O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

podbicie schifferdienstbuch w Czechach?

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Dzięki Bartosz za pouczający materiał....tylko,że ja mając od 30 lat doczynienia z niemiecką policją wodną ( tak wschodnią jak i zachodnią, a obecnie tylko niemiecką ) mam inne doświadczenia praktyczne.
Oczywiście przepisy i to w formie drukowanej mam na burcie, mam również laptopa i połączenie internetowe z "elwisem" sprawdzając najczęściej stany wody.
Jak już wspominałem wielokrotnie "Schifferdienstbuch" musi być zgodny z zaleceniami ZKR (Die Zentralkommission für die Rheinschifffahrt) o czym mówi § 2.04:

Cytat

" 2. Jedes Mitglied der Besatzung muss im Besitz eines auf seine Person ausgestellten Schifferdienstbuches nach dem Muster der Anlage F oder eines anderen von der Zentralkommission für die Rheinschifffahrt anerkannten gültigen Dienstbuches sein. Diese Person wird als Inhaber des Schifferdienstbuches bezeichnet. Der Inhaber hat das Schifferdienstbuch"

i dalej jest tak:

Cytat

"1. bei erstmaliger Dienstaufnahme an Bord dem Schiffsführer auszuhändigen und
2. ab Ausgabedatum jeweils mindestens einmal innerhalb zwölf Monaten einer örtlich zuständigen Behörde vorzulegen und mit Kontrollvermerk nach Nummer 1 versehen zu lassen"

co w wolnym tłumaczeniu na polski znaczy:

1.że książeczkę trzeba oddać kapitanowi
2.i podbijać ją przynajmnie raz w roku od daty wystawienia.

poniżej jest wyjaśnienie:

Cytat

" Ein Steuermann ist von der Vorlagepflicht nach Buchstabe b befreit, wenn er ein Großes Patent nach der Rheinpatentverordnung nicht erwerben will. Sollte er dennoch später dieses Patent erwerben wollen, dann können nur solche Streckenfahrten berücksichtigt werden, die im Schifferdienstbuch eingetragen und mit einem Kontrollvermerk nach Nummer 1 versehen sind."

co znaczy w wolnym tłumaczeniu:

....że, sternik może być zwolniony z tego obowiązku ( rocznego potwierdzania ) jeżeli nie będzie się starał o dopuszczenie do egzaminu na Patent Reński.

I tutaj kolego masz rację wyjaśniając posiadaczą niemieckiej książeczki, że nie muszą jej potwierdzać w WSA, ale.....dotyczy to Renu i starania się o patent na tej rzece.
Sprytna WSP łabska i kanałowa inaczej interpretuje ten przepis i karze mandatami za nie potwierdzanie rejsów w Schifferdienstbuch'u na tej rzece i kanałach.
Tak też było w przypadku, który ja opisałem.
Nie mam przed sobą przepisów BinSchUO wydanych w formie pisemnej, które znajdują się na moim statku, a ich elektroniczne wydanie jest takie jak je opisałem na podstawie linków, które Ty podałeś.
Zapytałem Cię świadomie gdzie pisze o zwlonieniu w/g BinSchUO dla sterników pływających na tych wodach, a jest ich bardzo dużo i nie tylko Polaków.
Pozdrawiam
Edytowany przez x5 dnia 21.10.2010, 16 lat temu
B
Bartosz BalwierzPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
przeczytaj, Anlage - Anhang II - Technische Mindestvorschriften für Schiffe auf dem Rhein und auf Binnenwasserstraßen der Zonen 1, 2, 3 und 4 für Fahrzeuge, die ein Schiffsattest beantragen - Teil III - Kapitel 23
§ 23.04 Nachweis der Befähigung - Schifferdienstbuch mowi jasno: Es gelten die Bestimmungen nach Anhang XI § 2.04
Jesli ma ktos watpliwosci na jakich wodach, jakiej klasy sie aktualnie znajduje moze przeczytac w wyjasnieniach na poczatku BinSchUO. Przypominam, ze RheiSchUO juz jako osobna ustawa nie egzystuje.
Nie ma fachowca nad Zeglugowca!
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
A´hoy Bartosz!
Jesteś "świerzo" po kursie na Patent Reński i "przeładowany informacjami".Operujesz cały czas paragrafami wyuczonymi na 3 tyg. zajęciach teoretycznych, które są w j.niemieckim nie wyjaśniając ich czytającym i pytającym ( ja nie muszę tego wiedzieć bo znam ten język ), a @kowry zapytał po prostu:

Cytat

witam czy jest możliwość podbicia niemieckiej książeczki żeglarskiej w Czechach i czy badanie lekarskie może być zrobione w Polsce. jak ktoś może udzielić jakichkolwiek informacji poruszę o pomoc. z góry dziękuje. Michał kowry@wp.pl 695637494 GG 4219100
jestem z wrocławia i musze podbic ksiązeczke jezeli ktos ma informacje gdzie najblizej moglbym to zrobic, moze ktos tez bedzie jechal w tej sprawie i czy polskie swiadectwo zdrowia bedzie honorowane to prosze o informacje. dziekuje

Umiejętnością kapitana lub przyszego kapitana powinna być znajmość czytania tekstu i odpowiadania na niego na tyle logicznie,żeby był zrozumiały przez pytającego.

@grzegorz odpowiedział tak:

Cytat

Czesi mieszkają w normalnym kraju i dzięki temu na Renie mogą pływać na swoich narodowych książkach.Ale kiedyć Czesi jeździli do WSA w Regensburgu.A ty mozesz podbić wszystko w Magdeburgu-też nie masz daleko.

@bruno tak:

Cytat

Książeczkę powinno stemplować się przynajmniej raz w roku. W urzędzie mogą zaliczyć Ci tylko rok wstecz. No ale urząd to też ludzie więc różnie bywa

@skipper, czyli ja tak:

Cytat

Witaj Michał!
Postawiłeś dwa pytania w jednym zdaniu.Odpowiem więc na oba:
1.
a/ jest możliwe podbicie niemieckiej książeczki żeglarskiej w Czechach pod waruniem,że pływłeś na ICH drogach wodnych na czeskiej jednostce (pchaczu lub barce).Widziałem już polskie załogi na czeskich statkach.
b/ Czesi doprowadzili po konferencji w czerwcu 2008 r. w Centralnej Komisji Reńskiej w Strasburgu ( taka szansa była również dla Polski.Byłem delegatem ZPAŚ na tą konferencję i przekazałem stosowny raport do MI) do uznania swoich książeczek na Zachodzie.
Generalnie jednak niemieckie książeczki należy podbijać w Niemczech w siedzibach WSA.

2.Badanie lekarskie musi byś zrobione w Niemczech jeżeli jest potrzebne do uzyskania książeczki żeglarskiej (Schifferdienstbuch) lub patentu.

@Bartosz Balwierz, czyli Ty tak:

Cytat

Witam! Chcialem napisac tylko male wyjasnienie w sprawie weryfikacji ksiazeczek, w BinSchUO jest jasno napisane, ksiazki zeglarskie musza byc przedstawiane do kontroli w WSA co 12 miesiecy czlonkow zalogi ze stopniami ponizej sternika. Sternik nie musi przedstawiac ksiazki do weryfikacji chyba, ze potrzebuje udokumentowac podroze do patentu. Wlasnie zrobilem trzy tygodnie kursu przygotowawczego do patentu na Ren, na statku szkolnym w Duisburgu i walkowalismy ten temat. Przy okazji pochwale sie, ze bezposrednio po kursie udalo mi sie zdac egzamin i jestem szczesliwym posiadaczem patentu renskiego z Mannheimu kilometr 424 do otwartego moza.
pzdr

Odpowiedz sobie taraz nam i sobie.Kto z wyżej wymienionych @ odpowiedział prawidłowo na postawione przez @kowry pytanie ?

Moim zdaniem kończąc Techniku Żeglugi Śródlądowej nie potrzeba kursów.Są one dla ludzi z "lądu" i tych, którzy chodząc do szkoły żeglugowej nie przykładali się zbyt mocno do nauki zawodu. Przecież szkoła powinna Cię przygotować do egzaminów, w przeciwnym razie nie ma sensu tego rodzaju edukacja.
Chyba, że ma się sponsora i czas, ale czas to też pieniądze....

