O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

MANDAT - HOLANDIA

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
S
slawek2535Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 14 lat temu
Witam , dostalem pare miesiecy temu mandat.. dopiero uczylem sie niemieckiego i zle zinterpretowalem przekaz uslyszany w radiu. Niestety , skonczylo sie mandatem i dzis znalazlem w skrzynce zwykly list zaadresowany do mnie od Centraal Justitieel Incassobureau. Czy mam sie mandatem przejmowac , czy ulega on jakiemus przedawnieniu ? Rozumiem , ze przy byle kontroli na terenie Holandii moga mi grozic wieksze konsekwencje , chociaz list nawet nie byl polecony wiec w sumie moglem go nie odebrac. Moze ktos mial taki przypadek ?
S
SeehundUżytkownik Użytkownik
Dodano 14 lat temu
@slawek2535. Poza Holandią nic Ci nie grozi. Nie zapuka Holender do Twoich drzwi w Polsce, ale zastanów się czy nie lepiej stosować zasady: biorę to co mi się należy i płacę to co jestem winien. Odpowiedz sobie czy dla tych paru euro warto komplikować sobie swoją sytuację.
M
MarandUżytkownik Użytkownik
Dodano 14 lat temu
List nie musi byc polecony.Wystarczy ze wyslany zostal pod wlasciwy adres. Mandaty wkladane za wycieraczke, tez nie sa "polecone", a placic je trzeba. Prawo holenderskie jest bardzo rygorystyczne w tej kwestii,mysle ze w przypadku obcokrajowcow nawet bardziej. Jesli narzucona kara pieniezna nie zostanie oplacona w terminie, automatycznie wzrasta o 50%, a po nastepnym juz o sto.
S
Dodano 14 lat temu
z ciekawosci ile czasu od wystawienia mandatu ma sie przewaznei do oplacenia w pierwszym terminie , moze zrobie skan tego pisma i mi ktos powie do kiedy musze to oplacic zeby nie wzrostlo , mandat jest na 700 euro , zrownal sie z remontem sporym i nawet nie mam w tej chwili takiej kwoty , czy mozna to rozlozyc na raty ?
M
Dodano 14 lat temu
Wszystkie informacje na temat terminow i platnosci musza byc zawarte w pismie, ktore otrzymales poczta, jak rowniez wysokosc kary i mozliwosci jej splaty.Mysle, ze musisz powaznie zajac sie ta sprawa, bo 700 euro to juz spora sumka.Jesli jeszcze zacznie wzrastac, to lepiej nie myslec... Jezeli pismo,ktore otrzymales jest w jezyku niemieckim, to mozesz mi je przeslac, chetnie przetlumacze.
Edytowany przez Marand dnia 08.05.2012, 14 lat temu
S
Dodano 14 lat temu
Witam , dziekuje serdecznie za odzew. Wysylam linki do pisma , pozwolilem sobie ukryc moje dane osobowe , sprawa wyglada tak ze chcialbym sie dowiedziec do kiedy musze uiscic kwote badz czy moge sie odwolac i poprosic o jej zmniejszenie i rozlozenie na raty.

http://www.fotosi...1fa4e.html

http://www.fotosi...f9956.html

http://www.fotosi...68855.html

http://www.fotosi...a0d5b.html

http://www.fotosi...70e39.html

Jesli za slabo widoczne , to prosze email na pw badz tutaj to przesle kopie ze skanera prosto
M
Dodano 14 lat temu
@slawek2535, mam w tej chwili tylko maly Netbook do dyspozycji i ciezko mi sie doczytac z tych skanow.Jesli masz mozliwosc to wyslij mi to pismo na email: Anski1@arcor.de
Przetlumaczyc moge jedynie z niemieckiego, bo holenderskiego niestety nie znam.
K
kimiliiPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
Jak nie ma fotki odpisz ze Ty nie kierowales , podaj dane jakies wymyslone kolegi z Ukrainy .
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 14 lat temu
@slawek2535 nie wiem co Ty usłyszałeś w tym radiu i jakie działania poczyniłeś, ale mandat dostałeś za brak możliwości porozumienia się z Tobą w języku holenderskim lub angielskim.
I to niestety od początku tego roku jest obowiązkowe na Schelde. Niemiecki niestety nawet jakbyś go znał dobrze, nic by tu nie pomógł( chociaż może wtedy byłbyś w stanie dogadać się z nimi po holendersku)
Jeżeli chcesz z nimi rozmawiać na temat płatności,możesz to zrobić telefonicznie lub pisemnie:
Centraal Justitieel Incassobureau (CJICool, Postbus 16, 8900 AA Leeuwarden tel. 058-234-2110. Kierunkowy do Holandii 0031

Pozdrawiam serdecznie
Grzegorz
Edytowany przez grzegorz dnia 11.05.2012, 14 lat temu
S
Dodano 14 lat temu
no to jest po holendersku ogolnie to dzieki wszystkim za pomoc dalem pismo do biura tlumaczen , oni maja wszystko zalatwic za mnie zaplacilem im 60 zł i tyle.

ogolnie to w dokumentach jest literowka w moim nazwisku i tak myslalem zeby nie placic bo taki ktos nie istnieje ale raczej rozloze to na raty i tyle , jeszcze raz dzieki
S
Dodano 14 lat temu
juz nie trzeba ! dziekuje
Edytowany przez slawek2535 dnia 01.07.2012, 14 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.