Jednym z najczęściej powtarzających sie słów na tym portalu jest słowo "Odra". Nim Odra stanie się na którymś kilometrze żeglowna (przynajmniej teoretycznie) ma ona swój początek ..... źródło. Miałem okazję być tam w minioną sobotę.
Źródło Odry znajduje się na Pogórzu Kozłowskim w obszarze Niskiego Jesioniku u podnóża Góry Fidłowej, a dokładniej w Lesie Odrzańskim na obszarze wojskowym Libava między gminą Kozlov i nieistniejącą już wioską Worboszl w płytkiej przełęczy z rozległymi torfowiskami. Muszę przyznać, że trzeba dobrze się wpatrywać aby zauwazyć tam znikomą ilość sączącej się wody.
Odra od źródła aż do gminy Mankowice ma charakter rzeki górskiej i do dziś zachowała swój pierwotny charakter.
W jej bezpośrednim pobliżu budowano stawy rybne, a woda z Odry poprzez systemy jazów kierowana była do kanałów zasilających młyny wodne.
Na uwagę zasługuje Skała Marii w miejscowości Klokocuvek. Wysoka skała z grotą i figurą Matki Boskiej wznosi się nad przepływajaca u jej podnóża Odrą
Miejsce szczególnie urokliwe. Tuż obok niewielki hotelik, a woda w Odrze czysta i latem zdatna do kąpieli. Idealne miejsce na weekend - z Gliwic jakieś 130 km.
Masz rację Janusz!! Zawsze trzeba zaczynać do źródła i tym "źródłem informacji" jesteś właśnie Ty.
Dziękuję, że jesteś ponownie na tym portalu i przesyłasz nam jak zwykle ciekawostki z Twojego rejonu "działania".
Pracując wiele lat temu w tzw. "charterze" na terenie NRD / A.Podgórski był wtedy jednym z kapitanów pchaczy BIZON prowadząc zestawy pchane z Binnenrederei /
Poznałem tego ciekawego człowieka kapitana niemieckiej żeglugi, który zrobił z nami kilka rejsów jako pilot.
Jego hobby było i jest jego zawodem a konkretnie wszystko co dotyczy rzeki po której pływał.Był więc u źródeł : Odry, Łaby, Sale, Haweli, Szprewy, Wery, Fuldy, Emsu, Menu, Mozeli i oczywiście Renu.
Spotkałem Go ponownie w ubiegłym roku będąc w stoczni Tangermünde przy ujściu rzeczki Targe do Łaby. Oczywiście był również u jej źródeł....
Tyle kurcze "rzek" w Łodzi a u źródeł żadnej z nich jeszcze nie byłem. Chociaż od kilku lat mnie nosi. Nie będą to zapewne tak malownicze miejsca ale postaram się dotrzeć do źródeł naszych, łódzkich cieków i zdam relację
pozdrawiam
Andrzej
pozdrawiam z największej Łodzi w Polsce
Andrzej
Edytowany przez dziadek1077 dnia 27.05.2010, 16 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies