O nie! Gdzie jest JavaScript?
Twoja przeglądarka internetowa nie ma włączonej obsługi JavaScript lub nie obsługuje JavaScript. Proszę włączyć JavaScript w przeglądarce internetowej, aby poprawnie wyświetlić tę witrynę, lub zaktualizować do przeglądarki internetowej, która obsługuje JavaScript.

podbicie schifferdienstbuch w Czechach?

Ostatnia aktualizacja 7 lat temu
K
kowryNowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
witam czy jest możliwość podbicia niemieckiej książeczki żeglarskiej w Czechach i czy badanie lekarskie może być zrobione w Polsce. jak ktoś może udzielić jakichkolwiek informacji poruszę o pomoc. z góry dziękuje. Michał kowry@wp.pl 695637494 GG 4219100

jestem z wrocławia i musze podbic ksiązeczke jezeli ktos ma informacje gdzie najblizej moglbym to zrobic, moze ktos tez bedzie jechal w tej sprawie i czy polskie swiadectwo zdrowia bedzie honorowane to prosze o informacje. dziekuje
Edytowany przez kowry dnia 18.10.2010, 16 lat temu
G
grzegorzUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
Czesi mieszkają w normalnym kraju i dzięki temu na Renie mogą pływać na swoich narodowych książkach.Ale kiedyć Czesi jeździli do WSA w Regensburgu.A ty mozesz podbić wszystko w Magdeburgu-też nie masz daleko.
Pozdrawiam
Grzegorz
K
kowryNowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
wielkie dzięki za informacje, nie wiesz może czy maja polskie świadectwo zdrowia(na wzorze jest po angielsku i po niemiecku wszystko napisane) nie będą robić problemu z podbiciem,ostatni wpis mam z 2008 roku wiec 2 lata nie byla podbijana.
brunobrunoUżytkownik Użytkownik
Dodano 16 lat temu
No to kolego możesz mieć mały problem...
Książeczkę powinno stemplować się przynajmniej raz w roku. W urzędzie mogą zaliczyć Ci tylko rok wstecz. No ale urząd to też ludzie więc różnie bywa:)
Poza tym, chyba nie chcesz jechać tylko z samą książeczką? Dziennik pokładowy, ewentualnie uwierzytelniona kopia stron na których jesteś zamustrowany. Choć przyznam że czasami i bez tego się można obejść- zależy na kogo się trafi.
Powodzenia życzę
K
kowryNowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
to z kopia dziennika raczej nie ma szans, zależy mi na tym aby podbić książeczkę jak najszybciej, jak mi nie zalicza tego co mam wypływane to się mówi trudno. Spróbuje może sie uda.

Jak ktoś podbija niemiecką książeczkę to trzeba mieć ważne świadectwo zdrowia( polskie czy niemieckie) czy tylko jak się mustruje na burcie to jest ono potrzebne?

pozdrowienie i wielkie dzięki za wszystkie informacje.
Dodano 16 lat temu
Do podbicia stron z rejsami, świadectwo zdrowia nie jest potrzebne.
Ważne jest by świadectwo było aktualne wtedy kiedy pływałeś.
Jeśli masz niemiecką książeczkę to powinieneś mieć też niemieckie świadectwo na podstawie którego wydawana jest książeczka. Niemieckie badania ważne są do 50 roku życia.
K
kowryNowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
TO SUPER. czy sa jakieś problemy w razie kontroli jak nie mam podbitej książeczki żeglarskiej na zachodzie, bo jak bym był na burcie to podbiłbym ją lub jadąc na statek, zamiast jechać 500km w 1 stronę do Magdeburga i drugie tyle wracać. dziekuje za pomoc i niezbędne informacje.
Dodano 16 lat temu
Ja się osobiście nie spotkałem, ale słyszałem że Policja WSA potrafi mały mandacik dać za brak weryfikacji przynajmniej raz do roku.
K
kowryNowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
to pięknie, nawet jak tam mały mandacik dadzą to i tak lepiej się będzie opłacać niż specjalnie jechać do Niemiec aby zweryfikować książeczkę, tym się zajmę na miejscu.

Dziękuję za pomoc.
G
Dodano 16 lat temu
Do podbicia stron w książce nie potrzebujesz żadnych badań ( tak jak napisał Bruno )przecież robiłeś je podczas wyrabiania książeczki .Podbiją ci wszystko do 15 miesięcy wstecz. Faktem jest,że nieraz żądają kopii boardbuchu, słyszałem o tym, ale mi osobiście się to nigdy nie zdarzyło. Policja do podbijania książki nic nie ma, co najwyżej spytają się ciebie,czy nie chcesz robić patentu-bo do tego musisz mieć potwierdzone rejsy do miejsca do którego chcesz robić patent. Policja może ci wlepić mandat 35 euro jak nie będziesz miał wpisanych rejsów zgodnie z boardbuchem. Podbijanie książki jest tak naprawdę w twoim interesie i zawsze znajdziesz taki urząd,który ci podbije książkę bez większych problemów.Ja słyszałem już takie historie o WSA w Duisburgu,że tam to i tamto, a jakoś dziwnym trafem podbijam tam zawsze książkę i jeszcze nigdy kobita ode mnie nie chciała żadnych kopii. Także bez obaw.
Pozdrawiam
Grzegorz
Edytowany przez grzegorz dnia 19.10.2010, 16 lat temu
G
Dodano 16 lat temu

Cytat

bruno napisał/a:

Ważne jest by świadectwo było aktualne wtedy kiedy pływałeś.

Bruno tak za bardzo tego nie rozumiem o co w tym chodzi???
Pozdrawiam
Grzegorz
Dodano 16 lat temu
Nie chciałem się zbytnio rozdrabniać, więc napisałem ogólnikowo. Regułą jest że do wyrobienia książeczki w Niemczech potrzebne są niemieckie badania. Ale istnieją pewne wyjątki, których jestem przykładem. Książkę wyrobiłem kiedyś przez pośrednika pracy na podstawie polskich dokumentów. Wszystko odbyło się na odległość bez "jakiegokolwiek udziału mojej osoby". Oczywiście miałem tylko polskie świadectwo zdrowia, które ważne jest przez dwa lata. I nie miałem żadnego wpisu w książeczkę,żadnego świadectwa zdrowia. Tak pływałem przez 2 lata. A więc świadectwo miałem ważne kiedy pływałem ale na oddzielnej kartce i polskie.
Co do poodbijania książeczki- zawsze jeździłem do WSA Meppen z kopiami stron dziennika. Bo niby jak stwierdzić wiarygodność zapisów? czy to co jest w książce zgodne jest z zapisami dziennika, czy ktoś sobie sam czegoś nie napisał itp?? Teraz jeżdżę tylko z samą książeczką bo już mnie tam znają.
Jeśli chodzi o mandat za niestemplowanie książeczki, to napisałem przecież że tak słyszałem więc nie koniecznie tak musi być.
Pozdrawiam również
Edytowany przez Apis dnia 23.10.2010, 16 lat temu
MisiordonMisiordonPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Ja jechałem z Wrocławia do Dresden wyrobić sobie książeczkę. Wsiadasz w pociąg niemieckich linii kolejowych na dworcu głównym i jedziesz do Drezna. Na miejscu masz sporo czasu na załatwienie wszystkiego i masz pociąg powrotny :) samochodem oczywiście szybciej :) Nie robią problemów i miła atmosfera. Pozdrawiam
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu

Cytat

witam czy jest możliwość podbicia niemieckiej książeczki żeglarskiej w Czechach i czy badanie lekarskie może być zrobione w Polsce.

Witaj Michał!
Postawiłeś dwa pytania w jednym zdaniu.Odpowiem więc na oba:
1.
a/ jest możliwe podbicie niemieckiej książeczki żeglarskiej w Czechach pod waruniem,że pływłeś na ICH drogach wodnych na czeskiej jednostce (pchaczu lub barce).Widziałem już polskie załogi na czeskich statkach.
b/ Czesi doprowadzili po konferencji w czerwcu 2008 r. w Centralnej Komisji Reńskiej w Strasburgu ( taka szansa była również dla Polski.Byłem delegatem ZPAŚ na tą konferencję i przekazałem stosowny raport do MI) do uznania swoich książeczek na Zachodzie.
Generalnie jednak niemieckie książeczki należy podbijać w Niemczech w siedzibach WSA.

2.Badanie lekarskie musi byś zrobione w Niemczech jeżeli jest potrzebne do uzyskania książeczki żeglarskiej (Schifferdienstbuch) lub patentu.

Interpretacja niemieckiej policji WSP w sprawie podbijania książeczki może być różna.
Tylko posiadacz patentu żeglugowego nie musi legitymować się książeczką.Jeżeli jednak chce robić uprawnienia na inne wody niż jego posiadany, np. patent B bez rozszeżeń na rzekę Łabę musi również posiadać książeczką i podbijać ją raz w roku.

