zapotrzebowanie na pracowników w tym resorcie transportu jest wciąż bardzo wysokie i niemieccy i holenderscy armatorzy sięgają coraz dalej w poszukiwaniu (już nie taniej :) ) siły roboczej. polacy, czesi i słowacy na statkach pod tymi banderami to codzienność a od niedawna coraz więcej węgrów, rumunów a także filipińczyków zasila nasze szeregi. zwłaszcza ci ostatni pracują na bardzo ciekawych zasadach.
zastanawiające jest że firmy typu ocean wide (polska contractors) wciąż znajdują chętnych na swoje usługi :/
niestety smutnym faktem są również statki owiane złą sławą nieuczciwych pracodawców... myślę że marynrska brać powinna zjednoczyć się w informowaniu kolegów o takich przypadkach i pomocy tym którzy nieszczęśliwie trafili na ich pokłady.
pozdrawiam
L.
To bardzo dużo zależy do kogo się trafi, i jak jest sformułowana umowa o pracę. Ja złapałem haczyk, bo nie miałem w umowie wpisanych godzin pracy, i z tego powodu powiedziałem, że obejmuje mnie normalny system pracy (40 h tyg). Trochę mi się udało poślizgac na tym. Ale to nie u każdego się da. Pozdrowienia w poszukiwaniu pracyB)
Jeśli pracujesz tylko za granicą, to nie musisz nic zgłaszać, ale jeśli zdaży Ci się legalnie pracować w kraju to niestety musisz się normalnie rozliczać z polskim US. (Najlepiej samodzielnie- wiem bo muszę teraz dopłacić domiar:( )
trzeba sie rozliczyc na 100% dowiadywalem sie i w tamtym roku sie rozliczalem,ale jesli nie przepracowales,ani jednego dnia w polsce to zaplacenie podatku Ci nie grozi,ale rozliczyc sie musisz w poskim US.Wejdz na strony www.polonia.nl lub www.kancelariabea... oni Cie rozlicza i odbiora podatek dochodowy dla Ciebie za 10% uzyskanego podatku,takze zalatwia Ci rodzinne i inne dodatki jesli masz dzieci,takze dodatek do skladki zdrowotnej.Pozdrawiam:)
witam wejdz w podtytul podatek tam freelancer napisal numer konwencji o unikaniu podwojnego opodatkowania pomiedzy polska ,a niderlandami www.wehhaga.nl/do... artykul 15 punkt 3 pozdrawiam
Szanowni Koledzy zwracam się z prośbą o wskazówki i przykazania jak zorganizować sobie pracę za granicą. Jestem obecnie na etapie szukania pracy w kraju, ale im dalej tym szanse są na to mniejsze. Wobec powyższego kieruję swoje poszukiwania na zachód. Jakie są szanse na znalezienie pracy samemu, drogą wydzwaniania "po ludziach", czy też lepszą opcją będzie po prostu zgłoszenie się do jakiejś agencji zatrudnienia? Długo nie pływałem, ale już jestem po odnowieniu dokumentów i trochę wypadłem ze środowiska, tak więc większość kontaktów padła. Czy więc dla takiego "kota" jak ja, to będzie dobre rozwiązanie, w myśl zasady - zahaczyć się, poznać kilku ludzi, a potem już wiedzieć gdzie i do kogo pójść?
Cześć Tomek,
ogłoszenie z wczoraj w giełdzie pracy:
Cytat
Potrzebny bosman od zaraz na barkę[Wiwarium].86 metrów.Lub dwóch bosmanów w systemie zmianowym 4 na 4.Wynagrodzenie do uzgodnienia.Kontakt 01776797791.
Dzwoniłeś ? Jeżeli nie to zadzwoń!
Jeżeli chodzi o agencje to zdecydowanie odradzam agencję z Poznania - wielu kolegów się na nią skarżyło. Lepszą opinie ma ISA ze Szczecina, na forum jest wątek na ten temat - poszukaj.
Nie podniecaj się kwotami jakie oferują bo nie wiem dlaczego ale podają kwotę za 2 miesiące - jeden pływania a drugi wolnego. Po prostu podziel przez dwa ;-) No i najważniejsze - ucz się języka, też już było na forum. Trzymam kciuki i melduj jak Ci idzie.
Witaj Tomku.
To moze i ja sie postaram pomoc. Wiec tak. Ja swoja prace znalazlem rzez ogloszenie w holenderskiej prasie (jeszcze wtedy bez jakiejkolwiek znajomosci jezyka). Wiec jest to mozliwe. :) I poponuje przejzec wersje online gazet plus jedna stronka z samymi ogloszeniami wodniackimi.
