy.
Witam serdecznie
A może zrobimy tak : nasz Kapitan zrobi skład ulotki myślę że A5 a każdy w miarę swoich możliwości technicznych i finansowych druknie ile będzie potrzebował czy w kolorze czy w czerni tym sposobem będziemy mieli ten sam wzór ulotki do kolportażu.
Pozdrawiam Witek
Ja wydrukuję 2000 szt A5 jednostronnie w czerni w Gorzowie rozdamy ile się da a reszta popłynie dalej. Czekam na projekt.
Edytowany przez witek dnia 10.05.2010, 16 lat temu
Witam Cię Witku!
Masz całkowitą rację. Nie ma innego sposobu. Brak sponsorów i co najważniejsze brak szerszego zainteresowania tą akcją. Najbardziej mnie martwi brak oddźwięku ze środowiska marynarzy rzecznych, którym najbardziej powinno zależeć na powodzeniu takiego przedsięwzięcia. No cóż... Słowo się rzekło, kobyłka u płota...
Rozmawiałem przedwczoraj z Apisem i obiecał, że przygotuje wzór takiej ulotki do pobrania ze strony. Nasz Kapitan jest teraz bardzo zapracowany. Musi pogodzić liczne obowiązki, w tym zawodowe ( czytaj zarobkowe) z tymi, na naszym ( zupełnie deficytowym) statku. Jednak nie mamy się co martwić. Obiecał, więc wzór ulotki będzie. Żebyśmy tylko zdążyli je wydrukować przed 18 czerwca, choć jak tak dalej z tymi opadami na południu kraju pójdzie, to nie damy rady wypłynąć, bo będą powodzie. Na Odrze i Warcie już i tak są wysokie stany wody. Co będzie dalej, zobaczymy.
W związku z trudną sytuacją hydrologiczną na naszych rzekach, nie jestem pewien, czy zdołamy w tym roku choć zwodować swoje łodzie, nie mówiąc już o jakimkolwiek rejsie, a może jednak? Co o tym sądzicie Koledzy?
Jeszcze jest trochę czasu do terminu wypłynięcia.Wszystko jest możliwe,nawet następna fala powodziowa.
Dlatego też ulega zmianie mój plan.
Mam zamiar wypłynąć z Łącka-Przystań YKP Inowrocław na Gopło-Wartę -Noteć-Brdę{Bydgoszcz},powrót na Drogę Foluską i zamknięcie pętli w Łącku.
Taki jest plan-co się uda to zrobimy.
Uważam,że z racji warunków jakie są należy z wielką ostrożnością podchodzić do planowania i korzystać z dróg dobrze znanych aby uniknąć kłopotów.
Zaapelował bym ,aby kto może w terminie zaplanowanym rejsu za akcentował naszą obecność na każdym KACZYM DOLE.
Włodek!!!
Wreszcie kończę przebudowę mojej łodzi i mółbym się wodować, a tu fala powodziowa i nie ma jak. Wszystkie miejsca utwardzone, gdzie mógłby stanąc dźwig są pod wodą. Nie wiem jak to będzie dalej, mam nadzieję, że jednak za tydzień lub dwa będzie możliwość spłynięcia na wodę. Raz wody zbyt mało a tearz zbyt dużo. Ale nie traćmy nadziei.
Pozdrawiam
Tomek
Witam serdecznie
A może zrobimy tak : nasz Kapitan zrobi skład ulotki myślę że A5 a każdy w miarę swoich możliwości technicznych i finansowych druknie ile będzie potrzebował czy w kolorze czy w czerni tym sposobem będziemy mieli ten sam wzór ulotki do kolportażu.
jeżeli dostanę projekt to dołączę się do produkcji i kolportażu w Łodzi. Na chwilę obecną nie wiem jak będę stał z czasem w terminie rejsu i zobaczymy co będzie jak woda opadnie ale jeżeli ktoś ma wolną koję i potrzebuje kogoś z niewielkim doświadczeniem do podawania cum, to proszę o informacje. Pozdrawiam z największej Łodzi w Polsce.
Andrzej
Wygląda na to, że przeciwności losu zaczynają nam się piętrzyć. Najpierw wylewy wszystkich interesujących nas rzek, teraz zdrowie potencjalnych załogantów, oj nie darzy nam się latoś, nie darzy!
Jak to mawiają inni Słowianie: Poczekamy, zobaczymy...
Umieściłem na serwerze skromną ulotkę propagującą Rejs Dobrej Nadziei - jesli możecie - pobierajcie i drukujcie dla potrzeb akcji gdy dojdzie do skutku. Uzupełniłem ostrożnie o temat powodzi (nie można ludzi drażnić ale wspomnieć, że chcemy chronić też infrastrukturę ochrony ppow.
byłem dzisiaj w Marinie Miejskiej w Bydgoszczy i przekazuję : opłata za postój łodzi = 1 metr x 1,50 PLN x doba, w tej cenie jest dostęp do wody, prądu, WC i prysznica dla całej załogi
Jest już do pobrania ulotka, jednak proszę się wstrzymać z drukowaniem jeszcze z dzień, gdyż znaleźliśmy drobną literówkę, którą Kapitan zaraz poprawi.
Wyobrażam sobie to tak:
W Nowej Soli, Cigacicach, Starej Wsi ( pewnie w wielu innych miejscach, o których nie wiem) organizowane są rejsy łodziami i statkami spacerowymi. Postuluję do ich organizatorów, aby w okresie od 18 czerwca do 15 lipca, do każdego wydanego biletu dodawali naszą ulotkę ( należy pobrać ze strony i wydrukować). Może nie wywrą piorunującego skutku, ale efekty będą.
Wodniacy! Szczególnie użytkownicy tej strony! Proszę, żeby każdy wydrukował w sąsiednim punkcie małej poligrafii pewną ilość tych ulotek i podczas swojego letniego rejsu, w każdej sprzyjającej okazji, rozdawał tę ulotką naszym rodakom. To będzie spełnienie przesłania idei Rejsu Dobrej Nadziei. Nie rezygnujmy z idei z powodu przeciwności losu! Zachowajmy jednak takt i umiar, pamiętając, że ludzie dotknięci powodzią mogą źle odbierać naszą akcję.
Pozdrawiam Was Koleżanki i Koledzy! Życzę sukcesów!
Ulotka już poprawiona. Można ją pobrac tu, w tym wątku, pod bannerem akcji widocznym zawsze u góry strony oraz pod artykułem, który otwiera się po kliknięciu w ten banner.
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Koszulki będa wykonane! Sponsor i wykonawca potwierdził choc z opóźnieniem chęć ich wykonania. Potrzebuję szybko zebrać zamówienie. Proszę przysyłać na moje PW zamawiana liczbę i rozmiary. Kasę należy wpłacać na konto podane w odnośniku "Dotacja" w prawym górnym rogu strony. Cena koszulki - 12 zł a więc z wysyłką ok 15 - 18 zł szt.
Andrzej 'Apis' Podgórski
--- Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Nadzieja umiera ostatnia. Bądźcie dobrej myśli. Po krótkim urlopie wracam na Ren, ale oczywiście sercem będę z Wami. W tym trudnym czasie życzenie POWODZENIA mogłoby być nie na miejscu, a więc: sukcesów.
Edytowany przez Seehund dnia 03.06.2010, 16 lat temu
Szanowni Koledzy!
Z przykrością muszę stwierdzić, że planowany przez nas rejs nie może się odbyć. Wygląda na to, że siły natury sprzysięgły się przeciw naszym planom. Stany wód wszystkich głównych rzek w naszym kraju, są wyższe od stanów alarmowych, w związku z tym, żegluga na nich jest zamknięta.
Przepraszam Kolegów Janusza, Witka, Darka, Włodka i wszystkich innych, że umówione z Nimi spotkania muszę odwołać.
Zachęcam jednocześnie wszystkich, którzy chcą i mogą, do kontynuowania naszej akcji "Rejs Dobrej Nadziei" we wszystkich nadających się do tego miejscach.
Adamie,Przeprosiny przyjęte,lecz one są nie potrzebne.Nie Ty masz wionę w tym.
Ja z Załogą{może kompletną}startuje z Noteci w Nątwach{dzielnica Inowrocławia}.W terminie.
Pozdrawiam Włodek!!!
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies