O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Dolna Pilica

Ostatnia aktualizacja 14 lat temu
janekneuronjanekneuronPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Jestem ciekaw, czy jest możliwe podpłynięcie Pilicą od ujścia aż do Białobrzegów (ostatnie ok. 40km)?
Chodzi o małą motorówkę.

Argumenty "za":
- Do 1975 Pilica miała status rzeki spławnej.
- W przedwojennych książkach ostatnie 120km Pilicy jest uznawane za żeglowne.
- W zeszłym roku widziałem ludzi pływających niewielką ślizgową motorówką po Pilicy poniżej Białobrzegów. Stan wody w Pilicy był wtedy na granicy niskiego i średniego.

Obawy, że jednak "nie"
- Nie jestem pewien czy nie ma jakichś stref ciszy.
- Nie wiem, czy nie ma jakiś budowli hydrotechnicznych lub stałych przeszkód nie przeszkadzających kajakarzom a uniemożliwiających moje plany.

Czyi ktoś wie coś na ten temat lub próbował kiedyś tam płynąć?
grudzien70grudzien70Początkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Patrząc na zdjęcia lotnicze odcinka od ujścia do wsi Ostrołęka powinno się dać popłynąć łódką o zanurzeniu około 0,5m. Dalej zdjęcia są nieczytelne ale myślę, że do Warki ostrożnie powinieneś dopłynąć, nawet dalej pod warunkiem że nie ma progów kamiennych.
Na wysokości Ręczna (droga Piotrków - Przedbórz) na zakolu głębokość wynosi około 0,6m na przemiale kiedy przechodziłem na drugi brzeg. Oczywiście tak daleko nie dopłyniesz ale daje to pewien obraz tego co jest w rzece. Powodzenia i stopy wody. Daj znać jak poszło.
Adam ReszkaAdam ReszkaUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Skąd ty @janekneuron będziesz płynął? Bo jeśli z Wisły, to most drogowy w Górze Kalwarii masz na 476, a nowe ujście Pilicy za Królewskim Lasem km 462. Jeśli masz łódkę 50 cm, to do Białobrzegów km 52 dojdziesz, mijając Warkę km 25. Niemniej jednak warunkiem powodzenia będzie posiadanie wiosła pychowego, bez którego przy niskostanach nie pokonasz przemiałów, na których będziesz zmuszony silnik zgasić, podnieść i napychać się wiosłem. Powinieneś dojść do celu bez trudu. Pilica to ładna i czysta rzeka. Przy okazji mógłbyś się przedstawić - przez grzeczność. Powodzenia!
Edytowany przez Adam Reszka dnia 09.03.2010, 16 lat temu
Dodano 16 lat temu
Tak, planuję wpłynąć z Wisły (chcę tam dopłynąć z Warszawy). Jeszcze nie wiem jaką łódką, ale najprawdopodobniej małą ślizgową motorówką. Pychu się nie boję - o ile będzie dodatkiem a nie podstawą ;)
Jeśli chodzi o przedstawienie się w profilu, to zapomniałem bo rejestrowałem się jakiś czas temu.
Edytowany przez janekneuron dnia 10.03.2010, 16 lat temu
Adam ReszkaAdam ReszkaUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
@janekneuron: Panie Janku! Z Warszawy do ujścia Pilicy dojdzie Pan bez trudu - to tylko 50 km. Do granicy Nadzoru Wodnego Żerań szlak żeglowny jest wytyczony bakenami, a od km 498 Nadzór Wodny Góra Kalwaria wytycza szlak tyczkami jako stawami na zasadzie "wesoły-smutny". Km 498-496 to "trudne przejście". Po każdym "zwodku" czyli przyborze nurt się tam przekłada z prawego na lewy brzeg, lub trzeba szukac "wody dojezdnej" między kępami. Na Pilicy należy trzymać się nurtu. W buchtach zazwyczaj będzie full wody, ale w przejściach z buchty w buchtę mogą występować przy niskostanach przemiały, wtedy właśnie gasic silnik, podnosić go, przechodzić płyciznę na pychu i na głębszej wodzie silnik opuszczać, odpalać natychmiast i płynąć dalej. Radziłbym Panu łódkę z kabinką, która zawsze zapewnia komfort wygodnego noclegu niezależnie od tego, gdzie Pana noc zastanie. Pozdrawiam - ARes.
Dodano 16 lat temu
Tak, mała ale z kabinką to by był ideał. Po dopłynięciu do celu przecież nie zostawię jej na noc na pastwę losu...
Problem w tym, że muszę łódkę dopiero "załatwić", a konkretnie znaleźć miejsce (lub osobę) gdzie ją wypożyczę. Sam mam tylko malutką żaglóweczkę, która niestety jest zbyt mała na mocowanie silnika innego niż kajakowy.
Przy okazji, może ktoś czytający ten temat wie gdzie w Warszawie wypożyczyć odpowiednią łódkę? Wzięcie łódki z wypożyczalni na Zalewie wymagało by dodatkowego dnia (lub dwóch biorąc pod uwagę że chcę nocować u celu).
Edytowany przez janekneuron dnia 11.03.2010, 16 lat temu
zradomiazradomiaPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 15 lat temu
Witam,
czy rejs się odbył?
Z informacji uzyskanych na www.stero.pl Pilica od Białobrzegów do Wisły ma płycizny i inne przeszkody wykluczające rejs łodzią o zanurzeniu 30-40cm. Taki był stan na maj 2010 - sorry, ale wcześniej nie natknąłem się na Twój wątek.
Pozdro
Adam zradomia
Dodano 15 lat temu
Niestety nie odbył się jeszcze. Nie udało się pożyczyć łódki, a moja łupinka nie była gotowa na taką wyprawę.
Ale liczę na to, że w tym roku się już uda.
Dodano 14 lat temu
Awaria silnika zakończyła w tym roku "wyprawę" w Górze Kalwarii...
Na zdjęciu pierwszy, już poawaryjny nocleg.

images43.fotosik.pl/1258/82a563554418456b.jpg
Edytowany przez janekneuron dnia 08.12.2011, 14 lat temu
zradomiazradomiaPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 14 lat temu
Cześć,
to się Kolega nie naplywał. Dobry silnik na rzece to podstawa! Powodzenia w przyszłym roku. Może warto skrzyknąć kilka załóg i spróbować ekspoloracji tego odcinka. W pojedynkę może być trudno!
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.