Do @kowry:
Michał jednak powinieś "podbić" swoją książeczkę może nie w Czechach, ale w niemieckim WSA i tam udzielą Ci dalszych szczegółowych informacji.
Polecałbym WSA Minden, gdzie pan Göttsche rozumiejący również po polsku udzieli Ci wyczerpujących informacji i pokieruje Cię dalej w drodze na twój przyszły kapitański patent.

Cytat

WSA Minden Herr Göttsche unter der Ruf-Nr. (05 71) 64 58 - 13 60 oder E-Mail juergen.goettsche@wsv.bund.de
B
Dodano 16 lat temu
Wiesz co Skipper nie chce mi sie wiecej na ten temat pisac, ten post zaczal sie od czegos innego ja odpowiedzialem, ty cos zapytales i tez odpowiedzialem i tyle, a ty zaczynasz ze nie oplaca sie robic kursow i cos tam jeszcze Plywaj sobie swoim stateczkiem dalej po kanalach i plac za rzeczy ktore nie powinienes. Pewnie zostane teraz napietnowany na tym forum za to co teraz napisalem ale spotkamy sie w realu to pogadamy, a ty oficeruj dalej na forum w pieknej koszuli z pagonami.
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Nikt Cię tutaj nie będzie napiętnował Bartosz.
To jest wolne forum w wolnym kraju.Twoje informacje są cenne dla tych,którzy nie znają zmieniającej się sytuacji w Europie żeglugowej.
Nie wiem czy wam mówiono na tym kursie (nie powiedziałem, że był nie potrzebny, tylko że nie powinien być potrzebny dla absolwentów szkół żeglugowych ), że planowany jest tylko jeden paten europejski, takie "prawo jazdy"?

Z inicjatywą tą wyszła w 2006 r. Centralna Komisja Reńska.
W pierwszym etapie narodowe patenty rzeczne miały być uznane na Renie, tzn. posiadacz bułgarskiego,czeskiego,polskiego (tylko, że nasze ministerstwo MI w 2008 r. nie dosłało odpowiedniej dokumentacji do ZKR i nie rozpatrywano polskiego wniosku) , rumuńskiego, serbskiego, słowackiego, węgierskiego patentu A po odbyciu 16 rejsów na tej rzece automatycznie zwolniony ma być z egazaminu na Patent Reński i będzie mógł prowadzić statki bez wymiany patentu.
Tak jest już obecnie na wszystkich kanałach i rzekach oprócz Renu i Łaby, gdzie obowiązują jeszcze "rozszerzenia" patentów.
Nie wiem jak będzie z Dunajem.

Oczywiście,żeby spełnić ten warunek wszystkie europejskie szkoły żeglugi muszą szkolić swoich adeptów tak jak to robią Holendrzy i Niemcy.Wtedy nie będą potrzebne czasochłonne i bardzo drogie kursy dokształacające.

Jednak lobby jakie posiada Duisburg ( Schiffer-Berufskolleg RHEIN oraz Atlas Schiffahrt pana Rolf'a Karmineke) nie chcą pozwolić na stratę swoich zarobków ( 1800 euro od kursanta).

Byłem wspólnie z kpt. Grzegorzem Nadolnym ze szkoły żeglugi w Nakle ( z Koźla nie było przedstawiciela) na konferencji Centralnej Komisji Reńskiej w Strasburgu poświęconej właśnie szkoleniu i patentom.
Najprawdopodobnie już za 5 lat taki program zostanie wprowadzony w życie a europejskim językiem manewrowym ( tak jak w lotnictwie i na morzu) ma być j.angielski.

Odnośnie mojego zdjęcia w mundurze,które umieściłem w swoim awatarze to po prostu mam prawo do jego używania.
Zdjęcie to zostało wykonane na VI Zjeździe Absolwentów TŻŚ Wrocław, na którym był też obecny ( w mundurze ) mój kolega pan Grzegorz Nadolski z-ca dyrektora TŻŚ Kędzierzyn-Koźle (chyba znasz tego pana ?) oraz wielu innych znanych w polskiej ( i nie tylko ) żegludze kolegów kapitanów.
Nie wiem czy zauważyłeś,że na moich pagonach są 3 a nie 4 złote paski ?
Powiesz zapewne, że to błąd, ale ja odpowiem, że... nie.
No właśnie czy znasz też na to pytanie odpowiedź?

Pozdrawiam i głowa do góry młody kapitanie.
Edytowany przez Apis dnia 24.10.2010, 16 lat temu
S
SeehundUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
@Bartosz Balwierz. Gratuluję zdobycia PATENTU. Potwierdzenie znajomości tak długiego odcinka Renu budzi szacunek!
Edytowany przez Seehund dnia 28.10.2010, 16 lat temu
B
Dodano 16 lat temu
wielkie dzieki Seehund, jest tego troche, dla nie-Niemca mieszaja sie te nazwy, ale jesli pare miesiecy wczesniej czlowiek zacznie sobie to wbijac do glowy to z czasem uklada sie to w konkretna calosc. Chcialem jeszcze zaznaczyc, ze komisja jest generalnie po stronie egzaminowanego, pomagaja i rozumieja stres pod jakim czlowiek stoi takze nie wszystko to takie straszne, z reszta jak ze wszystkim, pozdrawiam
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Skipper -wyluzuj, nie spinaj się tak. Nie ma sensu.Jak to powiedział Kwinto w Vabanku do "Spiętego"- rozepnij się. Nikt tu nie podważa twoich kompetrencji, twojej wiedzy czy umiejętności.
Nie chcę cytować twoich wpisów ale to Ty zapytałeś Bartosza o paragraf, więc nie miej do niego pretensji,że operuje paragrafami. Spełnia twoją prośbę.
Ja również przyłączam się do wypowiedzi Seehund-a.
Pozdrawiam
Grzegorz
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
@grzegosz życzę Ci,żebyś miał ....tyle luzu co ja.

Nie jestem encyklopedią żeglugową i o wielu przepisach obowiązujących na europejskich drogach wodnych nie wiem.
Każda informacja dla kapitana ( Schiffsführer'a) podana na tym forum i nie tylko tutaj jest ważna i przydatna.
Oczywiście najwięcej wiadomości mają "świeżo upieczeni" absolwenci wyższych uczelni, szkoły średniej lub kończący tylko kursy uzupełniające, np. na patent reński czy ADNR a od nowego 2011 r. już tylko ADN (zobacz na forum mój post).

Jako pierwszy złożyłem gratulacje Bartoszowi:

Cytat

A'hoy Bartosz!
Gratulacje i witamy w "clubie reńskim".

i zadałem mu kilka pytań, min:

Cytat

A'propos sterników, podaj proszę konkretny § bo jak to napisałeś:
"w BinSchUO jest jasno napisane, ksiazki zeglarskie musza byc przedstawiane do kontroli w WSA co 12 miesiecy czlonkow zalogi ze stopniami ponizej sternika. Sternik nie musi przedstawiac ksiazki do weryfikacji chyba, ze potrzebuje udokumentowac podroze do patentu"
,żeby więcej nie płacić mandatów za brak znajomości prawa.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Bartosz dał odpowiedź akademicką :

Cytat

O tych ksiazkach, podbijaniu ich itd mozesz przeczytac w BinSchUO - Anlage - Anhang XI - Kapitel 2 - § 2.04 a wszystkie ustawy, RheinSchStrPV

Nie znałem tego załącznika XI, który obowiązuje od 2008 r. i dzięki Bartoszowi znalazłem go i zapoznałem się z nim.
Jednak problem jaki miał @kowry i zadał pytanie na początku tego tematu był całkiem inny:

Cytat

witam czy jest możliwość podbicia niemieckiej książeczki żeglarskiej w Czechach i czy badanie lekarskie może być zrobione w Polsce. jak ktoś może udzielić jakichkolwiek informacji poruszę o pomoc.

Dlatego też nasza dyskusja skończyła się na przyszłowiowych "manowcach".
Pozdrawiam wszystkich dyskutantów.
Edytowany przez x5 dnia 06.11.2010, 16 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.