O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Kursy, egzaminy i patenty żeglugowe

Ostatnia aktualizacja 14 lat temu
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Założyłem nowy dział na forum pt.
"Kursy, egzaminy i patenty żeglugowe".
Przedstawię tutaj możliwości zdobycia niemieckich patentów .
Powiem Wam gdzie można zrobić odpowiednie kursy przygotowywawcze, podam ich przybliżone ceny i adresy komisji egzaminacyjnych.
Oczywiście chętnie dodam wątek o polskich patentach i możliwościach ich uzyskania, ale będę potrzebował pomocy kolegów, którzy są zorientowani w tym temacie.Ja swój ostatni polski patent uzyskałem w 1982 r. Tak, że wiele się od tego czasu zmieniło.
Temat pt. Patent Reński przeniosłem w osobne bardzie widoczne miejsce.
W ten sam sposób będzie omawiany każdy nowy patent.
Proszę w razie niejasności zadawać pytania i dyskutować pod każdym interesującym Was tematem w sprawie patentów.
Edytowany przez x5 dnia 06.03.2008, 18 lat temu
jacek bozymjacek bozymPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 18 lat temu
Witaj Jozek.
Warto jeszcze dodac,ze nasze polskie patenty kapitanskie w dalszym ciagu sa przepisywane w Magdeburgu na Patent kanalowy na cale Niemcy.Z tym ze taki patent uprawnia do prowadzenia barki po kanalach o takiej mocy maszyn i gabarytach statku,na jakie uprawnia polski patent.Pozdrawiam.

johnyjohnyPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 18 lat temu
Witam serdecznie.
Mam pytanie do Skippera,czy tylko wymieniają w Maqdeburgu,
o wiele bliżej miałbym np:do Duisburga,czy Mannheim bo tam
jeździmy,po prostu bym wysiadł.Dzięki za założenie tego działu.
Znakomity pomysł,naszym wszystkie książeczki wymieniają ze
względu na brak rubryki(stron)"reńskich".A tak na marginesie
Kapitan z mvs"Colambia"po obejrzeniu mojego klasy "B"
stwierdził że nie bardzo się nadaję,bo mam jakiś patent na Dunaj.
Dopiero po otrzymaniu książki z Mannheim , sucho jak" belg"
stwierdził sorry.I drugie pytanie :ile kolejek obowiązuje aby
podejść do egzaminu :
Hoek van Holland tot Duisburg
Hoek van Holland minimum tot Mannheim
Z góry dzięki za informacje
johny
johny
U
ustanNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Witam!
Jak wygląda sprawa z uprawnieniami: świadectwo bosmana, świadectwo sternika, patent porucznika, patent mechanika III kl ? Wszystkie uprawnienia wydane przed 1980 r. Co one są warte na dzień dzisiejszy w kraju, i w jakim stopniu są uznawane za granicą.
Umiński Stanisław
Dodano 18 lat temu
Cześć ustan
Musisz zrobić nowe św.zdrowia w przychodni pracy,zadbaj aby był
wpis (kapitan - mechanik),wykonaj ze cztery zdjęcia do dowodu.
Udaj się do U.Ż.Śródl.(do tego gdzie robiłeś patenty) .złóż wniosek
o wydanie nowej ksiażeczki pracy(jesli nie masz jeszcze),i jednocześnie
dwa wnioski o wydanie nowych patentów,prawdopodobnie za porucznika
otrzymasz Kapitana "B"oraz za mechanika III kl.dostaniesz nowy patent
mechanika bez ograniczeń mocy.A jak ci się będzie chciało pracować
na zachodzie to na terenie Holandii,Belgii bez przeszkód na nasze papiery,
a jak trafisz na ren to musisz wymienić książeczke na niemiecką(nasza ma
jakiś mankament ,brak możliwości wpisów stażu na renie,jest nie dopracowana).Ja pracowałem i na Renie na naszej,niemiecka wasserpolicaj
nic do mnie nie miała,ale niektórzy kapitanowie bali się mnie mustrować,
dlatego wymieniłem w Mannheim ,koszt 10 euro,(musisz mieć ksera wszystkich papierów nawet dowód czy paszport + patenty+św.szkolne +św.zdrowia polskie jest dobre też)
Życzę powodzenia johny.
johny
M
matroseNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Poniewaz jestem akurat w trakcie zdobywania uprawnien niemieckich,wiec mam troche na ten temat wiedzy.Czesc egzaminow mam juz za soba ale kilka jeszcze zaplanowanych.Jezeli sa osoby zainteresowane tym tematem to dysponuje pewnym zakresem informacji i bez problemu sie nimi podziele. Jestem osiagalny pod adresem krzysiek.woda@wp.pl albo GG 9958706 Pozdro....
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Nie było mnie kilka dni na forum bo byłem min. we Wrocławiu i odwiedziłem Urząd Żeglugi.Mogę więc teraz odpowiedzieć Kolegom ustanowi i johny'owi na postawione pytania.
Wszystkie patenty i świadectwa żeglugowe wydane przed opracowaniem nowych unijnych wzorów polskich uprawnień ulegają obowiązkowej wymianie.
Należy to zrobić do września 2008 r. ponieważ po tej dacie "stare" uprawnienia tracą ważność.
Swoje patenty i świadectwa wymieniamy w Urzędach ( byłych Inspektoratach żeglugi śródlądowej ), które je wydawały.
Należy wypełnić wniosek, dołączyć 2 swoje aktualne zdjęcia wym. 2,5 x 2 cm, kopie patentu ( orginał zabrać ze sobą ) lub świadectwa oraz wpłacić 50 zł ( od każdego dokumentu ) w kasie Urzędu Żeglugi.
Drukowanie nowego patentu lub świadectwa troszkę potrwa i do tej pory posłgiwać możemy się "starym" dokumentem.
Wydawane są dwa rodzaje Patentu Kapitana :
1. Patent klasy A uprawnia do samodzielnego prowadzenia statku każdej wielkości na polskich śródlądowych i europejskich ( z wyłączeniem Renu, Łaby i Dunaju ) drogach wodnych i morskich wodach osłoniętych, np. Zalew Szczeciński i dolna Łaba oraz drogi wodne Holandii i Belgii.

2. Patent klasy B uprawnia do samodzielnego prowadzenia statku każdej wielkości na polskich i europejskich ( z wyłączeniem Renu,Łaby,Dunaju i wód morskich, tj. "stary patent kanałowy" ) śródlądowych drogach wodnych.

3. Patent mechanika bez ograniczenia mocy maszyn

4. Pozostałe świadectwa żeglugowe, tj. marynarza,bosmana i sternika oraz świadectwo obserwatora radarowego.

Odnośnie wymiany polskich Patentów i świadectw żeglugowych na niemieckie mogę jedynie powiedzieć, że zgodnie z umową akcesyjną do Unii Europejskiej wszystkie polskie uprawnienia wydawane w nowej europejskiej "szacie" ważne są w całej Europie i nie podlegają już wymianie.
U
ustanNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Skipper, dzięki za wyjaśnienia, rozumiem że termin ostateczny wymiany dokumentów to wrzesień 2008. Ale mam jeszcze jedną niejasność...
Czy w Niemczech można być zatrudnionym na stanowiskach: marynarz, bosman, sternik, posiadając tylko ważny patentem kapitana?
Umiński Stanisław
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Oczywiście jest najłatwiej i wygodnie dla zachodnich armatorów zatrudniać kapitanów posiadających dodatkowe uprawnienia na stanowiskach niższych,
ale te czasy już się powoli kończą.
Polscy kapitanowie z praktyką żeglugową otrzymują stanowiska dowódców statków, ale tymi dodatkowymi wymaganiami są oczywiście : znajomość przynajmniej j.niemieckiego w biegłej mowie, uprawnienia radiowe i radarowe, ADNR i oczywiście Patenty Reński i Łabski.
Natomiast sternicy, bosmani i marynarze zatrudniani są na adekwatnych stanowiskach do wpisów w książce służby pokładowej za wiele niższą stawkę wynagrodzeń.
Obecnie polscy armatorzy oferują już zbliżone zarobki i świadczenia do prywatnych niemieckich armatorów.Nie wiem jak to jest w Holandii, ale myślę że Johny więcej może nam opowiedzieć na ten temat.
Dodano 18 lat temu
Dużo zależy jakim stopniem (patentem) dysponujemy .
i tak na przykład wiele firm chętnie zatrudnia nawet naszych mł.marynarzy

polski stopień---odpowiednik Holend.-----stawka na miesiąc w euro

mł.marynarz-----deksman -----1284,60 euro(brutto)!!!
marynarz ----matroos ZO ,matrroosMO--1350-1400
st.marynarz,bosman-----voolmatroos ----- 1350 -1400 euro(voor hand)
sternik ------stuurman ZO ----- 1400-1500 euro(voor Hand)
kapitan kl."B"---stuurman (na Ren) ----- 1600-1800 euro(voor hand)
(niemiecka kwalifikacja na Ren z reguły jest o stopień niżej,wynika to
z odrębnych przepisów oraz stopnia trudności i specyfiki szlaku wodnego,
gdzie kpt.kl"A"musi też wykonać tzw.Patent Reński)
(wyjaśniam--stuurman holenderski morze być dwu rodzajów,
z wypływania wystarczy odpowiedni staż i zostaje się kolejno
awansowanym,podczas potwierdzania pływania w biurze
odpowiednik naszych U.Ż.Śr.nazywa się to" Binnenvaarthuis"
i mieści w Rotterdamie Vasteland 12e 3011 BL Rotterdam
www.sabni.nl e-mail:sabinfo@sabni.nl
Koszt takiego potwierdzenia pływania 6,30 euro,notabene
polska książeczka odrazu trafia do bazy danych,potwierdzenie
pływania minimum raz w roku,(nie robią żadnych trudności)
Drugi rodzaj stuurmana(bardziej poszukiwany lepiej płatny)
to stuurman met patent(vaarbevijs),czyli ktoś kto ma patent
np:minimum kpt kl"B" (tu się jeździ samemu),warunek trzeba
umieć minimum meldunki w języku niemieckim(pływając na Ren,
lub meldować po holendersku robiąc Belgie i Holandie).
Ważne jest posiadanie radia(marifon po holendersku)
radar patent--jest w cenie
ADNR juz nie wspominam
To wszystko decyduje o wypłacie i stanowisku pracy.
Kluczem jest jak mówił wcześniej kolega Skipper język i panowie kursy i
patenty.Bo zapału nam do pracy nie brakuje.
Tymi sumami przy podejmowaniu szczególnie pierwszej pracy,nie
nalezy sie kierować,ale po miesiącu można spodziewać,się dobrej
zapłaty,muszą Cię poznać coś jest wart.
johny
Edytowany przez johny dnia 12.05.2008, 18 lat temu
Dodano 18 lat temu
Postanowiłem ten temat rozpracować dokładnie,koledzy pytają mnie nieraz
po zrobieniu niemieckiej książeczki kto to niem."Bootsman"i jak to ma się we
flocie holenderskiej,a zatem proszę:

Deksman-----mł. marynarz (w holand.minimum 16 lat,(zonder opleiding)żad.szko.

Lichtmatroos---odpowiednik prakty.tylko dla ucznia(schippersvakschool)

Matroos ZO----marynarz (zonder opleiding)z lądu bez szkoły.min.3 lata za deksmana lub 1 rok za deksmana+2 lata z morza należy wypływać

Matroos MO---marynarz(met opleiding)z wykształceniem po ukończeniu szk.żeg.

Volmartroos---St.marynarz,bosman(min.1rok jako matroos MO,1 rok jako matros
ZO+egzamin,2lata pływania jako matroos ZO.Jeśli w tym czasie jeździł po Renie
1 rok to Rijn Volmatroosa,jeśli nie to musi:

Rijn Volmatroos---brak odpowiednika polskiego (1 rok pływania po Renie)

Stuurman ZP---sternik(1 rok pływania np:kanały ZP(zonder Patent)za Volm.)

Stuurman MP---sternik z patentem(nasz sternik jest uznawany)(może być kpt.kl."B", Stuurmana MP holendrzy robią go w 1 rok pływania np:po Renie,jako Volmatroos
lub Rijn Volmatroos,jednocześnie zdając egzamin kapitański(Grootvaarbewijs)
lub od razu Groot Rijnschipperspatent.

Dalej :veel succes een behouden vaart(dużo sukcesów i utrzymać żeglugę)

Widac wyraźnie po 2 latach po szkole (schippersvakschool) mamy dobrego
,no może" nie najlepszego" kpt.Zaś marynarza (Matroos MO) mamy od
chwili zakończenia szloły.

Wjaśniam skróty:
ZO (zonder opleiding)-żadnego wykształcenia
MO (met opleiding)-----z wykształceniem
ZP (zonder patent)----zadnego patentu
MP (met patent)-------- z patentem
johny
Edytowany przez johny dnia 12.05.2008, 18 lat temu
K
kolczakNowicjusz Nowicjusz
Dodano 18 lat temu
Witam serdecznie!
Pytanko - czy polski "Ekspert ADN" jest uznawany w Niemczech? Doszły mnie słuchy, że i owszem ale nie na Renie...
pozdrawiam serdecznie
Edytowany przez kolczak dnia 11.12.2008, 17 lat temu
x52x52Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
Witam, czy jest możliwość , a jak jest to jaka wymiany starych patentów bosmana i stermotorzysty w roku 2009? Czy na nowo trzeba zdawać egzaminy?
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
No właśnie, jak jest z tym ADN. A przede wszystkim z ADNR. W Czechach bez problemu można zrobić ADNR, poza tym czeskie książeczki pracy są bez problemu honorowane na Renie. To tam, a u nas.Czy to się zmieni, czy w Polsce będzie nożna zrobić ADNR?. Pytanie jest o tyle istotne, że w Niemczech kosztuje to ponad 500 europejskich,trwa 5 dni no i jest jeszcze jedna bardzo istotna sprawa. Do tej pory udawało się większości polaków zdawać. A na ostatnim kursie powiedziano,że jest to ostatni kurs na "starych zasadach". Od następnego ma się coś zmienić. Tylko nie wiadomo co? Przepisy, system egzaminowania, do końca nie wiadomo co. Bo wiadomo,że niedługo ma się przede wszystkim zmienić zasada przedłużania ważności ADNR. Do tej pory wszyscy, którzy mają ADNR co 5 lat muszą przejść kurs bez egzaminu w celu przedłużenia ważnośći ADNR, a wkrótce co 5 lat będzie trzeba zdawać ponownie egzamin. Jak to jest z tym ADNR???. Wiadomo,że łatwiej byłoby nam zdawać to w Polsce. Ale czy to jest lub będzie możliwe??
G
Dodano 17 lat temu
No i jeszcze jedna rzecz,która przyszła mi do głowy. Czy możliwe jest zrobienie kapitana A w Polsce po czym złożenie egzaminu w Niemczech tylko z odcinka drogi?
G
Dodano 17 lat temu
Nikt nic nie wie???
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 17 lat temu
A-hoy Grzegorz i "kolczak"!

