Bardzo proszę o pomoc w uzyskaniu informacji lub kontaktu z osobami, które mogą coś wiedzieć na temat żeglugi towarowej po Kanale Górnonoteckim oraz odchodzącej od tego kanału Drogi Bronisławskiej. Z locji Drogi Bronisławskiej wynika, że przebiegała ona w pobliżu cukrowni w Janikowie, a dalej prowadziła do krochmalni w Bronisławiu. Z pewnością była używana do przewozu ładunków o czym mogą świadczyć widniejące w locji liczne nabrzeża załadunkowe, niektóre nawet słusznej wielkości. Gdyby jeszcze ktoś miał jakiekolwiek informacje o Drodze Folusza ....
Będę wdzięczny za pomoc.
Janusz
Witam szanownych forumowiczów.
Jako mój pierwszy post chciałbym poruszyć temat tej drogi wodnej.
Od pół roku mieszkam nad tym kanałem i całą jesień zastanawiałem się czy można pływać po tym kanale i jaki jest głęboki.
Czy ktoś z Państwa może pływał w ostatnim czasie po tych wodach?
Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Rzecznik Prasowy oraz Przewodniczący Rady Fundacji Żelazne Drogi
Witam.Czym chcesz pływać i o jakim zanurzeniu-jest to najważniejsze pytanie.Mogę na nie udzielić CI odpowiedzi.
Zadałeś dość ogólnikowe pytanie.Mieszkam niedaleko do Ciebie i pływałem tam o zanurzeniu 0,7 do 0,9m.
Sprecyzuj czym i dokąd chcesz płynąć.
Pozdrawiam Włodek!!!
Ja myślę, że da się przepłynąć jednostką o zanurzeniu 75 cm, na całej długości kanału i górnej Noteci. Płynąłem tamtędy łodzią, której ster zanurzony był na głębokość 110 cm i nie haczyłem o dno, co oznacza, że łodzią o mniejszym zanurzeniu przepłynie się bez problemu.
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies