Odświeżam temat. W Szczecinie można zrobić kurs ARPA poziom operacyjny za 1200 PLN, kurs trwa trzy dni. Dla osób, które poinformują pana wykładowcę, że papier na śródlądzie potrzebny a nie na morszczachy, kurs jest łatwy i przyjemny. Natomiast kurs radarowy na śródlądzie to koszt 1250 PLN, 38 godzin czyli tydzień zajęć i z powodu braku chętnych bardzo rzadko organizowany. ARPA + 3 miesiące na śródlądziu =z automatu świadectwo obserwatora radarowego. Jeżeli będą chętni podam namiary. Pozdrawiam
Witam!
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 23 stycznia 2003 w sprawie kwalfikacji zawodowych i składu załóg statków żeglugi śródlądowej. Rozdział 5, paragraf 25, pkt.2.2.
Pozdrawiam
Również zdałem kurs na ARPA w Gdyni, w szkole morskiej, ale nie bardzo byłem pewny co z tymi uprawnieniami na śródlądziu. Masz może jakąś interpretację prawną?
Ukończyłem kurs 2 tygodniowy na operatora radaru i ARPA
w Gdyni na poziomie operacyjnym i to uprawnia do zajmowania stanowiska j/w na wszystkich statkach morskich.Jeśli ma się do tego 3-miesieczną praktykę pływania na statkach śródlądowych z radarem, to można otrzymać bez egzaminów uprawnienia operatora radarowego na śródlądzie.Jak z tego winika, świadectwo ARPA jest tylko na morze,a świadectwo operatora ż.ś.,tylko na śródlądzie.Kursy i egzaminy na ARPA są drogie i ciężko je zdać i nie warto o tym mysleć jak nie pływa się po morzach.
http://www.starpa...e/1801.htm
To jest adres producenta jednego z najlepszych programów do nauki-szkolenia pracy z radarem.Z sentymentu:kupiłem ,mam -warto było.
Wszystkim,którym cknią się znienawidzone mgliste wachty spędzone przy radarch polecam :STARPATH RADAR TRAINER.Można sobie dużo przypomnieć .Program wyglada na ubogi,ale tylko pozornie.Praktycznie dowolna ilość dowolnie konfigurowanych sytuacji z mozliwosciami zmiany parametrów obiektów oraz "przesiadania się" z jednego na drugi.Nie jest to gra tylko program szkoleniowy.Spokojnie może pomóc w przetrawieniu wiedzy zdobytej na radarowych kursach w SDKO.Nie majac w tym interesu -polecam
możesz przeglądać wszystkie wątki dyskusji na tym forum. możesz rozpocząć nowy wątek dyskusji na tym forum. nie możesz odpowiadać na posty w tym wątku dyskusji. nie możesz rozpocząć ankietę na tym forum. nie możesz dodawać załączniki w tym forum. nie możesz pobierać załączniki na tym forum.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na nasze ustawienia prywatności i rozumiesz, że używamy plików cookies. Niektóre pliki cookie mogły już zostać ustawione.
Kliknij przycisk `Akceptuję`, aby ukryć ten pasek. Jeśli będziesz nadal korzystać z witryny bez podjęcia żadnych działań, założymy, że i tak zgadzasz się z naszą polityką prywatności. Przeczytaj informacje o używanych przez nas Cookies