O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Pytanie laika- głębokość na ODW

Ostatnia aktualizacja 12 lat temu
M
maxvongNowicjusz Nowicjusz
Dodano 15 lat temu
Witam serdecznie. Od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie o głębokość Odry na ODW. Niby sprawa jasna i prosta ale z drugiej strony ciekawią mnie konkretne cyfry- google, literatura oraz niektóre osoby związane z żeglugą jasno nie mogą na moje pytanie odpowiedzieć. Sam też nie posiadam łódki ani sondy, aby dowiedzieć się na własną rękę. Zatem najlepszym wyjściem jest skierować zapytanie do praktyków, którzy powinni doskonale wiedzieć jakie to wartości. Chodzi konkretnie o głębokość na WWW (nie chodzi mi o książkowe wartości minimalne dla tranzytu) przy regularnym stanie wody w korycie. Jak to wygląda dla szlaków transportowych oraz dla innych nie-transportowych (np. turystycznych w rejonie Politechniki Wrocławskiej, Mostu Grunwaldzkiego czy jazu Psie Pole) w praktyce? Jaką głębokość posiada basen w Porcie Miejskim oraz zimowisko barek przy Moście Millenijnym przy ul. Osobowickiej? Jaka jest głębokość koryta rzeki na Rędzinie w rejonie budowanego mostu? Mam nadzieję, że pytania nie są za trudne ale może ktoś jest w stanie mi na nie odpowiedzieć. Za odpowiedź serdecznie z góry dziękuję!
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 15 lat temu
Wymienione miejsca są własnie elementami szlaków transportowych i powinny mieć przy średnim stanie wody zapewnioną głębokość tranzytową 180 cm. Nie jest to zadna "ksiązkowa wartość dla tranzytu" ale po prostu minimalna głębokość (bywa więc większa). Oznacza, że statek o zanurzeniu 160 cm MUSI bez przeszkód pokonać dany odcinek.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Jeśli wydaje ci się, że wiesz wszystko - masz rację: wydaje ci się...
Edytowany przez Apis dnia 11.01.2011, 15 lat temu
M
Dodano 15 lat temu
Panie Andrzeju, gwarantowane głębokości są mi znane. Ujmę pytanie może inaczej- Jak ktoś mnie zapyta idąc spacerem wzdłuż Wybrzeża Wyspiańskiego:" jaką Odra ma tutaj głębokość?", to zakałdając, że stan wody jest 'normalny' można spodziewać się tam głębokości jakiego rzędu (pomijając te gwarantowane 180 cm)? Sam jestem ciekaw jak to wygląda w praktyce, ale często mnie o takie rzeczy również się pyta. Poszukałem wczoraj trochę głębiej w google i na forach wędkarskich mówi się o średnich głębokościach 3 metrów (rejon przy moście Sikorskiego), 1-5 metrów w rejonie Różanki oraz 4 metrów przed Jazem Psie Pole. Średnia głębokość dla Kanału Miejskiego to 2,5 metra. To co udało mi się ustalić. Jak wiadomo, wartości te są płynne.

Jeśli chodzi o szlaki transportowe, to rejon PWr, Jazu Psie Pole (od strony mostu Szczytnickiego) czy m. Grunwaldzkiego, to z tego co wiem, nie są czynne szlaki transportowe, którymi płyną załadowane barki. W takim ujęciu napisałem nie-transportowe szlaki, bo ruchu innego oprócz statków turystycznych, mniejszych jednostek oraz sporadyczniej Hydrokrusz jako tako nie ma.
Dodano 15 lat temu
Takie pytania prosze kierować raczej do RZGW. Wędkarze są źródłem mało wiarygodnym - ot choćby:

Cytat

Średnia głębokość dla Kanału Miejskiego to 2,5 metra.

Tak było chyba w trakcie budowy kanału za Niemców - Kanał Miejski jest tak zaniedbany, zamulony i zarośnięty, że trudno nim przepłynąć z zanurzeniem 140 cm.

Wszystko co pan opisał: rejon Politechniki, Rejon Mostu Grunwaldzkiego, rejon jazu Psie Pole to są wszystko szlaki transportowe. To że nie ma ruchu na jakimś szlaku nie oznacza, że nie jest on transportowy - to przecież droga wodna zakwalifikowana do okreslonej klasy i spełniająca określone parametry - w tym zapewniając określoną głębokość minimalną (tranzytową).

Szczegółowe miejsce (o, tu ile jest) trzeba przesondować aby udzielić odpowiedzi.

Andrzej 'Apis' Podgórski
---
M
Dodano 15 lat temu
Głębokość Kanału Miejskiego podałem za wikipedią: http://pl.wikiped.../wiki/Kanał_Miejski_we_Wrocławiu

Czyli rozumiem, że praktycznie na wszystkich szlakach wodnych we Wrocławiu powinna być zagwarantowana minimalna głębokość 180 cm?
Dodano 15 lat temu
Dokładnie tak. Wrocławski Węzeł Wodny jest elementem Odry Skanalizowanej. Piętrzenia (jazy) zaprojektowano i wykonano w miejscach zapewniających uzyskanie na całej Odrze Skanalizowanej od Koźla do Brzegu Dolnego głębokości minimum 180 cm. Co nie znaczy, że w wielu miejscach nie jest więcej.

Zwiekszone przepływy wody regulowane są wiekszymi przepustami na jazach po to aby lustro wody utrzymywać na mniej więcej stałym poziomie (prześwity pod mostami). Dopiero wzrost przepływów ponad stan określony jako WWŻ (Wysoka Woda Żeglowna) powoduje zamknięcie żeglugi i całkowite otwieranie jazów.

Można więc stwierdzić, że w pewnych granicach przepływów głebokości są stałe a zwieksza się jedynie predkośc wody.

Cytat

maxvong napisał/a:
Głębokość Kanału Miejskiego podałem za wikipedią: http://pl.wikiped.../wiki/Kanał_Miejski_we_Wrocławiu

Jest tam wyraźnie napisane, że maksymalne zanurzenie statków wynosi 140 cm.
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Edytowany przez Apis dnia 11.01.2011, 15 lat temu
M
Dodano 15 lat temu
Apropo Kanału Miejskiego znalazłem takie coś (relacja z rejsu motorowego):

Cytat

Dopłynąłem oczywiście pod samą śluzę Miejską (im bliżej - tym więcej mniejszych i większych patyków i kawałków drewna). Zaskoczyła mnie głębokość! Średnio 2,20! Dwa najpłytsze miejsca miały 1,30.
Bardzo miła trasa, jednak płynąc w ślizgu należy wybitnie wypatrywać wędkarzy, gdyż nie są tam przyzwyczajeni do łodzi motorowych.
Z pewnością wkrótce znowu się tam wybiorę!

Taki stan był na maj 2010. Czyli całkiem nieźle.
Dodano 15 lat temu
W maju 2010 była powódź - poziom wód gruntowych był podniesiony - także w Kanale Miejskim lustro wody było nieco wyższe niż zwykle. Ale mniej więcej taka jest rzeczywistość. A powinno być 180 jak podaje się dla CAŁEJ Odry Skanalizowanej. Brak tych głebokości w Kanale Miejskim to efekt ewidentnego zaniedbania obowiązków. Dlatego chce się cały WWW wyłączyć z "dróg wodnych". Po to, żeby nic nie robić....
Andrzej 'Apis' Podgórski
---
Edytowany przez Apis dnia 13.01.2011, 15 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.