Ja jako kapitan (kierownik jednostki) podczas kontroli policyjnej w marcu tego roku w Wittenberge na Łabie musiałem zapłacić mandat 10 euro za jeden miesiąc przekroczenia terminu podbicia książeczki mojego sternika.
W maju płaciłem za kolejnego sternika tym razem w Bülstringen bo nie sprawdziłem jego książeczki,która leżała w mojej messie i była regularnie wypełniana.
Rację ma kol.Buno bo można powiedzieć,że sternik chce być "żelaznym sternikiem" i nie będzie robił patentu, ale to może się odnosić do np. 50-latków, ale nie do młodych ludzi noszących w swoich bosmańskich workach "buławę marszałkowską", czyli w naszych realiach kapitańską.

Pozdrawiam
Edytowany przez x5 dnia 20.10.2010, 16 lat temu
K
kowryNowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
Wielkie dzięki za wszystkie informacji, wiem już na czym stoję. Pozdrowienia.
B
Bartosz BalwierzPoczątkujący użytkownik Początkujący użytkownik
Dodano 16 lat temu
Witam! Chcialem napisac tylko male wyjasnienie w sprawie weryfikacji ksiazeczek, w BinSchUO jest jasno napisane, ksiazki zeglarskie musza byc przedstawiane do kontroli w WSA co 12 miesiecy czlonkow zalogi ze stopniami ponizej sternika. Sternik nie musi przedstawiac ksiazki do weryfikacji chyba, ze potrzebuje udokumentowac podroze do patentu. Wlasnie zrobilem trzy tygodnie kursu przygotowawczego do patentu na Ren, na statku szkolnym w Duisburgu i walkowalismy ten temat. Przy okazji pochwale sie, ze bezposrednio po kursie udalo mi sie zdac egzamin i jestem szczesliwym posiadaczem patentu renskiego z Mannheimu kilometr 424 do otwartego moza.
pzdr
Nie ma fachowca nad Zeglugowca!
G
Nowicjusz Nowicjusz
Dodano 16 lat temu
A'hoy Bartosz!
Gratulacje i witamy w "clubie reńskim".
Trzy tygodnie to dużo czasu i pieniędzy.Mam do Ciebie kilka pytań:
1.Czy możesz nam powiedzieć ile kosztował ten kurs i kto za to płacił?
Sam patent oczywiście "nie pływa".
2.Jakie masz szanse na kapitana?
3.Czy na statku na którym pracujesz pozwalają Ci samodzielnie prowadzić i manewrować ?
Interesuje mnie to bo znam kilku młodych chłopaków z patentami, którym brak po prostu praktyki w manewrowaniu i nie nadają się na kierowników statków.Są dalej sternikami, ale z patentem.
A'propos sterników, podaj proszę konkretny § bo jak to napisałeś:

Cytat

w BinSchUO jest jasno napisane, ksiazki zeglarskie musza byc przedstawiane do kontroli w WSA co 12 miesiecy czlonkow zalogi ze stopniami ponizej sternika. Sternik nie musi przedstawiac ksiazki do weryfikacji chyba, ze potrzebuje udokumentowac podroze do patentu.

,żeby więcej nie płacić mandatów za brak znajomości prawa.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

PS. muszę się pochwalić, że w 1980 r. kiedy Ty się urodziłeś ja zrobiłem w Berlinie swój pierwszy niemiecki patent i zostałem kapitanem statku.
Edytowany przez x5 dnia 21.10.2010, 16 lat temu
B
Dodano 16 lat temu
Kurs kosztowal 1850 euro z wyzywieniem i noclegiem i zafinansowal mi to szef, generalnie moge polecic, mozna sie dowiedziec ciekawych rzeczy, niekoniecznie potrzebnych przy egzaminie ale przydatnych pozniej, w pracy. Tak jak mowisz patent nie plywal, ale ja mialem to szczescie, nieszczescie, ze trafilem na statek gdzie musialem siadac za ster, to bylo na kanalach. Tam tez nauczylem sie manewrow, wiesz Skipper, jak sie jezdi we dwoch dzien i noc to sie czlowiek szybko uczy :) Przed rokiem wrocilem na Ren wlasnie poto zeby zrobic patent, teraz jestem jeszcze jako sternik z patentem ale od stycznia jako drugi Schiffer, a jako pierwszy jakos pozniej. Jesli chodzi o ten paragraf to Ci podam pozniej, musze to jeszcze raz znalezc
pozdrawiam
B
Dodano 16 lat temu
O tych ksiazkach, podbijaniu ich itd mozesz przeczytac w BinSchUO - Anlage - Anhang XI - Kapitel 2 - § 2.04 a wszystkie ustawy, RheinSchStrPV i inne znajdziesz ponizej:
http://www.elwis....nSchUO.pdf
B
Dodano 16 lat temu
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum.
możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum.