Witam , dostalem pare miesiecy temu mandat.. dopiero uczylem sie niemieckiego i zle zinterpretowalem przekaz uslyszany w radiu. Niestety , skonczylo sie mandatem i dzis znalazlem w skrzynce zwykly list zaadresowany do mnie od Centraal Justitieel Incassobureau. Czy mam sie mandatem przejmowac , czy ulega on jakiemus przedawnieniu ? Rozumiem , ze przy byle kontroli na terenie Holandii moga mi grozic wieksze konsekwencje , chociaz list nawet nie byl polecony wiec w sumie moglem go nie odebrac. Moze ktos mial taki przypadek ?
@slawek2535. Poza Holandią nic Ci nie grozi. Nie zapuka Holender do Twoich drzwi w Polsce, ale zastanów się czy nie lepiej stosować zasady: biorę to co mi się należy i płacę to co jestem winien. Odpowiedz sobie czy dla tych paru euro warto komplikować sobie swoją sytuację.
List nie musi byc polecony.Wystarczy ze wyslany zostal pod wlasciwy adres. Mandaty wkladane za wycieraczke, tez nie sa "polecone", a placic je trzeba. Prawo holenderskie jest bardzo rygorystyczne w tej kwestii,mysle ze w przypadku obcokrajowcow nawet bardziej. Jesli narzucona kara pieniezna nie zostanie oplacona w terminie, automatycznie wzrasta o 50%, a po nastepnym juz o sto.
z ciekawosci ile czasu od wystawienia mandatu ma sie przewaznei do oplacenia w pierwszym terminie , moze zrobie skan tego pisma i mi ktos powie do kiedy musze to oplacic zeby nie wzrostlo , mandat jest na 700 euro , zrownal sie z remontem sporym i nawet nie mam w tej chwili takiej kwoty , czy mozna to rozlozyc na raty ?
Wszystkie informacje na temat terminow i platnosci musza byc zawarte w pismie, ktore otrzymales poczta, jak rowniez wysokosc kary i mozliwosci jej splaty.Mysle, ze musisz powaznie zajac sie ta sprawa, bo 700 euro to juz spora sumka.Jesli jeszcze zacznie wzrastac, to lepiej nie myslec... Jezeli pismo,ktore otrzymales jest w jezyku niemieckim, to mozesz mi je przeslac, chetnie przetlumacze.
Edytowany przez Marand dnia 08.05.2012, 14 lat temu
Witam , dziekuje serdecznie za odzew. Wysylam linki do pisma , pozwolilem sobie ukryc moje dane osobowe , sprawa wyglada tak ze chcialbym sie dowiedziec do kiedy musze uiscic kwote badz czy moge sie odwolac i poprosic o jej zmniejszenie i rozlozenie na raty.
@slawek2535, mam w tej chwili tylko maly Netbook do dyspozycji i ciezko mi sie doczytac z tych skanow.Jesli masz mozliwosc to wyslij mi to pismo na email: Anski1@arcor.de
Przetlumaczyc moge jedynie z niemieckiego, bo holenderskiego niestety nie znam.
@slawek2535 nie wiem co Ty usłyszałeś w tym radiu i jakie działania poczyniłeś, ale mandat dostałeś za brak możliwości porozumienia się z Tobą w języku holenderskim lub angielskim.
I to niestety od początku tego roku jest obowiązkowe na Schelde. Niemiecki niestety nawet jakbyś go znał dobrze, nic by tu nie pomógł( chociaż może wtedy byłbyś w stanie dogadać się z nimi po holendersku)
Jeżeli chcesz z nimi rozmawiać na temat płatności,możesz to zrobić telefonicznie lub pisemnie:
Centraal Justitieel Incassobureau (CJI, Postbus 16, 8900 AA Leeuwarden tel. 058-234-2110. Kierunkowy do Holandii 0031
Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz
Edytowany przez grzegorz dnia 11.05.2012, 14 lat temu
no to jest po holendersku ogolnie to dzieki wszystkim za pomoc dalem pismo do biura tlumaczen , oni maja wszystko zalatwic za mnie zaplacilem im 60 zł i tyle.
ogolnie to w dokumentach jest literowka w moim nazwisku i tak myslalem zeby nie placic bo taki ktos nie istnieje ale raczej rozloze to na raty i tyle , jeszcze raz dzieki
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies