O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Dokumenty i certyfikaty

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
pingwinpingwinPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
z deksmana do matrosa bez szkoly musisz wyplywac 3 lata po 180 dni czyli 540 dni. Sprobuj zrobic polskiego st. mar. i moze uda ci sie zalatwic w ktoryms niemieckim urzedzie wpis matrosa.
Avalon Passion
R
rafal85Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 14 lat temu
Witam marynarzy,
a czy do wpisu na Ren strona 5 potrzebuje zabrać ze sobą jakieś badania, czy zdjęcia? czy wszystko robione jest na miejscu? (czy może wpis dokonywany jest do książeczki bez zbędnych dokumentów (badania lekarskie, zdjęcie itd)?
janeknbjaneknbNowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
Ja mam doświadczenie morskie jako marynarz wachtowy, na śródlądziu dopiero 2 miesiące jako st. marynarz (głównie na Dunaju). Potrzebuję teraz uzyskać wpis na Ren w polskiej książce. Czy dostanę stopień decksmann, czy uda się zdobyć matroose? Gdzie jest najbliższy urząd od Szczecina (jest to WSV, jeśli się nie mylę?) Co muszę zabrać ze sobą i na jaki wydatek się przygotować?
domel-d4domel-d4Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 13 lat temu
janeknb nie wiem czy masz limit na necie ale na naszym forum te sprawy są opisane dokładnie, tyle że w innym wątku. Poszukaj chwilę a znajdziesz wszystko dokładnie opisane.
Pozdrawiam. Daniel Kotur. mts Pamir ...but why is the rum gone?? Smile
A
Andrzej202Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
Witam,
Jestem zatrudniony na tankowcu przez Luksemburg (mam niemiecką książeczkę ) i dostałem informacje że będziemy musieli przejść ADNR no i mam pytanie czy jest możliwość zrobienia w Polsce czy tylko w Duisburgu i gdzie lepiej zrobić to ADNR.

Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam,
Andrzej
mefiumefiuUżytkownik Użytkownik
Dodano 13 lat temu
od tego roku polski ADN jest taki sam jak niemiecki. w polsce jest taniej, kurs i egzamin odbywa sie w szczecinie , wiecej informacji znajdziesz na forum pt. ADN
Spaß muss sein Wink
W
WojtekNowicjusz Nowicjusz
Dodano 13 lat temu
Witam.Tak dla zaktualizowania tematu,jestem świeżo po wbiciu uprawnień na ren w WSA Dresden.
Badań niemieckich nie potrzeba mieć zrobionych i jeśli ktoś ma Polski schiffferdienstbuch to tam wpisują w rubryczce kwalifikacje pracy w żegludze na renie.Sternika degradują na ichniejszego bootsmann'a.
Musiałem jeszcze okazać że skończyłem szkołę min 4-letnią o kierunku żeglugowym.Inaczej bez tego wpis decksmann.
Pozdrawiam
D
darekvNowicjusz Nowicjusz
Dodano 12 lat temu
Będąc ostatnio na MLK mialem kontrole niemieckiej policji.Po sprawdzeniu wszelkich dokumentów jeden z policjantów stwirerdzil że mój stary łabski patent wydany w 1991 roku jest aktualnie nieważny bo teraz są "jak to on stwierdził" w plastikowej oprawie,Czy ktos z kolegów miał podobmy problem? jesli tak to co powinienem zrobic?:wymieinić na nowy w dowolnum WSA-.jaki jest koszt takiej wymiany,-co powinienem dodatkowo posiadać.Muszę tu nadmienić że w zasadzie pływam po Renie ale warto na przyszłość sie zabezpieczyć.pzd.
janeknbjaneknbNowicjusz Nowicjusz
Dodano 12 lat temu
Witam!
Pytanie w związku z wygaśnięciem rozporządzenia w sprawie kwalifikacji załóg na statkach śródlądowych. Mam wypływane nieco ponad przepisowe 6miesięcy od st. marynarza i złożyłem wniosek o wydanie świadectwa bosmana. Niestety ustawa wygasła i wydawanie świadectw zostało wstrzymane do czasu wydania nowego rozporządzenia.

Jestem nieco 'rozczarowany', gdyż w firmie w której pracuje miałem obiecany awans po otrzymaniu bosmana. Moje pytanie brzmi: czy z wypływaną praktyką ponad 180dni od st. marynarza, wpisem matroose na kanały i Ren mogę wywalczyć bosmana w niemieckim urzędzie? Może będzie potrzebna jedynie wymiana papierów na niemieckie?

Dziękuję za konkretne odpowiedzi i wskazówki, pozdrawiam!
B
bysiek86Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 12 lat temu
Siemka. Mam pytanko orisntuje sie ktos gdzie w hamburgu znajduje sie jakies biuro do weryfikacji ksiazeczki zeglugi srodladowej?Jakies stronki moze macie tez z agencjami pracy w hamburgu oczywiscie na pchacze mi chodzi.dajcie odpowiedz dzieki pozdrawiam
E
egonzeglarzPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 12 lat temu
http://www.firmen...778978.php Witam,tak ciężko wygoglować?na tym portalu jest jeszcze coś takiego jak giełda pracy,pozdrawiam
Eryk M.S ZEUS
P
Piotrek marynarzNowicjusz Nowicjusz
Dodano 12 lat temu
Zaginęła niemiecka książka pracy. Jak wyrobić nową?
Edytowany przez Greg dnia 22.10.2014, 12 lat temu
mirek_galicjamirek_galicjaNowicjusz Nowicjusz
Dodano 10 lat temu
Witam wszystkich na forum żeglugi śródlądowej...
Jest to mój pierwszy wpis na forum a dotyczył on będzie oczywiście jednego z najbardziej gorących tematów wśród marynarzy śródlądowych a mianowicie :

1. dokumenty czyli książeczki żeglarskie pracy...
2. świadectwa...
3. wpisy...
4. urzędy przyjazne marynarzowi jak również mniej przyjazne - krajowe
i zagraniczne

czyli do rzeczy - jestem szczęśliwym posiadaczem polskiej ksążeczki żeglarskiej pracy , polskich świadectw - st.marynarza oraz motorzysty , polskiego świadectwa zdrowia...
wszystkie dokumenty i świadectwa uzyskałem na podstawie mojej wieloletniej praktyki morskiej...

wcześniej bardzo dokładnie przeanalizowałem wszystkie wpisy na forum z których dowiedziałem się co trzeba zrobić aby uzyskać niemiecką książeczke żeglarską pracy i tak upragniony przez wszystkich wpis - marynarz na ren...
serdecznie dziękuje...

a teraz mam trzy pytania/prośby :

1.może ktoś z uczestników tego forum ma aktualny czyli na dziś adres
wsa stralsundzie - telefon na biurko i e-mail do miłego młodego pana
imieniem mathias/mateusz...
z moich informacji uzyskanych z różnych źródeł wynika że urząd wsa
w stralsundzie jest najbardziej przyjazny dla marynarza polskiego we
wschodnich landach - prosiłbym o niego czyli adres z całego serca...
2. druga prośba - może ktoś ma aktualną forme międzynarodowego
świadectwa zdrowia żeglugi śródlądowej / w trzech językach - polski -
niemiecki - angielski...
niech wyśle mi czystą forme na mój adres e-mail...
mirek_galicja@wp.pl
oczywiście z góry dziękuje...
3. prośba trzecia i ostatnia może ktoś z doświadczonych użytkowników
forum napisze mi jaki wpis na ren dostane w niemieckiej książeczce
żeglarskiej pracy mając świadectwo motorzysty...
albo nie dostane bo ren to chyba taka rzeka dla admirałów...

generalnie to by było tyle... jak skompletuje wszystkie dokumenty i zrobie tłumaczenia wybieram się do stralsundu po niemiecką książeczke z wpisami na ren... oczywiście o wrażeniach - sukcesach - szczegółach technicznych powiadomie marynarską brać na forum...

jakby co moje dane kontaktowe :
e-mail mirek_galicja@wp.pl
tel. mobile +48 503 603 958

pozdrowienia dla wszystkich...
Mirek...
Edytowany przez Greg dnia 09.08.2016, 10 lat temu
mirek_galicjamirek_galicjaNowicjusz Nowicjusz
Dodano 10 lat temu
Witam serdecznie wszystkich na forum...
Może ktoś doradzi mi jak uzyskać Holenderski numer identyfikacyjny czyli BSN...
Ludzie mówią że można uzyskać numer BSN przez firmy zajmujące się zwrotem podatku dla ludzi pracujących w Holandii...
Prosiłbym o jakieś informacje - namiary oparte na sprawdzonych przypadkach...
Z góry dziękuje...
Mirek...
S
santorynxdNowicjusz Nowicjusz
Dodano 9 lat temu
Witam, posiadam niebieską książeczkę SCHIFFERDIENSTBUCH wydaną w Polsce.

W Polsce wpisano mi młodszego marynarza w Minden na Ren dostałem w 2014 r. wpis Descmana. Od poczatku wpisy z ksiazki potwierdzane zawsze w Minden bo plywalem u wujka w wolnym czasie jako dodatkowy niepotrzebny czlowiek zalogi. Oczywiscie mam marynarza i mozliwosc zrobienia starszego marynarza (tylko potwierdzic w Minden) i potem w Polsce. Oczywiscie nigdzie nie bylo kursow na starszego marynarza, musialem dobic stazu i zrobic stermotorzyste... mam juz wyplywane dni aby moc wyrobic starszego marynarza (musze tylko potwierdzic w Minden ksiazeczke).

Pytanie: Czy z polskim świadectwem marynarza mogę pływać jako trzeci członek załogi na zestawie pchanym po MKL, Wezerze itd? Według naszej ustawy potrzebny jest Kapitan, Sternik i Marynarz. Jednak nie wiem czy moje dokumenty są wystarczające na MKL a praca czeka.

Pytanie 2: Czy po otrzymaniu starszego marynarza musze starac sie o jakies niemieckie wpisy (nie na Ren, bo tu wiem, że muszę wypływać 3 lata po 180 dni). Teraz mam wyplywane 300 dni.

Jesli ktos z odpowiedzi chce pozostac anonimowy zapraszam do kontaktu malutkimalutki.1925@o2.pl
O
OsaNowicjusz Nowicjusz
Dodano 9 lat temu
witam mam pytanie ile trzeba mieć wypływanych dni na Matrosa na ren?pływam jako Deckmann. pozdrawiam
Łukasz
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.