Witam i ja parę groszy wrzucę tak jak kolega Teos nadmienił poznań nie ciekawy byłem tam ponad rok temu jeden plus że wyrabiają książeczki nie musisz sam załatwiać no ale coś za coś:) Isa nie jest idealnym biurem siedzę u nic trochę stawki jakie podają rzeczywiście dzielisz na 2 plus ty płacisz za transport około 75eryków druga sprawa musisz mieć książeczkę niem lub holenderską bez tego ani rusz.Co doradzić zawsze można pojechać a nóż się znajdzie kapitan który zaproponuje na prywatny kontrakt agencji bulą za starszego 3500e pozdrawiam
Jutro, a w zasadzie dzisiaj w nocy wybieram sie do Szczecina. Plan nastepujący - Navigar, OdraLloyd, Odratrans, Żegl. Szczecinska i Bydgoska - w ramach odtatniej deski ratunku ISA. Zobaczymy co sie da utargowac i złapac:) Własnie spisuje wszystkie adresy i jutro mam troche to obejścia:D Jak wrócę to dam znac:)
witam! w tym roku chce pojsc do akademi morskiej na kierunek zeglugi srodladowej. Chcialbym najpierw zapytac sie Was ile mozna zarobic plywajac u zagranicznych armatorow, a takze jak wyglada to tu w polsce. Interesuje mnie ile mozna zarobic tzw. podsawy + dodatkowo diet, itd. Z gory dziekuje za odpowiedz
Sir Mateuszu,
oglądając profil użytkownika to mam wrażenie, że jesteś bardzo tajemnicza osobą. Jedyne co dostrzegam, to arystokratyczne pochodzenie ;) co się trochę kłuci z Twoim zapytaniem (wszak dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają). Zanim skończysz A.M. zarobki się na pewno zmienią ( na jeszcze lepsze) gdyż wtedy będziemy już wychodzić z kryzysu i transport śródlądowy będzie miał w Polsce duży udział procentowy w ogólnych przewozach. Gratuluję wyboru i życzę wytrwałości!
Między innymi tak się stanie dzięki naszemu forum i osobom, które nieustannie lobbują w tej sprawie. Wiele o tym znajdziesz czytając aktualności, forum, komentarze na naszych stronach. (Czy aby na pewno zrozumiałeś przesłanie mojej wcześniejszej odpowiedzi?).
Zanim zacząłem szuakc pracy przestudiowałem od A do Z całe forum ze dwa razy. Dzięki Wam wszystkie moje wątpliwości zostały rozwiane, wiedza uzupełniona, plan ułożony.
Co postanowiłem..
zaryzykować i rzucić się na bardzo głęboką wodę przy poszukiwaniu pracy za granicą, zwłaszcza w mojej sytuacji łatwo nie będzie.. ale warto!!
Witam, to prawda, jesli chodzi o prace to dalej jest duzo ofert szczegolnie u Holendrow ale trzeba pamietac, ze czesto sa to te same firmy czy statki tzn cos tam nie gra, ale kazdy musi wiedziec sam. Jednak sa to najczesciej oferty dla "bosmanow w gore"
Pozdrawiam
PS wyszukajcie sobie Binnenvaartkrant nl. to internetowe wydanie holendrskiej gazety o ZS w ktorej jest masa ogloszen, kazdy od holendra pewnie zna, pozdro
Odp: Ser Mateusz
A co ty chcesz robic na barce z dyplomem AM na barce bo tu oficerow nie ma i jesli nie bedziesz mial pare lat wyplywane to na renie bedziesz decksmann i dostaniesz np 850€ jesli znajdziesz wogole prace bo problem jest w tym ze tu sa potrzebni mlodzi z duzym doswiadczeniem (praktycznym) i niemiecki perfekt :)
Odp:PanJaworek
Fajnie bedzie, tylko niech ten kryzys minie, dokladnie tak jak to opisales, ja sie juz u szwaba zwolnilem i kupilem barke tylko teraz czekam az mi wreszcie ten kanal wybuduja ;)
To prawda! Studia w niczym nie pomogą. Tak czy inaczej będzie trzeba zaczynać od początku. A najgorsze jest to, że z tego co wiem,to oni nawet żadnych praktyk nie mają, więc może trochę teorii ( piszę może bo nie wiadomo kto tam będzie uczył )ale jestem przekonany, że poziom wiedzy będzie niższy niż we Wrocławiu,Nakle czy Koźlu. Z tych to powodów uważam, że twoja droga do zawodu łodziarza to droga bardzo długa i kręta.Zastnów się nad zweryfikowaniem swoich planów bo w sumie na barce magister jest zupełnie niepotrzebny.
Od dłuższego czasu jedna z agencji Gyron Crew daje bardzo ciekawe ogłoszenia. Wymagają wpisu minimum marynarz w książce a proponują funkcje młodszego marynarza. Innymi słowy szukają wykwalifikowanych marynarzy,którym chcą płacić stawki młodszego marynarza. . Dają bardzo dużo ogłoszeń na frachty.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies