O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Umówmy się na rejs

Ostatnia aktualizacja 16 lat temu
Bosman JozefBosman JozefUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Wbrew wszelkim przeciwnościom ,płyniemy dalej i będziemy nieść nasz manifest przez całą trasę rejsu.Panie Tomku.Nie będziemy tak znów pędzić od rana do nocy.Znajdziemy zawsze czas na miłe spotkania.Jak widać w ostatnim ,Newsie Ziemia Lubuska i w tym Cigacice, miejsce startu naszego rejsu, już zwraca swoja" twarz" ku naszej pięknej rzece Odrze.
Józef Bosman Feliga
przylodzprzylodzWeteran Weteran
Dodano 16 lat temu
Żeby manifest dodany przez naszego Kapitana nie zaginął ( zmieniła się strona), pozwoliłem sobie zacytować go ponownie na tej stronie. Zachęcam do czytania i do czynnego udziału w akcji.

Cytat

Manifest "Rejsu Dobrej Nadziei"

Chcemy jako marynarze rzeczni i turyści-wodniacy zorganizować w dniach 18.czerwca - 15.lipca 2010 akcję propagującą nieskrępowany dostęp do dróg wodnych śródlądowych oraz przede wszystkim ich rewitalizację tak, aby spełniały warunki swobodnej żeglugi, rekreacji i turystyki wodnej. Wyrażamy w ten sposób oddolną wolę zgodną z tezami zawartymi w artykule "Logicznie czy... eko-logicznie". Przeciwstawiamy się zawłaszczaniu praw przez jedne grupy społeczne przeciw drugim .

Idea "Rejsu Dobrej Nadziei" jest bardzo prosta: każdy wodniak, żeglarz, motorowodniak, entuzjasta tratew, łodzi, pływadeł a także marynarz żeglugi zawodowej w podanym wyżej terminie przyłącza się do akcji na swojej jednostce pływającej gdziekolwiek się znajduje przez wywieszenie, przyklejenie flag, transparentów czy transparencików, plakietek, napisów (np. "Rejs Dobrej Nadziei - Stop dewastacji dróg wodnych" ), założenie okolicznościowych koszulek, które będą do nabycia na naszym portalu itd. Mile widziana jest własna inicjatywa, pomysł i dowcip.

Innymi słowy każdy na swojej jednostce odbywa swój "Rejs Dobrej Nadziei" na dowolnie wybranym odcinku, na dowolnym akwenie, sam lub w towarzystwie innych jednostek połączonych w grupki i propaguje hasła będące motywem przewodnim akcji. Nie ma to być jakaś kawalkada jednostek płynących razem w określonym kierunku na określonej trasie. Statki, jachty, łodzie, tratwy i pływadełka uczestniczące w "Rejsie Dobrej Nadziei" będą niosły nasze hasła we wszystkich kierunkach i na wszystkich akwenach - każdy gdzie chce i może. Ważne, że w jednym czasie wody śródlądowe w Polsce zaroją się od entuzjastów żeglugi sródlądowej: tej "małej" - turystyczno-rekreacyjnej i tej "dużej" - towarowo-pasażerskiej domagających się ochrony infrastruktury służącej wspomnianym celom.

Spróbujmy każdy na swoim podwórku uczynić coś aby pozyskać dla tej akcji gminy nadodrzańskie, nadwarciańskie, nadnoteckie i nadwiślańskie. Chodzi o wsparcie medialne, a nawet może (skromne) finansowe np. wydrukowanie materiałów informacyjno-edukacyjnych dla społeczności lokalnych o pożytku płynącym z właściwie pojętej gospodarki wodnej, przeciwpowodziowej i zasadach zrównoważonego rozwoju. Odpowiednie materiały będa wkrótce gotowe do pobrania na stronie internetowej Towarzystwa Entuzjastów Żeglugi Śródlądowej. Ze swej strony zapewniam, że ideę akcji także roześlę gdzie się da.

Jeśli akcja będzie nagłośniona na poziomie lokalnym - zapewne ludzie zechcą przyjść nad rzekę, rozłożyć kocyki, otworzyć piknikowe kosze, pomachać przyjaźnie płynącym statkom, stateczkom, łódkom i tratwom, przeczytać informujące o akcji ulotki, bardziej zainteresować się "swoją rzeką".

kpt. ż.ś. Andrzej Podgórski
zapraszam na mojego bloga:
http://wioslem.blogspot.com/
Edytowany przez przylodz dnia 12.03.2010, 16 lat temu
Dodano 16 lat temu
Manifest przekazałem do kilku zaprzyjaźnionych portali. Proszę też Was, drodzy Przyjaciele! Gdzie możecie, tam przekażcie do zamieszczenia nasz manifest "Rejsu Dobrej Nadziei", wszak to całkiem odmienna formuła od dotychczasowej. Rejs ma być akcją ogólnopolską, nie rejsem pojedyńczej łodzi i o to nam właśnie chodziło!
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 16 lat temu
Dziś troszkę zasmuciła mnie wiadomość podana przez Mariana Janasia o reakcji kajakarzy.... Nic to! Rozesłałem już do wielu osób i instytucji oraz mediów treść manifestu wraz z artykułem wiodącym. Dziś otrzymałem sympatyczną odpowiedź, którą cytuję ku pokrzepieniu serc i na pohybel kajakarzom-ekofilom

Cytat

Szanowny Panie Kapitanie.
Jak najchętniej włączamy się , opublkujemy manifest w kwietniowym wydaniu B&E, oraz powiesimy na naszej www.
Powiadomimy kogo sie da .
Zgłaszamy nasze uczestnictwo do Towarzystwa Entuzjastów Żeglugi Śródlądowej.
Czy widział Pan ostatni nr B&E, np na Targach Wiatr i woda w Warszawie...?
Nie mogłam tam być, ale nasze egzemplarze były kolortowane !

Mogę dosłać pocztą tradycyjną jeśli poznam adres

serdecznie pozdrawiam

Aleksandra Wójtowicz
Redaktor Naczelny "Biznes i Ekologia"
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Dodano 16 lat temu
Pnie Skipperki, Panowie Skipperzy!
Przyszła do nas wiosna!
Niezauważalnie, ale nieodwołalnie. Już niebawem wylegną na szlaki wszystkie jednostki zdolne do pływania. Zdolne też do głoszenia naszej idei RDN Mniemam, że nadchodzący sezon będzie dla nas wszystkich wodniaków, począwszy od pływających na "bele czym", przez kajakarzy, motorowodniaków, żeglarzy, skończywszy na zawodowcach, sezonem przełomowym. Życzmy sobie tego wszyscy nawzajem i pamiętajmy: Tylko nasza obywatelska i wodniacka empatia, także poczucie solidarności doprowadzą do tego, że władze zaczną się z naszą ODDOLNĄ INICJATYWĄ
liczyć. Ponownie zapraszam WSZYSTKICH do propagowania naszej akcji RDN, gdzie tylko to możliwe.
Pozdrawiam Wodniaków i nie tylko...
Adam. :)
Edytowany przez przylodz dnia 21.03.2010, 16 lat temu
Dodano 16 lat temu
Poniewaz ostatnio zgłoszono wymóg dodania do publikacji na temat Rejsu Dobrej Nadziei elemantu graficznego - opracowałem logo Rejsu. Można je stąd kopiować w razie potrzeby

www.zegluga-rzeczna.pl/images/rdn.jpg
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Rozpocząłem przygotowania do sezonu.
Wywietrzyłem,trochę rozkręciłem i pooglądałem.
Wygląda wszystko bardzo dobrze.
W okresie świąt majowych narada organizacyj-na,podział ról i obowiązków.
Wreszcie zobaczę moich załogantów-a Oni mnie.
Spotkamy się u mnie w domu.
Tyle informacji na razie dla Dowództwa.
Pozdrawiam Włodek!!!
Edytowany przez x1109 dnia 25.03.2010, 16 lat temu
P2JP2JUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
> Apis
Logo skopiowane. Razem z Manifestem :)
http://2x20.salon24.pl/165636,manifes...ej-nadziei
Edytowany przez P2J dnia 26.03.2010, 16 lat temu
Dodano 16 lat temu
Bardzo dziekuje - swietna robota. Pisze na niemieckiej klawiaturze - przepraszam za bledy
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
SP2BZWSP2BZWUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
http://pl.wikiped...na_Gwiazda

marina (jak wcześniej pisałem) będzie czynna od 1 kwietnia i wtedy potwierdzę te informacje ale wychodzi na to że postój kosztuje 1mb łodzi x 1,5 PLN x dzień plus 25,- za korzystanie z WC i natrysków/dzień
pozdr. Darek @ IKAR
Dodano 16 lat temu
Dzięki serdeczne za wiadomość. Z całą pewnością, w tym roku zawitamy do tej mariny. Pozdrowionka!
szkutnikamatorszkutnikamatorPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Witam,
Nie mogę znaleźć harmonogramu rejsu.
Czy jest gdzieś dostępny?, może chociaż przebieg trasy i graniczne daty?