Wiemy tylko czasu brak na szybką odpowiedź:
ad.1/

ADNR - Accord Européen relatif au transport international des marchandises dangereuses par voie de navigation du Rhin
ADNR - Verordnung über die Beförderung gefährlicher Güter auf dem Rhein

Jak sama nazwa mówi ADNR to:
Przepisy o przewozie niebezpiecznych ładunków na Renie,

czyli ADN nie spełnia tych wymogów i dotyczy przewozów na drogach (samochodowych).
Tak więc polskie kursy i egzaminy (dość kosztowne i trudne) nie spełniają wymogów reńskich.
Są podobnież tolerowane te uprawnienia na kanałach, ale czy to tak do końca jest prawdą nie wiem.

Jeden z moich kolegów kapitanów był na kursie w Szczecinie.
Jednak nie przystąpił do egzaminu uważając, że ....lepiej nie będę pisał co mi powiedział.
Powtórzył kurs w Schönebecku i zadł egzamin po niemiecku otrzymując świadectwo ADNR.
Ja swój pierwszy kurs i egzamin ADNR robiłem i zdawałem w Duisburgu (podobnież najbardziej wymagająca komisja egzaminacyjna), a powtarzałerm w Schönebecku (gdzie jest o wiele taniej).
Radzę więc robić te uprawnienia w Niemczech to nie będziecie mieli problemów na Renie.
Podobnie jest ze świadectwem "radarowym".

ad.2/
Tak możliwe jest zrobienie kapitana A w Polsce a później zdawanie egzaminu tylko z odcinka drogi wodnej, np. Łaby.
Na Renie zdaje się tzw. uproszczony egzamin

Centralna Komisja Reńska wyszła w ubiegłym roku z propozycją całkowitego uproszczenia otrzymywania Patentu Reńskiego dla posiadaczy patentów narodowych rzecznych.
Pisałem o tym w newsie po powrocie z Konferencji w Strasburgu....jednak coś nie zagrało z polskimi uprawnieniami, ale o tym innym razem.

Przepraszam, że tak długo musieliście czekać na moją odpowiedź.
Pozdrawiam i życzę powodzenia na egzaminach.
Edytowany przez x5 dnia 10.03.2009, 17 lat temu
P
PiotrzwPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
Witam !
A-hoy Skipper Grzegorz, przepraszam kolegów że, wchodzę w temat ale ... Centralna Komisja Reńska wyszła w ubiegłym roku z propozycją całkowitego uproszczenia otrzymywania Patentu Reńskiego dla posiadaczy patentów narodowych rzecznych.
Ta informacja mnie bardzo zaciekawiła ,jako posiadacza patentu rzecznego,
możliwością przystąpienia do egzaminu na Patent Reński.
Pozdrawiam serdecznie - Piotr W.
norbinorbiUżytkownik Użytkownik
Dodano 17 lat temu
Witam. Ja mam pytanko "z polskiej beczki". Jestem po liceum i chciałem zrobić patent motorzysty (by mieć możliwość pływania z kumplem na BM-ce jako majster). Jednak w wymaganiach pisze tłustym drukiem albo wykształcenie mechaniczne albo ukończenie kursu na motorzystę żeglugi śródlądowej. Probelm w tym, że nikt nie oranizuje takich kursów, dzwoniłem po UŻŚ w Bydgoszczy, Szczecinie i Warszawie, SDKO w Szczecinie, ZSŻŚ w Nakle i Kędzieżynie i każdy odsyła mnie z kwitkiem. Niemuszę koniecznie zrobić tego patentu, ale zaciekawiła mnie ta "dziura" w przepisach, że potrzebne są kursy, a nikt ich nie prowadzi, a większość moich rozmówców nawet o nich nie słyszała. Z góry dzięki za odpowiedź.
Z POWAŻANIEM NORBERT WEGNER - norbi
tel. : +48600675205
gg : 33251026
S
SzaflikPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 17 lat temu
a to ciekawe,ja kończyłem TŻŚ w Nakle,pływałem potem jako bosman i nie potrzebowałem żadnego kursu,aby przystąpić do egzaminu na motorzystę.No,ale jeśli próbowałeś to załatwić w UŻŚ Bydgoszcz,to wcale się nie dziwię,że masz problemyB)
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.