O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

Obowiązkowe ubezpieczenie jachtu w Niemczech

Ostatnia aktualizacja 16 lat temu
TeosTeosAdministrator Administrator
Dodano 16 lat temu
Mam pytanie od kolegi który zamierza przepłynąć jachtem o długości 8,5 m Dunaj, Ren, Mittelandkanal i dalej do Polski.
Czy na tej trasie musi mieć na któryś z odcinków wykupione obowiązkowe ubezpieczenie, jeżeli tak to jakie ?
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Najpierw rejestr,potem ubezpieczenie.
Z tego co wiem jest obowiązek ubezpieczenia.
Powinien kupować ubezpieczoną jednostkę.
Pozdrawiam Włodek!!!
Edytowany przez x1109 dnia 11.04.2010, 16 lat temu
P
Pan_JaworekPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Witam,
w Holandii i w Niemczech byłem kontrolowany cztero krotnie. Sprowadzałem jacht z NL do PL. Papier na stacje UKF tak! O ubezpieczenie policja nigdzie nie prosiła. Rejestracja koniecznie. Patent sternika również, o ubezpieczenie nie byłem pytany, a Niemcy robili dokładną kontrolę jednak bardzo kulturalną!!!!!! W PL o takiej mogę pomażyć. Szacun dla policji wodnej w Niemczech!
tomiltomilUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Dwa razy już płynąłem z Hollandii do Polski i 2 razy miałem kontrolę policji. Pierwszy raz na Renie w Holandii i odbyło się to bardzo kulturalnie. Sprawdzono dokumenty łodzi, umowę kupna (bandera polska a nazwa i port macierzysty holenderski), patent sternika nie był potrzebny ale ubezpieczenie OC miałem i bardzo dobrze. Drugi raz kontrola była na kanałach w Niemczech i niestety nie było miło, ale nie był potrzebny patent ani ubezpieczenie.
Pozdrawiam
Tomek
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Nie pytają-ale jak coś się stanie?
Wtedy dopiero jest wielki problem i jeszcze większe koszty.
Dlatego należy mieć OC.
Pozdrawiam Włodek!!!
tomiltomilUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Jasne, że we własnym interesie trzeba mieć co najmniej OC, to chyba nie podlega dyskusji. Tylko napisałem, ze mnie o takie ubezpieczenie nie pytano co nie znaczy, ze nie warto mieć. Jedynie chciałem zaznaczyć, że raczej nie ma takiego obowiązku.
Pozdrawiam
Tomek
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.