Szykuję Bonito na ten rejs - i mam nadzieję zdążyć :-)
Pozdrawiam serdecznie
Adam Kłoskowski
Pozdrawiam serdecznie
Adam
Dodano 16 lat temu
Szanowny Kolego. Nie czytasz postów i nie kliknąłeś w baner "Rejs Dobrej nadziei" na stronie głównej. RDN to nie rejs jednej łodzi, czy nawet kawalkady łodzi. To AKCJA polegająca na tym, że każdy statek, który chce wziąć w niej udział, w okresie od 18. 06. do 15.07.2010, wypływa skąd chce i płynie dokąd chce. Ważne, żeby zaznaczył swój udział w akcji, poprzez specjalne oznakowanie. Wywiesi transparenty z napisami "Rejs Dobrej Nadziei" STOP dewastacji polskich szlaków wodnych itp. Jeśli chcesz się do kogoś dołączyć, lub z kim umówić, nic nie stoi na przeszkodzie. Możecie wybrać sobie dowolny akwen w dowolnym rejonie kraju i tam odbywać swój Rejs Dobrej Nadziei.
Dodano 16 lat temu
Adam pewnie czytał i szuka harmonogramu (bo był, został usunięty ?) żeby zastosować się do tego apelu :
Popieram tekst i ideę, czego wyrazem ma być czynne poparcie w rejsie nadziei Cigacice-Sandomierz. Ludzie, to prawie przez całą Polskę! Przyłączcie się do nas !
pozdr. Darek @ IKAR
Dodano 16 lat temu
Przyznaje, że mój pierwotny zamysł był taki, żeby to był rejs jednej łodzi w towarzystwie innych na trasie Cigacice - Sandomierz, jednak niewyobrażalny wzrost zainteresowania, kazał nam zmienić koncepcję. Kpt. Apis doszedł do wniosku, że zachowamy ideę RDN, ale zmienimy koncepcje organizacyjną. RDN jest AKCJĄ, nie rejsem pojedyńczej łodzi, czy nawet kawalkady. Akcja rozpoczyna się 18 czerwca 2010 a kończy 15 lipca 2010. W tym czasie, w różnych miejscach w Polsce wyruszą na szlaki małe i duże statki, niosąc na burtach przesłanie akcji: "Stop dewastacji polskich dróg wodnych, stąd istnienie harmonogramu stało się bezzasadne. Został on usunięty z postu. Moje zawołanie : Przyłączcie się do nas, jest nadal aktualne, w końcu to ogólnopolska akcja.
Edytowany przez przylodz dnia 31.03.2010, 16 lat temu
szkutnikamatorszkutnikamatorPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Czytałem wszystko 2 razy :-) ale już się sprawa wyjaśniła na priw-ie Szykuję Bonito aby dołączyć do akcji.
Dla ciekawości jutro przychodzą luki dachowe i będę je montował.
Postępy choć mało widoczne są, i prę do przodu :-)
Jutro też przyjdzie kuchenka - czyli zaczyna być widać koniec....
:-)
Pozdrówki dla wszystkich
Adam
P.S.
Ta paskudna zima dała mi prawie 4 miesiące przerwy w pracy nad łodzią.... Ale teraz prace idą pełną parą choć jednoosobowo...
Projektant Bonito był na inspekcji i nie miał zastrzeżeń :-)
Adam
Pozdrawiam serdecznie
Adam
Dodano 16 lat temu
ta choler... zima, Bonito miał być wodowany w marcu :(
pozdr. Darek @ IKAR
tomiltomilUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Mam propozycję dla wszystkich chętnych do udziału w RDN skoro już zmieniona jest formuła i nie ma jednego rejsu a będzie ich wiele.
Aby dać chętnym możliwość przyłączenia się do jakiejś trasy, to może by ci którzy są już zdecydowani wypłynąć podaliby tutaj informacje gdzie i kiedy można się ich łodzi spodziewać, choćby w przybliżeniu. Wtedy nawet ci którzy będą mieli mało czasu, albo znajdą się w pobliżu będą mogli się przyłączyć wzmacniając efekt oddziaływania naszej akcji.
Bo tak mi się wydaje jak płynie razem kilka łodzi z takimi samymi transparentami, czy z tym samym przesłaniem to jest to bardziej zauważalne i silniej działające. Więc jeżeli by taka możliwość gdzieś w Polsce była to warto się spotkać.

Pozdrawiam
Tomek
Dodano 16 lat temu
Drogi Tomku! Podzielam Twoje zdanie. Myślę, że właśnie ten wątek powinien temu służyć. Jeszcze jedno: Można umawiać się za pomocą P.W.
Ktoś podaje trasę i przybliżony termin. Ktoś, komu ten termin pasuje, kontaktuje się z ogłoszeniodawcą i się umawiają konkretnie. Nikt nic nie wie, a rejs jest umówiony! Oto nam właśnie chodzi Koleżanki i Koledzy! :)
Dodano 16 lat temu
Tak się jakoś nieszczęśliwie złożyło, że na skutek znanej nam wszystkim katastrofy lotniczej, RDN zostanie odsunięty w cień wydarzeń politycznych. W tym samym terminie odbędą się bowiem wybory prezydenta RP. Radzę zatem wszystkim rejsowiczom, żeby zaopatrzyli się w stosowne zaświadczenia i wzięli (KONIECZNIE) udział w wyborach, gdzieś na trasie rejsu. Proszę też nie zapomnieć o dowodzie osobistym.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.