O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

zasiłek rodzinny (praca w holandii)

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
ApisApisSuper administrator Super administrator
Dodano 19 lat temu
Informacja dla marynarzy pracujących w firmach na terenie Luksemburga dotycząca zasiłków rodzinnych.Pomimo wcześniejszych odmownych decyzji urzêdów w Luksemburgu, Polakom jak i innym pracownikom tzw "nowych krajów unii" te zasiłki bêdą wypłacane. Warunkiem jest ponowne złożenie kompletu dokumentów, które dostarczyć jest zobowiązany pracodawca, oraz tłumaczeń przysiêgłych wymaganych polskich dokumentów (m.in. aktów urodzenia dzieci, zaświadczenia o nie pobieraniu zasiłku rodzinnego lub wychowawczego na terenie Polski). Nie należy zrażać sie długim czasem rozpatrywania wniosku (w moim przypadku trwało to prawie rok), jak i tym, że czêsto proszonym jest siê kilkakrotnie o dosyłanie kolejnych a nawet dublujących siê dokumentów (niestety nie dosłanie jakiegokolwiek wymaganego dokumentu wstrzymuje procedurê), a jakiekolwiek wątpliwości wyjaśniać faksem i zawsze podawać numer nadany w przez urząd w Luksemburgu. Próby wyjaśniania czegokolwiek przez telefon nie mają jakiegokolwiek sensu a są bardzo kosztowne (wiem z własnego doświadczenia). Warto podjąć te starania, ponieważ po przyznaniu zasiłku jest on wypłacany wstecz do momentu podjêcia pracy (na terenie Luksemburga) lub narodzin dziecka jeśli nastąpiły już po nim.
Informacja na podstawie własnych doświadczeń

Heliozz
Edytowany przez Apis dnia 26.05.2012, 14 lat temu
T
ted35Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 18 lat temu
Witam wszystkich czy ktoś może pomóc w tym temacie? mam wniosek ale tu schody nie wiem czy trzeba robić ksero aktu urodzenia dzieci i tam wysłać z wnioskiem oraz jaka jest procedura załatwiania takiego zasiłku pozdrawiam i dzięki za pomoc

====================================

Witam no cóż sam się dowiedziałem ale podzielę się z wami co i jak
1. podanie do urzędu z numerem sofi
2.europejski akt urodzenia dzieci
3.zaświadczenie o wspólnym zameldowaniu
4.europejski odpis aktu ślubu
5. dokument stwierdzający że nie pobieramy zasiłku
i to na początek cóż najlepiej żeby kasa wpływała na konto żony lub dzieci .
Podam adresik gdzie to wysłać:
SVB-kinderbijslag
P.O. Box 90151
4800 RC Breda
Netherlands
i życzę dużo cierpliwości pozdrawiam
Edytowany przez Apis dnia 26.07.2008, 18 lat temu
M
matrosUżytkownik Użytkownik
Dodano 18 lat temu
hej ted35 wejdz na strony polonii w holandii www.polonia.nl i nast w archiwum ze stycznia 2008 tam jest takze o innych zasilkach,ktore nam sie naleza,ja tez zaczelem dzialac w sprawie zasilku dopiero ze 2tyg temu .pozdrawiam kumpla z Uni Tankers:)
matros-str Krzysiek Skwara +48790488121 bunkerbarge ANTVERPIA
T
tomala79Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
witam!!
Mój syn urodził się w listopadzie zeszłego roku i jak tylko nadano mu pesel zacząłem starać się o dodatek na początku wysłałem tylko podanie bez żadnych kopi dokumentów bo urząd holenderski i tak kontaktuje się z urzędem marszałkowskim danego województwa a oni przysyłają ankietę i wytyczne co trzeba dostarczyć. Trochę to trwało ale w końcu miesiąc temu przysłali mi pieniądze z wyrównaniem od stycznia. pozdrawiam
M
Dodano 18 lat temu
hej tomala79 dzieki za odp.Sory ze spytam ale Ty nie jestes Tomek z Ustki co pracowal ze mna na Bolero?Pozdrawiam:)
T
Dodano 18 lat temu
a siemka zgadza się pracowałem na bolero :)
T
Dodano 18 lat temu
a ty chyba zmieniłeś numer bo coś ostatnio nie mogę sie do ciebie dodzwonić
M
Dodano 18 lat temu
no to fajnie Tomasz musimy kiedys pogadac.Pozdr:)
M
Dodano 17 lat temu
no mi juz pieniazki z holandii na syna przysylaja i dostalem na razie 1050E:)
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.