O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Dokumenty i certyfikaty

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
T
ted35Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 19 lat temu
Witam wszystkich po długiej przerwie ,szukam dalej pracy na śródlądziu mimo że od ostatniego postu upłyneło sporo wody:) dalej marynarz na morzu:( znalazłem firmę w czechach prowadzi ją pan Rudolf ,i tu mała niespodzianka potrzebne papiery niemieckie + coś na ren ,i tu proszę o pomoc jak za to się zabrać?oczywiście polskie świadectwa posiadam.Dziękuje za pomoc
S
SzaflikPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 18 lat temu
Hm,ciekawe.Ja wyrabiałem w Minden,musiałem robić tam badania lekarskie-urzędnik powiedział,że zaświadczenie może wystawić lekarz niemiecki,francuski,holenderski ale w żadnym wypadku polski.Polska ksiazeczka rownież go nie interesowała.Unia unią,ale Niemcy nas nie kochają.:)
johnyjohnyPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 18 lat temu
A to ciekawe widocznie to wszystko zależy od woli "urzędnika"
Porobiłem ksero wszystkich papierów,łącznie z dyplomem ukończenia szkoły żeglugowej.Miałem nowe polskie św.zdrowia.10 eryków plus zdjęcie np.do
paszportu.kpt."B" zakwalifikowali jako stuurmana na Ren.Nie protestowałem
bo wiedziałem że na renie spada się o stopień.Mnie to satysfakcjonuje.
Polecam Duisburg oraz Manhaim,znam gości co wymieniali patenty ale w Berlinie.Z tą książeczką spoko o pracę.Zresztą na polską też nie ma problemu.
A tak ,jeśli chodzi o tych kolegów z morza to czasem lepiej przemilczeć
,myślę ze to specyfika pracy decyduje o tym że "obcy" wolą marynarzy
słodkich wód. Cenią też sobie bardziej "szprechających" niż "spikających":D
johny
M
MaschinistNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Witam koledzy, pytanko raczej retoryczne niz rzeczywiste:|
Jak to jest wlasnie z tymi naszymi polskimi ksiazeczkami pracy :(
No bo kurde z jednej strony politycy trabia ze my to juz i owszem na poziomie europejskom i w ogóle... a z drugiej jakos nie moge sie "przebic" ze swoja polska ksiazka dalej. Od 3 lat sie nia posluguje w Niemczech i Holandii ale teraz to juz przybiera niepokojace rozmiary .
Wiem ,wielu powie ze po co zawracac glowe, wymienic na niemiecka i z glowy. Ale z drugiej strony po co mamy polskie dokumenty, idac tym mysleniem zmienmy tez polskie paszporty i dowody, po co nam nasze jak obce sa "lepsze" i honorowane wsród obcych instytucji !?
Do tego ten wpis na plywanie po Renie, UZS nie chce miec z tym nic do czynienia ,bo nie ich teren a Np:Wasseramt Duisburg proponuje od razu wymiane bo w polskie nie wolno im nic wpisywac :o
Kólko sie zamyka a Polizei karze. czy ktos moze mi wytlumaczyc o co w tym wszystkim chodzi, bo mysle ze jednak nie o kase :p
Moze to w koncu jakis sygnal do naszego odpowiedniego ministerstwa??? Pozdrawiam wodniaków- malkontent B)
R
Rafal DzikiewiczNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Koledzy marynarze podpowiedzcie czy mozna nie jadac do holandii wyrobic sofii numer a jak mozna to jak prosze o pomoc
M
matrosUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
dokladnie nie wiem czy mozna,ale zadzwon do kancelaria bean w holandii oni prowadza tlumaczenia i rozliczenia finansowe dla polakow pracujacych w holandi i belgii takze moje i jeden kolega mi mowil ,ze oni wyrobili nr sofi jego zonie tel do nich 0717182144 ciezko do nich sie dodzwonic mozesz takze na skype ,,kancelaria podatkowa bean.Pozdrawiam
matros-str Krzysiek Skwara +48790488121 bunkerbarge ANTVERPIA
R
Rafal DzikiewiczNowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
dzieki wielkie matros
M
Marek MierwaNowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Wyrabiałem książkę niemiecką w Minden.Płaciłem 10 lub 15euro i do niemieckiego lekarza nie musiałem iść,pokazałem tylko swój dowód osobisty i polski patent.
mnsbmnsbPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Marku zbadaniami jest tak, że w Twoim przypadku jako, że wyrabiałeś niemiecką książkę mając już polski patent kapitana to zgodnie z niemieckimi przepisami o tym iż kapitan do 50-go roku życia nie powtarza badań co 2 lata jak u nas - nie musiałeś ich robić. Wiem to z własnego doświadczenia sam byłem w takiej sytuacji, koszt 10 Euro za książkę.
Marek "Baśka" Barbara
Vż 1991 TŻŚ Koźle
R
RysiekUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Mam do kolegów dwa pytania?
Kto wyrabiał niemiecką książkę i dokumenty przez OCANWIDE w Poznaniu?
Jak to wyglądało?
Pozdrawiam
M
Dodano 16 lat temu
wlasnie ja Rysiu i dalem Ci odp.Bedziemy w kontakcie.Pozdr
domel-d4domel-d4Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Numer sofi załatwiają za ok. 50 PLN biura zajmujące się zwrotem podatku z Holandii.
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 16 lat temu
A czy sofi numer ma jakiś termin ważności czy też jest dożywotni ?
M
michal 11Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Rotterdam; 010 - 290 44 44; Laan op Zuid 45, 3072 DB ROTTERDAM dla matrosów wyrobią na miejscu[ 15 minut[/small] musisz mieć dowód i paszport a najważniejsze kto cie zatrudnia i tu jest problemik bo kapitanowie nie życzą sobie podawania adresu dom lecz statku a pani w urzędzie tego nie rozumie przed zamustrowaniem możesz to zrobić to zaden problem pozdrowionka
MICHAL
P
PilasuPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu

Cytat

domel-d4 napisał/a:
Numer sofi załatwiają za ok. 50 PLN biura zajmujące się zwrotem podatku z Holandii.
jA ROBIŁEM SOFIE NR I JEST ON BEZPŁATNY! Nie płaci się za coś jeśli jest to bezpłatne. A i tak trzeba się wstawić osobiście do okienka, pokazać swój dowód osobisty i wypełnić formularz który jest po polsku.
Wystarczy zadzwonić na info linie umówić się na dowolny termin i po 15 minutach każdy na swój Sofie nr. Jest to dożywotni numer podatkowy tak jak nasz NIP.
Edytowany przez Pilasu dnia 05.02.2010, 16 lat temu
W
wojnaNowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Witam , mam pytanko jestem motorzysta wachtowym,i interesuje mnie praca na barkach. Macie moze jakies pojecie czy biora tam mechanikow ? A jesszcze jedno, jak mam zrobic sobie ta ksiazeczke SCHIFFERDIENSTBUCH ?
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 16 lat temu
Witaj,
proponuje przeczytać wątek http://www.zegluga-rzeczna.pl/forum/v...ead_id=776, wtedy zrozumiesz dlaczego nikt nie odpowiada na Twoje pytanie.
M
Dodano 16 lat temu
biora np: na pchacze Verhaveny w holandii i nie bedziesz mial klopotow z jezykiem bo holendrzy po angielsku mowia dobrze, takze na statki wycieczkowe potrzeba motorzystow i mechanikow,moj kolega 1szy mechanik z morza ostatnio dostal prace na holowniku w Roterdamie 4/4 tygtakze dzialaj i na pewno sie powiedzie,a i przedstawic bys sie mogl troszeczke.Pozdrawiam i powodzenia ja juz ponad 3 lata na barkach wczesniej 15 na morzu,jak zrobisz ks.zegl srodl odezwij sie mam posrednika.Trzym sie
Edytowany przez matros dnia 12.10.2010, 16 lat temu
H
heliozzPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
Kolego wpis na Ren uzyskasz w każdym niemieckim lub holenderskim urzędzie zajmującym się wystawianiem książek, jeśli na Renie nie pływałeś pojawi się najprawdopodobniej wpis decksman, który w znalezieniu pracy nie pomaga. Niemcy od jakiegoś czasu honorują polskie książki również na Renie, więc nie kombinuj na razie poszukaj innego pracodawcy, któremu polska książka nie przeszkadza, niech wbije Ci trochę praktyki na Renie, a wtedy np. w Rotterdamie bez większych problemów wbiją Ci marynarza również na Ren.
S
starynowyNowicjusz Nowicjusz
Dodano 14 lat temu
wrócilem do fachu po 5 latach przerwy, i pan w UŹŚ kazał wyrobić mi nową ksiązeczke marynarza wbijając mi młodszego. dzięki starym znajomościom zalatwilem sobie prace na renie, jednakze teraz muszę uzyskać wpis na Ren (strona 5) czy wiecie koledzy ile trzeba miec przepływane aby dostać wpis matroosa? czy widząc doświadczenie na Renie, co prawda nie dlugie bo 4 miesiące, wpiszą mi bez problemów matroosa?
krzysiek
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.