Cześć Przemo,
jak już pisałem w innym wątku:
"§ 17. Do uzyskania patentu żeglarskiego stermotorzysty żeglugi śródlądowej wymagane jest posiadanie:
1) 12-miesięcznej praktyki pływania na statkach żeglugi śródlądowej o napędzie mechanicznym oraz złożenie egzaminu z zakresu wymaganej wiedzy i umiejętności praktycznych albo
2) stopnia chorążego Marynarki Wojennej lub Oddziału Morskiego Straży Granicznej oraz 3-miesięcznej praktyki pływania na statkach żeglugi śródlądowej."
Zakładam że masz chorążego, natomiast w innym punkcie przepisów można wyczytać że dla uzyskania patentu stermotorzysty praktykę pływania na morzu zalicza się w jednej trzeciej. Czyli jak by nie kombinować to powinieneś dostać stermotorzystę na dzień dobry.
Inna sprawa jak Niemcy znajdą odpowiednik dla tego stopnia ??? ;-)
Życzę powodzenia.
Witam!Miałem taki sam dylemat co mi wpiszą przy wymianie polskich dokumentów na niemieckie.Jestem po szkole ŻŚ we Wrocławiu, co prawda nie pływałem 15 lat ale uzyskałem po szkole bosmana.Gdzieś na forum był temat gdzie najlepiej jechać z wymianą i okazało się że najbliżej mam do Stralsund.Jeden telefon,5min rozmowy i już wiedziałem co ze sobą zabrać.Badania lekarskie miałem po polsku,polską książeczkę i przetłumaczone polskie świadectwo szkolne.Miły młody pan który załatwia w tym urzędzie sprawy związane z wymianą dokumentów wpisał mi 2xbosman i powiedział że jeżeli jestem po szkole to marynarza mam na świadectwie a z praktyki uzyskałem bosmana,ale to tylko dlatego że jestem po szkole bo uczyłem się 3 lata.Polecam wszystkim tam jechać bo gość jest bardzo przychylny aby pomóc a nie tylko wpisać byle co!!!!
Wszystko się zgadza odnośnie tego miłego pana w Stralsundzie. Jednak pomimo pokazania jemu arkusza kwalifikacyjnego dostałem ja jak i mój kolega z którym pojechałem tam niestety tylko decksmanna na Ren a marynarza nam zostawił na pozostałe wody. A czy po takim wpisie można jeszcze jakoś uzyskać marynarza na Ren (poza wypływaniem odpowiedniej ilości dni). Chyba że ktoś może zna firmę w Niemczech gdzie potrzebują ludzi z pasją i moimi uprawnieniami? byłbym bardzo wdzięczny .Pozdrawiam wszystkich i dzięki za informacje. Widać ,że na wodniaków można zawsze liczyć.
Jak byłem wymienić książkę to ten gostek po zapoznaniu się z moimi dokumentami i świadectwem szkolnym wyjął jakąś tabelkę i porównywał ją z przedmiotami na świadectwie szkolnym.Na statku na którym pływam szyper też mówił mi że bez szkoły nie można być szyprem, natomiast w ogłoszeniach o pracę na stronach żeglugowych często jest napisane jako wymóg szkoła.Może cała tajemnica to to iż tylko normalnie podchodzą do marynarzy po szkole a inaczej do marynarzy bez wyuczonego zawodu.Decksman musi wypływać trzy lata do stopnia marynarza a więc okres trwania szkoły, bo tyle trwa nauka zawodu w Holandii.Ostatnio widziałem ogłoszenie jakiegoś armatora na www.vaart.nl który chciał zatrudnić deckmana , warto zadzwonić pogadać może akurat.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies